Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Fidesz kormány 1998-2002,...

Komplikato kérdése:

Fidesz kormány 1998-2002, Akkor most jó és sikeres volt vagy még sem?

Figyelt kérdés
Igen sokat hallani arról mekkora siker volt ez előző Orbán kormány is, bár jelen sorok írója nem így emlékszik, de a lényeg sokan osztják ezt a véleményt. Itt kérdezném meg a többieket, hogy ők miként látják ezt, de előtte egy szöveg részletet beidéznék egy másik helyről:

2012. nov. 4. 15:11
 1/8 A kérdező kommentje:

valaki más véleménye ez volt:

"… az első kormányzásuk ellentmondásos, de összességében pozitív éveit, …"

Pozitív. Már sokszor leírtam, de miután repetition est mater studiorum:

Mikor Bokros elinflálta a forintot, és ezzel olcsóvá tette a magyar munkaerőt, megindult a tőkebeáramlás az országba. Egyre-másra létesültek a termelőüzemek, többek között vidéken is (főleg könnyűipar, varrodák, bútorüzemek, cipőkészítők, de kisebb műhelyek is), ami azért volt fontos, mert a 25 – 30 % vidéken élő, jórészt képzetlen népességet a munkaerőben ennek a harmadát-negyedét igénylő mezőgazdaság már nem tudta eltartani (ma se tudja). Magyarországnak tőkéje és technológiája nem volt, de azt szívesen hozták a németek meg az osztrákok, végül is európai ország, nincs messze, infrastruktúrája is elfogadható, a munkaerő olcsó, a képzettség meg annyira ezekhez a kisüzemekhez nem volt szükséges.

Aztán jött a Tocsik ügy, Horn megbukott, és Orbánék beleültek a készbe. Két évig nem csináltak semmit, csak vitették magukat a hullámokkal, de aztán valaki a homlokára csapott, hogy ebből így nem lesz világraszóló siker (amelyet azért minden kormányzat szomjúhozik), mert a 4 – 5 % körüli éves GDP növekedéssel nem érjük be belátható időn belül napéldául Ausztriát. Ahhoz 7 – 8 % kellene. Évente. Ki is találták, hogy pénzt kell önteni a gazdaságba, azzal meglódul a kereslet, a pékek 10 zsemle helyett 11-et fognak sütni, éít, éít, heuréka. Igen ám, de pénz nem volt (az sohasincsen), fenti okból kitalálták, hogy majd jól megemelik a minimálbért, azt ugyanis nem az államnak kell fizetni, hanem a cégeknek. Örült az állam (több bevétel), és örültek a dolgozók (több pénz állt a házhoz). Egy darabig. Aztán a cégek a megnőtt munkaerő költség miatt úgy döntöttek, hogy elmennek. Ez az elmenés már Medgyessy korában történt (a céges elmenés, gépleszerelés, végkifizetések, adminisztráció nem megy egyik napról a másikra), kapott is a kormány a FIDESZ-től, hogy Medgyessyék elüldözik innen a cégeket. Mára a magyar könnyűipar megszűnt, a kb. 150.000 képzetlen munkavállalót azóta nekünk, adózóknak kell eltartani. És persze a 7 – 8 % GDP növelés se sikerült, mert inkább az infláció lett magas, mint a termelés felfutása (a pékek inkább drágábban adták a zsemlét mintsem hogy többet süssenek).

Persze, tettek még Orbánék mást is, a „felpörgetés” érdekében, mégpedig a támogatott kamatú lakáshoz jutási kölcsön bevezetésével. Ezt az ország 5 %-a használta ki, kb. a fele (akiknek volt pénzük) nyerészkedési célból, a 2. vagy 3. lakás családi megszerzése céljából, de aztán kiderült, hogy akkora terhet ró az államháztartásra, amelyet kibírni nem lehet, végül Medgyessynek kellett leállítani (kapott is érte hideget-meleget – na, kitől?). Jórészt ennek következménye lett aztán a devizakölcsönök 2000-es évekbeli felfutása, ha a szomszéd, ismerős, barát tudott lakáshoz jutni, akkor én sem maradhatok ki szemlélet alapján.

Amit Medgyessy még Orbánéktól örökölt, az néhány szakma kiürülése, mégpedig a közszolgálatban. A megnövekedett minimálbér a többi bért is megnyomta, és a tanítók, tanárok, nővérek tömegesen hagyták ott a szakmájukat a több pénzért, mert a magas infláció miatt az eredetiből már nem tudtak megélni. Medgyessy úgy gondolta, a közszolgálati béreket megemeli, ezzel az egyensúly újra létrejön, aztán Bokrosi mintára újra elinflálja a forintot, és Orbánék hülyesége máris korrigálva van (akkoriban még nem lett volna probléma elinflálni, lévén devizahitelesből elég kevés volt). A terv lángelmés, csak az időzített bombával nem számolt. Az időzített bombát Járainak hívták, és Orbán örökségként ült az MNB elnöki székében. Hát ő aztán küzdött „az infláció ellen” (meg is kapta a jutalmát érte a Lex Járai formájában, meg a magas pozícióba ültetéssel). Én még emlékszem a 12 %-os kamatra, meg a 230 forintos euróra. Járai győzött, az országot akkora kár érte, mint ilyen rövid idő alatt még soha, a könnyűipari cégek nem jöttek vissza, a nem minimálbéres multik exportbevétele pedig az erős forint miatt csökkent, és GDP növekedéssel nem tudtuk kinőni azt a közszolgálati béremelést, amit Medgyessy vezetett be. Fentiek miatt szidják ma a közgazdászok szegény Medgyessyt, pedig a török mellett nem ő, hanem Járai volt az, aki az ország gazdasági rombadöntéséért elég sokat tett.

A fentiek alapján:

1./ Orbánék első regnálása alatt a jól menő időszak nem az ő érdemük (igaz a Gyurcsány kormány „érdemeihez” hozzá szokták venni automatice a világválság hatásait, csak azért, mert az az ő kormányzásuk alatt következett be).

2./ Aki az első regnálásból nem tudta, hogy mi következik 2010-ben, mikor a FIDESZ mellé tette a keresztet, azt csak sajnálni tudom.

2012. nov. 4. 15:13
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Azt a szószátyár hétszentségit a világnak! Mi ez regény?
2012. nov. 4. 17:22
 3/8 A kérdező kommentje:

Jogos. Helyzet elemzés, nem én írtam, de rövidebben nehéz lenne és magam így megfogalmazni nem tudnám. :)

Elnézést kérek a hossza miatt.

2012. nov. 4. 17:53
 4/8 anonim ***** válasza:
95%
Tökéletes a leírásod! Nem volt sikeres, és nem véletlenül bukott meg.
2012. nov. 4. 19:00
 5/8 A kérdező kommentje:

Nem én írtam, más tollával nem ékeskedünk.

Csak kíváncsi voltam mások véleményére, de hát nem sokan jelezték.

2012. nov. 4. 21:52
 6/8 titak ***** válasza:
Nagyon "sikeres" volt a Fidesz akkoriban is. Sikeresen aláaknázták a magyar gazdaságot. Most meg azokra mutogatnak akiknél felrobbantak a bombáik.
2012. nov. 5. 13:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Remeke elemzés, néhány emléfoszlánnyal kiegészíteném:

- Ezüsthajó kft

- Koronaúsztatás

- Kaya Ibrahim

- Felsőoktatás felhigítása a munkanélküliség lenyomása érdekében

- A legendás "A haza nem lehet ellenzékben"

- Simicska az APEH elnök

2012. nov. 11. 19:28
 8/8 A kérdező kommentje:

"- Simicska az APEH elnök"

Jut eszembe, mit írják sokan a NAV-ot NAVrasics-nak? :D

2012. nov. 13. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!