Mi az oka, hogy 2003-2010 között Magyarország Kelet-Európa leggyengébb gazdasági fejlődését produkálta a balliberális szakemberek ténykedése ellenére, míg az unortodox, hozzá nem értő fideszes időszak alatt Magyarország felülteljesítővé vált?
Megnéztem a kelet-európai, balkáni országok GDP növekedési rangsorát:
2003-2010
1. Belarusz +85%
2. Szlovákia +50%
3. Oroszország +46%
4. Bulgária +42%
5. Lengyelország +42%
6. Szerbia +37%
7. Románia +36%
8. Litvánia +34%
9. Csehország +30%
10. Ukrajna +28%
11. Lettország +27%
12. Észtország +22%
13. Szlovénia +21%
14. Horvátország +18%
15. Magyarország +13%
16. Görögország +10%
2011-2022 időszakra:
1. Lengyelország +52%
2. Románia +51%
3. Litvánia +50%
4. Észtország +46%
5. Lettország +41%
6. Magyarország +39%
7. Szlovákia +33%
8. Bulgária +32%
9. Szlovénia +30%
10. Szerbia +27%
11. Csehország +24%
12. Horvátország +23%
13. Oroszország +15%
14. Belarusz +7%
15. Görögország -10%
16. Ukrajna -30%
Napi ábra: vásárlóerő Európában – Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről
Az adósságnövelésnek szerintem is volt szerepe. Lengyelország, Románia, Magyarország és a balti államok, lakosságuk, vállalataik is sok hitelt vettek fel, ez segítette a költekezést, fejlődést.
A többi országot nem tudom hogyan kezelték.
Görögországnak 2011 után inkább a megszorításokra kellett koncentrálni az EU, IMF nyomására.
Megfigyelhető egy természetes ciklikusság is a gazdaságban. Gyakran az alulteljesítőkből felülteljesítők lesznek, az éllovasokból pedig egy idő után alulteljesítők, ez is adhat valami magyarázatot talán. Ezért is kiemelendő, dícséretes Lengyelország egyenletes, stabil fejlődése. Ott 2009-et is megúszták visszaesés nélkül. Valamit biztosan jobban csinálhattak a többieknél.
Napi ábra: vásárlóerő Európában – Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről
@9
Itt egy link:
Ha kicsit lejjebb görgetsz, akkor találsz egy grafikont, ami mutatja, hogy mennyi pénzt kaptunk, és mennyit fizettünk be. A piros pöttyök jelzik, hogy mennyire jött ki az évben a támogatások összege.
2010-2022-ig ha összeadod a piros pontok által jelzett értéket, akkor még több is jön ki, mint 50.000 milliárd forint.
Szóval egészen pontosan te milyen 10-15 ezer milliárdról is beszélsz, kedves kérdező??
Köszönöm a linket, megnéztem. Te nem nézted meg?
Oda van írva a címbe, hogy millió euró és a függőleges tengelyen is látszik.
Összeadva kb. 15 ezer milliárd Ft jön ki, elég jó volt a becslésem.
Furcsa, hogy bebizonyítod nekem, hogy nincs igazad, utána meg mégis tovább erőlteted a hazugságodat.
Itt a kérdésben a relatív összehasonlításon volt a hangsúly elsősorban a kelet-európai országokkal, nem az volt a kérdés, hogy kinek hogyan változott az élete 2003-2010 és 2011-2022 között és most kire szavazna.
Érdekesnek találtam, hogy Magyarország ennyire rosszul teljesített a baloldal alatt (akkor még nem követtem a gazdaságpolitikát) és a Fidesz alatt meg (amikor állítólag mindent ellopnak, nem fejlődik, hanyatlik az ország, az unortodox gazdaságpolitikával rombolják a bizalmat, Venezuelához közelítünk...) viszonylag jól fejlődött, felülteljesítő volt az ország. Lehet, hogy a Fidesz kommunistáskodásának, piactorzító, romboló, "szabadságharcos" politikájának inkább hosszabb távon lesz negatív hatása.
Majd 5-10 év múlva is folytatom az összehasonlítást, most is egyébként a megtalált 2018-as excelemet folytattam, egészítettem ki :)
Ukrajna háború utáni gazdasági pályájára is kíváncsi leszek. Most az ukrán GDP 40%-kal van az 1990-es szint alatt és a háború előtt sem érte el (így érthető volt, hogy egyesek még pozitívan, nosztalgiával gondoltak vissza a szovjet időszakra), de közben demográfiailag is iszonyú gyorsan hanyatlik. Az ország gazdasági ereje talán majd a '30-as évekre éri el a '80-as évek szintjét.
Az EU-hoz jóval korábban csatlakozott, akkoriban agyontámogatott Görögország lemaradása is szomorú lehet. Lassan már Lengyelország, Magyarország is utoléri.
tegnap 22:28
Már cáfoltuk, hogy a Fidesz felülteljesített volna, ne erőltesd. A szomszédaink szintjét hoztuk nagyjából, ráadásul Románia felzárkózott és pár éven belül előzhet. Ők az utolsó EU-s szomszédunk, akik még mögöttünk vannak.
A fejlődés a világgazdasági (elsősorban német) növekedésnek köszönhető. 2010-2014 között még romlott is a helyzet, a Fidesz sem tudott mit kezdeni a korabeli válságával. Az MSZP vezetés alatt 2006-ig meg elég nagy növekedés volt, utána Feriék valóban elkrták, akkor nagyot estünk.
És eközben olyan szinten vágta a Fidesz taccsra a közintézményeket (na meg a politikát), aminek katasztrofális következményei vannak már most.
Hát talán kezdjük azzal, hogy 2003-2010 az 7 év, 2010-2022 az meg 12 év, első trükközés.
Folytassuk azzal, hogy 2010/2003 az USD-ban 132/85 millió, vagyis +55%, 2022/2010 az 177/132, vagyis +34%. Na persze Ft-ban pont fordított a helyzet, mert valakik tettek róla, hogy jól leértékelődjön.
Ráadásul az MSZP pont jól beszopta a 2008-2009-es válságot is.
Az pedig igaz, hogy 2010-2022 között kb 48 mrd euro jött, csak ezt felejtetted el hozzátenni, hogy ezzel szemben 2004-2010 között még 15 mrd euro sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!