„2030-ra az a célunk, hogy 160 ezer milliárd forintos GDP-nk legyen” – Orbán szerint ha az ország fejlettségi céljait nézzük, akkor 2010-ben az európai átlag 66 százalékán, 22-ben a 78 százalékán volt Magyarország, 2030-ra „oda akar érni” a 85 és 90 százalék közötti sávba.
Megnéztem a Wikin, jelenleg az EU-átlag 49%-án állunk a nominális GDP-t nézve.
Vásárlóerőparitáson nézve 77%, erre gondolhatott.
(Személy szerint az EU-átlagot nem szeretem, hiszen pl. egy új tagként csatlakozó, nálunk szegényebb ország azonnal le fogja húzni az átlagot. Én Ausztriához mérem magunkat, ebben az esetben 48-ról 63%-ra javultunk 2010 óta.)
2023. júl. 22. 14:20
A kérdező szavazást indított:
77% alá fog esni
77-85% közötti lesz
legalább 85% lesz
9 szavazat
1/10 anonim válasza:
Az akkumulátorgyárak miatt jó esély van rá.
Nominális GDP átszámítva egy másik devizára nem sokat mond, ki van szolgáltatva az árfolyammozgásoknak, PPP alapú GDP-t érdemes nézni.
2023. júl. 22. 14:27
2/10 anonim válasza:
GDP. Nekem nem sokat mond. GDP-tudom növelni azzal, ha 1000 emberel ásatok egy nagy gödröt, majd másik 1000 emberrel betemettetem. Nálunk van jó pár olyan beruházás, ami ezen a szinten van. Máshol 1000 emberrel megcsináltatnak egy beruházást, ami utána 10-20 évig haszonnal termel, a GDP-t mindkettő ugyan úgy növeli. Még is melyik ér többet az adott országnak?
2023. júl. 22. 14:34
3/10 anonim válasza:
"2030-ra az a célunk, hogy 160 ezer milliárd forintos GDP-nk legyen"
Hát ilyen infláció mellett ez simán teljesíthető.
2023. júl. 22. 14:38
4/10 anonim válasza:
De ha ilyen ütemben nő a GDP, a medián bérekben miért állunk olyan rosszul?
2023. júl. 22. 14:40
5/10 anonim válasza:
4: Miért állnánk?? 2010 óta 75%-kal nőttek a reálbérek.
6: Semmi értelme euróra átszámolni a magyar béreket, az eurózóna árszínvonala teljesen más, és a pillanatnyi árfolyammozgások is torzítják az érteket. A reál GDP növekedését illetve a reálbérek növekedését érdemes nézni, ha a változást akarod tanulmányozni.
2023. júl. 22. 16:01
8/10 anonim válasza:
Ez a GDP egy érdekes dolog. Ha csökken, vagy ha nő, azt nem feltétlenül érzi meg a lakosság is. Főleg, hogy olyan lett az ország, mint egy átlag magyar Kft. Ha a cégnek összejön néhány nagy biznisz az évben, ettől még az alkalmazottak ugyanazt fogják kapni, mint addig. A főnök kiveszi a pénzt a vállalkozásból és örül, hogy az alkalmazottak eldolgoznak a korábbi béreikért, legfeljebb megadja nekik az évenkénti szokásos kis emelést. Majd picit jobban emel nekik, ha már nagyon elkezdenek zúgolódni, de akkor sem túl sokat és különben is a k. anyjukat, örüljenek, hogy van hova bejárni dolgozni.
2023. júl. 22. 16:37
9/10 anonim válasza:
Én sose a gdp-t nézem, ha az életszínvonal érdekel, hanem a medián béreket, sokkal jobban mutatja, hogy él az átlag
2023. júl. 22. 22:02
10/10 anonim válasza:
Tegyük hozzá GDP alapján India a világ 5. leggazdagabb országa, mégis hozzájuk képest a cigánytelepeink is jobban néznek ki.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!