Hogyan értékelik a jobboldali, keresztény, konzervatív emberek, hogy Magyarországon a népszámlálási adatok szerint folyamatosan és trendszerűen csökken a történelmi keresztény egyházak híveinek száma?
Katolikusok aránya:
1992: 67,8%
1998: 57,8%
2001: 51,87%
2011: 37,15%
2022: 27,5%
Reformátusok aránya:
1992: 20,9%
1998: 17,7%
2001: 15,91%
2011: 11,61%
2022: 9,83%
Ha ilyen arányú lesz a csökkenés, maximum 30 év, és teljesen eljelentéktelenednek a katolikus és református egyházak.
A Fidesz hangsúlyosan keresztény kormányzása miért nem állította meg a keresztény egyházak gyors sorvadását?
Ha a jobboldalit úgy értetted, hogy Fidesz-párti, akkor ez az igazság: a lakájmédiából tájékozódnak, az meg nem írja/mondja el ezeket. Vagyis nem tudják. Ha te megmondanád nekik, akkor idegesek lennének és valami kifogást keresnének, pl. hogy az emberek félnek bevallani hitüket, vagy a népszámlálási adatokat meghamisították, mert ott is ellenzékiek ülnek pozícióban. Simán lehet, hogy emiatt a KSH vezetőinek kirúgását követelnék.
Tudod, van, aki a tükörre haragszik meg, ha csúnya ember néz rá belőle.
# 1
Én sem tartom komolyan vehetőnek azokat az érveket, hogy Gyurcsánytól félve rejtőzködnek a keresztények. :)
Különben pont ma olvastam egy telexes cikket, itt a link:
Szóval a szerző egyebek mellett kőkeményen leírja azokat az eseteket, amikor jobboldali megmondóemberek a katolikus egyházat durván támadták, pl. amikor Bayer Zsolt demens vénembernek, ill. Bencsik András keresztényellenesnek nevezte a pápát. És ettől sem lett disszonancia a "hívők" (mármint Fidesz-hívők) fejében. Nem csalódtak a Fideszben, nem lett ettől rossz érzésük, továbbra is így kerek nekik a világ.
Jobboldali vagyok, viszont nem vallásos (meg nem is fideszes, nincs pártom).
Korábban nem érdekelt volna, hogy csökken a keresztény hívők száma, manapság viszont nem örülök neki.
Attól félek, hogy erősödni fog az iszlám. Inkább élek keresztény "birkák" mellett, mint radikalizmusra hajlamos iszlamistákkal.
Nagyon sok téma kikezdte. Kezdjük ott, hogy két papról tudok, aki felmert szólalni, az egyiket kirúgták, a másikat a nav-val ráncigálják (Iványi Gábor)
Tehát ha mélyen belegondolsz a helyzet az, hogy akik csendben vannak, azok tartsák a markukat a pénzért és egyáltalán nem érdekli őket a jogállam. Pedig régen a papok az életüket kockáztatták a becsületért igazságért. És a nyáj, akinek van egy kis sütnivalója átlatja ezt a meghasonulást az Egyházban, hogy milyen lojális egy bűnszervezethez. Szóval a pénz a valódi Istenük, nem az igazság és a becsület.
A másik része a konteók sokasága, amit Vatikán, Papok, arany, a 10 millió dollárt érő szék, amiben minden Pápa ült.
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__12..
Bár nem vagyok sem jobboldali, sem keresztény, van egy tippem, ami láthatóan korrelál a számokkal:
Majdnem pont annyian haltak meg a legutóbbi népszámlálás óta, mint amennyivel kevesebb vallásos lett. Ezzel most nyilván nem találtam fel a spanyolviaszt, tudjuk, hogy az idősebbek hagyományosan vallásosnak tartják magukat, az újabb nemzedékeket meg nem érdekli a dolog.
Hogy ez a trend miért nem lassult a Fidesz alatt, fogalmam sincs, én is az ellenkezőjét vártam. De remélem majd kikutatják szakértők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!