Én szavazhatok majd 2026-ban ha április 27-én töltöm a 18-at majd?
Nyilván a választások valószínűleg április elején lesznek. De ettől függetlenül igazságtalannak tartanám, hogy ha azért kihagynának belőle, mert 2 hét híján nem vagyok még 18.
Ilyenkor lehet kérvényezni, hogy részt vehessek majd rajta? (Nyugi, nem a Fideszre szavaznék.)
#3 De.
Hivatalos tájékoztató a választási jogról, ebben azt írják, hogy "Az országgyűlési képviselők általános választásán, országos népszavazáson, valamint [...] az európai parlamenti választáson választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár"
A jelenleg hatályos ptk szerint pedig "A kiskorú a házasságkötéssel nagykorúvá válik"
Ráadásul "A házasságkötéssel megszerzett nagykorúságot a házasság megszűnése nem érinti"
Tehát ha nagykorúvá válik, bizony szavazhat.
A központi névjegyzékbe is fel kell venni minden nagykorút, így azt is, aki a nagykorúságát házasságkötéssel szerezte. Ez meg benne van a választási eljárásról szóló törvényben
És akkor hol legyen a határ? Te hiányzó két hét miatt tartod igazságtalannak, más pedig lehet, hogy nagyobb különbség miatt. Mindenki eldönthetné, hogy mekkora eltérés esetén jogosult szavazásra, vagy sem?
Az szavazhat, aki legkésőbb a szavazás napján tölti be a tizennyolcadik életévét (vagyis, akkor van a születésnapja); illetve az a 16. életévét betöltött személy, akit legkésőbb a választás napjáig a gyámhatóság hozzájárulásával házasságkötés miatt nagykorúsítottak.
Akinél egy nap is hiányzik, nincs szavazati joga.
Ha április 27-én lesz a választás, akkor szavazhatsz, ha 26-án, akkor meg kihagynak a buliból.
Határ az azért van, mert az a határ, egy nap is lehet nyilván.
"Ha április 27-én lesz a választás, akkor szavazhatsz, ha 26-án, akkor meg kihagynak a buliból."
Választást csak vasárnapi napra tűzhetnek ki, 27-e a kérdező szerencsétlenségére hétfő lesz. Szóval 99% hogy ebből kimarad, ha csak nem történik valami ami miatt halasztani kell, vagy ha nem házasodik meg gyorsan. De erősen kétlem hogy ezen az egy szavazaton bármi is múlna, úgyhogy én a helyében nem lennék kétségbe esve. Lesz itt még elég választás ezen kívül is (legalábbis remélem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!