Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Hogyan legyünk hasznosak egy...

Hogyan legyünk hasznosak egy pártnak?

Figyelt kérdés

A tavalyi önkormányzati választáson szerettem volna megkapni a lakóhelyem körzetének jelöltségét de mivel tudtam, hogy az emberek szavazásnál a pártokat nézik így felajánlottam az ellenzéknek, hogy én szívesen indulnék az ő jelöltjükként. Ha kell belépek valamelyik pártba is vagy támogatom őket a gesztusért cserébe. A választás végül nem rám esett, hanem az egyik párttagra.

Igazságtalannak éreztem, hogy nem az enyém lehetett a jelölés, mivel az ellenzék '18 óta mindig olyasvalakit tett meg jelöltnek aki nem volt ismert a körzetben és miután veszített ki is lépett a pártból ami indította.

A tavalyi választáson is 70 szavazattal maradt alul az ellenzék és a jelölt is persze később eltűnt mint a kámfor. Én akkoriban már egy jól ismert arc voltam a körzetben, aki valószínűleg tudott volna hozni ennyi szavazatot még pluszban.

Visszatérve tehát a kérdésre, nem értem, hogy mi lett volna jó nekik. Mert párttagként kb. csak annyit csinálsz, hogy néha napján megosztasz a Facebookon egy pár az ellenfeleidet lejárató cikket, meg +1 ember vagy a tömegben valamelyik rendezvényen. Ezt több ezer ember megteszi még úgy is, hogy nincs is benne az adott pártban. Én jó eséllyel megnyertem volna nekik egy körzetet de az nekik nem volt megfelelő.

Vajon miért?

jan. 5. 14:31
 1/10 anonim ***** válasza:

Leírnád ezt pontosabban privátban?

Én is akartam jelölt lenni, csak kisebb pártnál. De azokról kiderült, hogy kamusak.

jan. 5. 16:35
 2/10 anonim ***** válasza:

"Én jó eséllyel megnyertem volna nekik egy körzetet de az nekik nem volt megfelelő."

Hát igen, ha elvek nélkül a hatalomért politizálnának, akkor lehet ebbe belementek volna páran.

Ha én pl. egy pártot vezetnék és lennének párton belül általam ismert és tisztelt emberek, akkor én is előbb őket indítanám, mint valaki, akit nem ismerek.

"Mert párttagként kb. csak annyit csinálsz, hogy néha napján megosztasz a Facebookon egy pár az ellenfeleidet lejárató cikket"

Egyrészt, nem. Elég passzívak lennének a pártok, ha az egész ennyiből állna.

Másrészt, még ha kb ennyi is, akkor is tudsz legalább annyit az adott illetőről, hogy legalább az általad is képviselt elvekkel egyetért. Te mint külsős lehettél volna egy tök másik párt támogatója, tök más elvekkel is, ami miatt nem feleltél volna meg 6-ból 5 pártnak.

A pártok valójában amúgy nagyon kevés emberrel operálnak, vagyis sosincs elég emberük. Gondoljunk csak a választási bizottságokra, ahol 20 ezer embert kellene felmutatni az ország különböző pontjain és ezt alig tudja a TELJES ellenzék összehozni, miközben már Ausztriában olyan pártok vannak, amik több száz ezres tagsággal rendelkeznek.

jan. 5. 16:39
 3/10 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom.

Szerintem a legtöbb párt a hatalomért politizál. Egyfelől mert anélkül nem tudsz befolyásolni semmit, legfeljebb a közhangulatot egy-egy tüntetéssel de az sok mindenre nem elég. Másrészt a többpárti ellenzék megbeszéli, hogy melyik választókerületben kinek a jelöltjét érdemes indítani. Ergo nem az elveikkel vannak elfoglalva hanem azzal, hogy mandátumhoz juttassák egyik-másik tagjukat ha cserébe ők is lemondanak más körzetekről és a rendeletalkotásnál is 99%-ban együtt szavaznak, hiába fedi le a teljes politikai spektrumot az a 6-7 ellenzéki párt.

jan. 5. 17:52
 4/10 anonim ***** válasza:

Úgy értettem, hogy nem mindenáron a hatalomért. Ha mindenki csak hatalomra akarna jutni, akkor simán belépnének a Fideszbe és azon menne a verseny, hogy ki tud jobban nyalni a fideszes vezetésnek, viszont láthatóan nem ez történik. Vagyis de, ilyen szempontból mindenképp elvekről van szó.

Továbbá azért mert egy embert kell választani, még nem elvek nélkül történik az egész, csak pl. az elvekben más szinten állapodnak meg. Pl ezért csinált az ellenzék egy oktatási minimumot, amit párt szinten támogatott mindenki. Tehát már volt egy elvi alap, ami mögött ott álltak a pártok.

Te ehhez képest teljesen kívülálló vagy, se elvi alap nincs, semmiféle bizalom nincs veled kapcsolatban. Tehát vagy valami civilszervezeten belül kell aktívnak lenned, vagy ténylegesen pártba kell belépned. És csak azért mert belépsz, még nem lesz garancia arra, hogy téged fognak indítani.

jan. 6. 08:23
 5/10 D-Mano ***** válasza:

Ez a kérdés az elvtelenség megnyilvánulásának netovábbja. 😅

Te elvek nélkül becsatlakoztál volna bármelyik párthoz, csakhogy ellenzéki jelölt lehess.

Az ellenzéki pártok meg egyetlen (deklarált) elvükkel mentek szembe, hogy: "mindent a Fidesszel szembeni esélyesség érdekében", amikor nem fontolták meg, hogy az esélyesebbséged miatt inkább téged indítsanak, csak azért, hogy az ő jelöltjük mindenképpen az ő almukból származzon... 😅

*Feltéve, hogy igaz, amit a kérdésedben írtál...

jan. 6. 09:14
 6/10 anonim ***** válasza:

"Az ellenzéki pártok meg egyetlen (deklarált) elvükkel mentek szembe, hogy: "mindent a Fidesszel szembeni esélyesség érdekében","

Csak ez azért nem igaz, mert nem tudják, hogy a külsős jelölt tényleg külsős-e vagy fideszes kém. Ilyen szempontból az ellenzéknek jogosabb, hogy saját, általuk megbízott személyt indítanak.

Persze ettől még az is lehet kém, de mégis más valószínűsége van ennek.

jan. 6. 10:13
 7/10 anonim ***** válasza:

tegnapelőtt 16:39

"Gondoljunk csak a választási bizottságokra, ahol 20 ezer embert kellene felmutatni az ország különböző pontjain és ezt alig tudja a TELJES ellenzék összehozni"

Azt hiszem, inkább szavazatszámláló bizottságot akartál mondani.

Én rengetegszer voltam pártdelegált szavazatszámláló, és volt, hogy azért nem lehettem, mert választási listán szerepeltem, így kizáró ok volt.

Persze erre még mindig lehet mondani, hogy így is kevés, de csak azért írom, hogy árnyaljam a képet.

Igen, a jelölő szervezet nyilván elvárja a hűséget, és az elkötelezettséget. Látni szeretnék, hogy hozzájuk tartozol, és a rátermettséget is, ill. hogy nem állsz át az első szóra.

Ezt egy tök idegentől honnan tudják?!

Nem úgy megy, hogy ha jelöltök, akkor esetleg belépek a pártba, ugyanmár!

Akkor ez az ország a tízmillió képviselő országa lenne.

De ha te így gondolod, és itt érdeklődsz, akkor erősen megkérdőjelezem az alkalmasságod, és jobban teszed, ha te is.

jan. 7. 10:55
 8/10 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem jött le a leírásomból de egyébként önkormányzati választásról van szó. Nyilván ezen a szinten nem igazán vannak ideológiák. Szerintem teljesen felesleges ide is behozni a pártokat. Igazából az önkormányzati képviselő majdnem olyan mint egy közös képviselő csak nem 40-50 hanem 4000-5000 ember közügyeit próbálja igazgatni.

Nem tudom mit számít, hogy a képviselőd Jobbikos, MSZP-s vagy épp Fideszes ha a megoldandó probléma az, hogy nincs rendesen szabályozva a parkolás, van-e omlásveszélyes épület vagy nincs bekamerázva valamelyik közterület.

"Igen, a jelölő szervezet nyilván elvárja a hűséget, és az elkötelezettséget. Látni szeretnék, hogy hozzájuk tartozol, és a rátermettséget is, ill. hogy nem állsz át az első szóra."

Mint írtam, az elmúlt 3 alkalommal olyasvalakit indított az ellenzék aki bent volt az adott pártban pár hónapig aztán a választás elvesztése után ott is hagyta a pártját, mint eb a sz.rát. Úgyhogy ennyit a nagy hűségről, meg elkötelezettségről.

jan. 7. 11:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Azért mégiscsak számít.

Konkrét példa.

A Kétfarkú Kutya Párt ellenzéki, igaz?!

A Budapest I. kerületébe bejutott listáról képviselőjük, és rendre a Fidesszel szavaz együtt - egyáltalán nem olyan dolgokban is, ami a kerület vagy a lakosság érdeke lenne.

Például pikk-pakk megszavazta a helyi MKKP így a Halászbástya körbekordonozását fekete undormánnyal, hogy ne lehessen látni a Dunát, amivel az MKKP nyilván nem értett volna egyet.

Persze a rendelkezést a hatalmas botrány miatt két napon belül visszavonták, ez más kérdés. A kevésbé értesült kutyapártos lokálpatrióta ismerősöm örömmel osztotta meg a hírt, hogy lebontották a kordont, majd amikor odaírtam hozzászólásban, hogy milyen jó lett volna ha a MKKP nem is szavazta volna meg a kordont, akkor vagy a posztját törölte, vagy előttem rejtette el, és az én hozzászólásomat törölte.

Nem mellesleg látták az MKKP-s képviselőt a fideszes polgival együtt kedélyesen kávézgatni.

Az se mellékes, hogy a Fidesz polgi csak úgy nyerhetett, hogy az MKKP-s képviselő teljesen esélytelenül indult polgármesternek is, így a valóban hozzáértő akkori polgármester, az ellenzéki V. Naszályi Márta szorosan, de vesztett.

jan. 7. 12:29
 10/10 anonim ***** válasza:

"a képviselőd Jobbikos, MSZP-s vagy épp Fideszes ha a megoldandó probléma az, hogy nincs rendesen szabályozva a parkolás, van-e omlásveszélyes épület vagy nincs bekamerázva valamelyik közterület."

Mert a probléma megoldása már ideológiai kérdés.

Tegyük fel, hogy fel kell újítani egy teret. Az, hogy az egyik párt fogná és lebetonozna mindent, míg a másik párt próbálna minél több zöld területet kialakítani, az egy ideológiai kérdés és baromira nem mindegy. Nem csak azért nem mindegy, mert zöld vagy szürke teret kell bámulnod, hanem nyáron a zöld területet, fák alatti árnyéka lényegesen hűvösebb, mint egy árnyék nélküli lebetonozott tér.

Ez a példa pedig a valóságtól nem teljesen elrugaszkodott, mert láttuk, hogy a fidesz lebetonozza a dolgokat, míg az ellenzékben azért van igény zöld területekre, így baromira nem mindegy, hogy ki vezeti a várost és milyen többség van mögötte.

jan. 8. 07:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!