Én három részre szoktam őket bontani:
a) aki elhiszi ezt a sok maszlagot,
b) aki el akarja hinni ezt a sok maszlagot,
c) akinek érdeke, fűződik hozzá, hogy a FIDESZ és a NER fent maradjon.
2015-ös, de szerintem itt 2000 óta semmi se változott, max annyi hogy pár MSZP szavazó kihalt, egy részük meg átpártolt a Fideszhez.
ma 22:11
Ezt minden pártra le lehet írni, hogy azok szavaznak rájuk akik elhiszik az ígéreteiket, meg azok akik ebből profitálnak. Szerencsés esetben a kettő egybeesik.
Kérdező, sok felmérés készült már erről, hogy a pártok szavazótábora milyen. Ez a legutóbbi amit láttam:
"A Fidesz-KDNP szavazóbázisának 46%-a férfi, míg 54%-a nő, tehát a táboruk nemi arányai közel azonosak a választókorú népességen belüli arányokkal.
o Ha lakóhelyüket vizsgáljuk látható, hogy a fővárosban és a megyei jogú városokban némileg alul-, míg a községekben felülreprezentáltak a kormánypárti szavazók.
o A Fidesz-KDNP szavazók közel hattizede 50 év feletti, ezáltal a táborban felülreprezentáltak az idősebb szavazók a teljes választókorú népességhez viszonyítva. A társadalom közel harmadát alkotják a 18-39 évesek, míg a FideszKDNP táborának alig több, mint egyötödét, tehát kijelenthető, hogy a fiatalabb korcsoportokban kevésbé népszerű a kormánypárt, ám ez nem jelenti azt, hogy körükben ne vezetnék a pártpreferencia versenyt.
o A kormánypárti tábor 55%-a rendelkezik legfeljebb 8 általánossal vagy szakmunkásképzővel, míg ugyanez az arány a választókorú népességben 42%, tehát a fideszesek körében felülreprezentáltak az alacsonyabb végzettségűek, míg alulreprezentáltak az érettségizettek és a felsőfokú végzettségűek.
o A pártpreferenciákat figyelembe véve a Fidesz minden kategóriában vezet, ennek az előnynek a mértéke kérdés csupán – külön mért ellenzéki pártok esetén.
o A férfiak és a nők között is a Fidesz a legnépszerűbb párt. A hölgyek körében még némileg népszerűbb is, mint a férfiak esetében, ennek oka az lehet, hogy mint előbb láthattuk a Fidesz tábor abszolút többségét az idősebb korcsoportok teszik ki és körükben természetes okokból kifolyólag több a nő, mint a férfi.
o A Fidesz-KDNP Budapesten is vezeti a pártpreferencia versenyt, közel háromszoros előnnyel a DK előtt. A fővárosban a közel 30%-os Fideszen kívül három darab 10% körüli szereplő van, ezek sorrendben: a DK, a Momentum és a Kutya Párt. Amennyiben összeadjuk a 2022-es országgyűlési választáson 17 együttműködő ellenzéki pártok támogatottságát, úgy nagyságrendileg fej-fej melletti állást kapunk a Fidesz és az esetlegesen együttműködő ellenzék között a fővárosban. "
"A korcsoportok szerinti bontásban is szembetűnő, hogy a kormánypártok mindegyik összevetésben vezetnek, ám ennek az előnynek a mértéke korcsoportonként jelentősen változó. Az életkor növekedésével növekszik a kormánypártok támogatottsága. Erre jó példa, hogy a 18-29 éves korcsoportban a Fidesz-KDNP előnye mindössze 2,5 százalékpont a második helyezett Kutya Párttal szemben, míg a nyugdíjaskorúak körében már 30 százalékpont a differencia az első helyezett Fidesz és a második DK között. Valamint ez utóbbi korosztályban a legnépszerűbbek a kormánypártok, közel 47%-os eredménnyel.
o Az iskolázottságot vizsgálva is megfigyelhető hasonló tendencia, itt azt lehet elmondani, hogy minél alacsonyabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel voksol a Fidesz-KDNP-re. A legfeljebb 8 általánost végzettek körében 50%-ot meghaladó a kormánypártok népszerűsége, míg a felsőfokú végzettségűek esetében a Fidesz-KDNP népszerűsége ennek kevesebb, mint a fele."
aNem vagyok társadalomkutató, nincsenek adataim, de a saját kis buborékomon belül megfigyelésemet el tudom mondani arról, hogy én milyen Fidesz-szimpatizánsokat látok a környezetemben.
Konzervatív, középkorú férfi. A rendszerváltás idején, vagy/és az azutáni 10-20 évben volt az egzisztenciaépítés legaktívabb fázisában. Változó a narratíva, de közös nevező közöttük, hogy a Gyurcsány-kormány és a Kádár-rendszer annyira meghatározó emlék, hogy magára az ördögre is előbb szavaznának, mint bármire, amihez Gyurcsánynak, MSZP-nek, Kádár-rendszernek köze van. Nem elégedettek, látják, hogy szar a rendszer, de nem látnak alternatívát.
Falusi családos emberek, akiknek nagyon betalál az Orbán-PR. Szándékosan nem propagandát írtam, mert ennél többről van szó: bejön nekik, ahogy Orbán hozzájuk beszél a disznóvágásos dumákkal, értékelik a kiosztott milliókat, a "mi, magyarok" lózungokat. Úgy érzik, ez a csávó végre velük van. A gyűlöletkeltő, ellenséges propaganda azért működik náluk annyira, mert a brand nagyon jól fel van építve, és megvan a bizalom.
Fiatal fickók, akiknek bejön az orbáni macsóság és erőkultusz. Úgy néznek Orbán Viktorra, mint aki mindenkinek be mer szólni, járja a maga útják, folyamatosan bögyében van a rendszernek, de mégsem tudják eltenni az útból. Filmsztárok, sportolók, zenészek, vállalkozók között sorban találni az ilyen tipikus lázadó showmaneket, akikre jellemző, hogy minél jobban utálja őket a mainstream, annál erősebb a rajongótáboruk. Egy csomó ember így néz Orbánra: ahogy őrjöngve szapulják Orbánt az emberek, ő elégedetten hátradől és mosolyog.
Konzervatív emberek, akiknek határozott és egyértelmű válaszaik vannak arra, hogyan kell kinéznie egy társadalomnak, hogyan kell felnőnie egy gyereknek. Az érdekes az, hogy ebben többnyire igazat is lehet adni nekik, csak ezeken a szabályokon keresztül eléggé megvezeti őket az orbáni propaganda. Pl szerintük a homoszexualitás egy tolerálandó dolog, de nem kellene másokra erőltetni. Erről a homoszexuálisok pont így vélekednek, de a jobboldali propaganda szépen elhitette ezekkel az emberekkel, hogy a liberálisok rájuk, sőt: a gyerekeikre akarják ezt erőltetni.
Én ilyen motivációjú fideszeseket ismerek.
Akiket ismerek, nyugdíjas házaspár, panaszkodnak, milyen sz.r az egészségügy, mennyi pénzükbe került már... Mikor mondom nekik, hogy a fidesznek (a jelenlegi állapotokat leginkább nekik) köszönhetik, akkor átkapcsol bennük valami és elkezdik védeni a fideszt.
Mit lehet erre mondani, szerencsétlen barikák, majd elpatkolnak a remek egészségügyben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!