Szerintetek 2013-ban már teljesen túlleszünk a válságon vagy még csak most jön a mélypont?
10-nek...
én nem írtam olyat hogy régen nem volt baj az erkölcsökkel... igaz kicsit vázlatosan fogalmaztam, azt akartam leírni, hogy minden társadalom alapja a család.. de az a mai hozzáállás ehhez a témához, amit tapasztalunk, az a család ellen van, vagyis szétbomlik a társadalom alapja, szétbomlik a család, válságba kerül az egész társadalom... ez nem rettegés, nem vízionálok semmit, ez csak egyszerű ténymegállapítás... valaki azt írta, hogy semmi nem lineárisan működik, hát nagyon igaz... ennek a mai nyugati világnak befellegzett, ennek a rendszernek, hogy a pénz ural mindent, és semmi humánum nincs a világban, ennek vége lesz előbb-utóbb és jön helyette majd más.. mindig is ez történt... valami elromlott, vége lett és jött helyette más
:D Ezen most jót nevettem :)
Én nem vagyok erkölcscsősz, és nem idealizálok semmit. Valami olyasmit akarok kifejezni, hogy nem tudom, feltűnt-e neked, hogy a nyugati világ országaiban a lakosság az általában csökken. Magyarországon is csökken a lakosság a 20. század végétől kezdve. A 20. században lett "divat" az, hogy az emberek már nem abban gondolkodnak, hogy családban éljenek, hogy másokért, gyermekeikért, szüleikért stb. éljenek, és a családot, mint egységet védjék és táplálják, hanem a 20. századtól kezdve mindenki csak a saját életével van elfoglalva. A 20. század előtt mindig volt természetes szaporulat, nőtt a lakosság, ma meg csökken. Ez a helyzet pedig, ha nem változtatunk rajta, demográfiai katasztrófával fog végződni, mert egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb a fiatal, aki a munkájával eltartsa a nyugdíjasokat. Ezen mit nem lehet felfogni?
Persze most lehet mondani 600 példát, hogy 1800-as években mi rossz volt a családban, lehet kötözködni, de ettől függetlenül amit leírtam az tény.
Szerintem azért esünk válságból válságba, mert ez az életvitel, ahogy a nyugati ember él, ez nem fenntartható. De majd 50 év múlva te is felfogod amiről beszélek. És ne mondd nekem fiam azt, hogy "fiam", mert ezt a stílust egy ilyen korlátolt embertől kikérem magamnak.
Egyébként pedig fiam, az általad felhozott példa, hogy a részeg fater megveri a mutert vagy hogy írtad, az is engem igazol... Ha felfognád amit írok, ezt te is belátnád, de sztem felesleges erőlködnöm.
Ha csökken a népesség, az demográfiai katasztrófához fog vezetni. Persze. Összeomlik a nyugdíjrendszer. Ha (legalábbis részben) ezt érted alatta, akkor ez nem azért van, mert egyre kevesebb gyerek születik. Vagyis emiatt is, de az érmének másik oldala is van: a mai nyugdíjrendszer egy fenntarthatatlan piramisjáték. Ezt a második világháború után találták ki, amikor a várható élettartam még jóval kevesebb volt, jóval több aktív volt mint nyugdíjas és a háború utáni talpraállás szüksége hosszú évekre predesztinálta a gazdasági növekedést. Azóta sok minden változott, csak az államok nem voltak hajlandók tudomást venni erről, és ennek mi, ma aktívak fogjuk meginni a levét.
Ha viszont a nyugati világban fennmaradt volna a sokgyermekes családmodell, ha lenne természetes szaporulat, az előbb-utóbb egy újabb világégéshez vezetne. Ugyanis a harmadik világban továbbra is meredeken emelkedik a népesség. A Föld így is alig bír el minket, és ennek persze nem csak a harmadik világbeli szaporulat az oka, hanem a nyugati ember "telhetetlensége", túlzott fogyasztása is. De képzeld el, mi lenne, ha nem egyre kevesebb ember lenne egyre telhetetlenebb, hanem egyre több ember! Akkor nem vízért, termőföldért zajló háborúkat vizionálnánk a következő pár évtizedre, hanem vastagon benne élnénk egy ilyen háborúban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!