Hány %-t jósolsz a pártoknak a 2010-s választásokkor?
Szerintem kb. így fog kinézni:
Fidesz: 50-53%
Mszp: 15-17%
Jobbik: 17-20%
Mdf: 4-5%
Szdsz: 1-1,5%
LMP: 3%
Azoknak, akik arról beszélnek, hogy az MSZP tovább gyengül, 3. helyre kerül stb., figyelmébe ajánlanám azt a tényt, hogy az MSZP van kormányon, vagyis ők képesek pénzt osztani (van is miből: IMF-hitel). A választásig még van kb. 7 hónap. Az év vége felé valószínűleg nyugdíjemelés, adócsökkentés és egy sereg más hangulatjavító intézkedés következik, amit úgy fognak "kommunikálni", hogy "sikeres volt a válságkezelés, most már elindulunk fölfelé".
Hogy ez fog történni, azt onnan lehet tudni, hogy 2006-ban pontosan ez történt (adócsökkentés és pénzosztás 2005-2006 folyamán, hogy aztán azt a választás után visszavonják), de 2002-ben a Fidesz is osztogatott (egy keveset) és 1998-ban az MSZP is (szintén keveset).
A kormányok népszerűsége ciklus közepén a legalacsonyabb (ld. MSZP, 1996: kb. 15-20%; Fidesz 1999-2000: 30% körül, MSZP 2004-ben: 35% körül, MSZP most: 20%), a ciklus végén az osztogatás miatt mindig megnő, aztán ez vagy elég az újraválasztáshoz, vagy nem.
Az MSZP tehát meg fog erősödni, bár nem valószínű, hogy ez elég lesz nekik a többséghez. Az SZDSZ eltűnése pedig azért nem nehezíti meg az MSZP helyzetét, mert stabil kispárti szövetségesnek ott van helyette az MDF.
Úgyhogy véleményem szerint nagyon szoros Fidesz vs. MSZP-MDF meccs lesz. Ami a Jobbikot illeti, biztosan nem ér el annyit, mint az EP-választáson. Az EP-választás tét nélküli, ahol az emberek szabadabban szavaznak, mert nem kell számolniuk a parlamenti matematikával.
2010-ben a Jobbik vonatkozásában kétféle helyzet lehetséges. Ha a Fidesz-MSZPMDF párharc nagyon fej-fej mellett folyik, akkor az ex-fideszes 2009-es jobbikosok a Fideszre, az ex-mszpsek az MSZP-re szavaznak, mert a kormányváltás/újraválasztás kérdése döntőbb, mint hogy hány képviselője van a Jobbiknak. Ha a Fidesz-MSZPMDF meccs nagyon egyoldalú, akkor kisebb ez a "kényszer" és akkor több szavazata lehet a JMM-nak. Az első esetben én 4-6%-os eredményt jósolok neki, az utóbbiban egy 6-8%-ost.
"Énis a Jobbiknak drukkolok,az én szememben már sokat bizonyítottak"
Mit csinált eddig a Jobbik?
"minden képviselőnek adtak egy DVD-t... valamint felszólaltak már párszor az érdekünkben."
Szóval beszéltek és beszéltek, akárcsak a többi párt.
"Valamint mondom anno a Jobbik alapította meg a Magyar Gárdát"
Amit már megszüntetett a bíróság.
Eredményeket kérdeztem, nem gesztusokat. Beszélni és szimbolikus tetteket végrehajtani nagyon egyszerű, erre minden párt képes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!