Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Akik soha nem járnak szavazni...

Akik soha nem járnak szavazni miért nem teszik?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy én vagyok túlságosan burokban ilyen szempontból, (nálunk mindig nagyon magas a részvétel, bármilyen választásról legyen is szó), de nekem egyszerűen nehéz megérteni, hogy van kb. 30%-nyi ember, aki soha nem menne el szavazni. És nem csak arról van szó, hogy fokozatosan ábrándultak ki az emberek a rendszerváltás után, mert már a 90-es években se volt kimagasló a részvétel, sőt (országgyűlési választásokat tekintve biztosan) mostanság magasabb a részvétel. 2002-ben volt a legmagasabb egyébként, de akkor is épp hogy 70 fölött volt valamivel.

Akik úgy érzik, hogy őket nem érinti/nem érdekli a politika, azok miért gondolják így? Az, hogy mi mennyibe kerül, az politika, az, hogy milyen törvényeket kell betartanunk, az politika, az, hogy milyen ellátást kapunk egy kórházban az politika.

Én úgy gondolom, hogy ha van lehetőségünk arra, hogy pár évente egyszer beleszóljunk abba, hogy merre haladjon tovább az ország, akkor igen is érdekünk az, hogy próbáljuk megkeresni, hogy a lehetőségek közül ki a leginkább elfogadható számunkra.

Ha meg valaki tényleg úgy van vele, hogy mindegyik opció tényleg teljesen egyforma szerinte, nincs olyan választási lehetőség, ami minimálisan ís elfogadható lenne neki, akkor miért nem megy el szavazni és szavaz érvénytelenül?

Az érvénytelen szavazással ki lehet fejezni, hogy érdekel a házam sorsa, de nem érdemli meg senki a szavazatomat. Ezzel szemben a távolmaradás azt szimbolizálja, hogy le*arom az egészet.

tegnap 10:54
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
#8 Tenném én, ha látnám az értelmét. Viszont többek közt pont azért nem látom, amit a #9 írt.
tegnap 11:38
 12/24 anonim ***** válasza:
51%

5

"A leszarás részemről az üzenet"

És te mit tudsz így dolgozni? Hogyan tudsz boldogulni ebben az országban? Mivel foglalkozol?

tegnap 11:42
 13/24 A kérdező kommentje:
#11 de pont ezt mondom, hogy nem csak akkor kell ott lenni szerintem, ha biztosnak tűnik a győzelem, hanem akkor, ha van egy biztos elvem, amihez ragaszkodom. Ha pl. neked ez a kormányváltás, akkor le kell szavazni a legnagyobb vagy általad legjobbam elfogadható ellenzéki pártra. Ha rosszul szerepel, az már nem a te hibád. Ha nyer és azt látod, hogy neked ez amúgy nem tetszik, csak a kormányváltás miatt szavaztál rá, akkor legközelebb másra szavazol.
tegnap 11:42
 14/24 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, van aki nem tartja az élete fontos részének hogy foglalkozzon a politikával. Hiába értem én és te, hogy milyen fontos beleszólni abba hogy mi legyen egy választás eredménye, ezzel nem mindenki van ugyanígy. Azért nem kötelező szavazni mert azt is el kell fogadni ha valaki nem akar dönteni arról ki legyen kormányon vagy ki vezesse a városát. Ismered a mondást, az is döntés ha úgy döntök, hogy nem döntök.

Az oka meg sokféle lehet annak miért nem akar beleszólni - azaz szavazni.

Lehet hoyg egyáltalán nem érdekli mi lesz az eredménye. Lehet hogy csak nem talál olyan lehetőséget amit szeretne választani és lehet hogy nem bízik abban hogy vagy számítana az ő szavazata bármit vagy hogy jól döntene, ezért inkább ráhagyja másokra.

Így is sokan csak elmennek és valahová behúzzák az X-t. Az első szavazásom volt ilyen - önkormányzati választás volt. Volt egy sejtésem arról hogy melyik párt lenne amit szeretnék megszavazni (tévedtem, megbántam később, de tapasztalatnak jó volt), azonban egyáltalán nem tudtam semmit a képviselő és polgármester jelöltekről. Tényleg csak találomra húztam be valaki nevét. kellemetlen érzés volt mert én szeretem tudatosan csinálni a döntéseimet, csak akkor 18 évesen még hiába akartam ha nem volt hozzá elég információm.

Emiatt megértem azokat akik nem akarnak szavazni. Nem akarják azt érezni, hogy valami rosszul sikerült dologhoz adták a nevüket, szavazatukat vagy hogy csak véletlenszerűen válasszanak valakit mikor nem ismerik egyiket sem.

Majd ha úgy érzi hogy fontos neki a szavazás akkor el fog menni és szavaz. Addig meg nem kell. Csak utána ne járjon a szája, hogy miért 'ezek' vannak kormányon és nem 'azok'. Nem azokkal van gond akik nem mennek el szavazni, hanem akik előtte meg utána nagyon tudják mit kellene, és még se mennek el szavazni.

tegnap 11:43
 15/24 A kérdező kommentje:

#14 biztos így van, és nyilván senkit nem kényszerítenék szavazni, de ha megkérdeznénk azokról a dolgokról így natúrban az embereket, amik a választás fő kérdései aktuálisam, akkor kb. mindenkinek lenne valami véleménye, tehát a legtöbb ember tudna magának jelölteket találni.

Az, hogy minden szavazat számít, az bebizonyosodott Budapesten nyáron. Tévedni pedig emberi dolog, pláne, hogy itt nem jó és rossz között választunk, ennél sokkal árnyaltabb a kép. Az meg nagyon különös, ha valaki azt mondja, nem érdekli, ki vezeti az országát. Az ember társas lény. Családba, munkaközösségbe, államba stb. tartozik. Ha nem tetszik neki, kereshet nyugodtan másikat ezekből, ez nem probléma. De az nem normális szerintem, ha valakit nem érdekelnek a közösségei kérdései legyen szó családról, köztes közösségről vagy az országról.

tegnap 11:51
 16/24 anonim ***** válasza:
60%
#15 Érdekelnek minden épeszű embert, csak sokan már beletörődtek a csalódások és a hazugságok halmazába.
tegnap 11:56
 17/24 anonim ***** válasza:
#15 Itt a gond, hoyg szerinted nem normális hogy valaki nem akar beleszólni. Szerintem meg az nem lenne normális ha mindenki bele akarna szólni, mert az ember nem egyforma. Sokan egyszerűen nem akarnak vele foglalkozni, nem akarnak szavazni. Pont. Másokat meg nem érdekel a főzés, csak enni szeretnek, van akit meg nem érdekelnek még az emberek sem. Sokfélék vagyunk és épp ez a normális, hogy mást tartunk fontosnak.
tegnap 11:56
 18/24 A kérdező kommentje:

#16 Nem kell beállni tapsikolni sehova, de annyit megtehetünk pár évente, hogy megnézzük, aktuálisan ki tűnik a legjobb lehetőségnek, és egy 10 perces kiruccanás keretében adunk neki egy x-et.

#17 De akkor az is normális, ha valakit nem érdekel, hogy ki vezeti a céget, ahol dolgozik? Milyen kapcsolatok hálózzák be a családját? Ezek elől a kérdések elől nem lehet elbújni, ha csak nem egy barlangban élünk egyedül.

tegnap 12:09
 19/24 anonim ***** válasza:

#18 Látom nem akarod megérteni hogy NEM, NEM EZ A NORMÁLIS.

Az a normális hogy van akit érdekel, van akinek fontos és van akinek meg nem.

tegnap 12:15
 20/24 A kérdező kommentje:
#19 Oké elfogadom, de hogy nem érdekel valakit az az ország, ahol él? Az, hogy milyen a politikai helyzet, az a legapróbb hétköznapi dolgokban is megnyilvánul. Nem biztos, hogy rajtam fog múlni bármi, de megvan az esélye. Ezek nagyobb horderejű kérdések annál, mint hogy főzzek, vagy rendeljek. (Az is összefügghet a gazdasági helyzetemmel, ami a politikai környezeten is múlik.)
tegnap 12:33
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!