Melyik választási rendszer tükrözné jobban a teljes ország akaratát?
Az elmúlt napokban háromféle választási rendszerben szavaztattam meg a felhasználókat. Nyilván nem reprezentatív, de az eredmények hasonlóak:
- legtöbb támogatója az Egységben Magyarországnak van
- legtöbb ellenzője a Fidesz-KDNP-nek
- a "harmadik utasoknál" az Egységben Magyarország népszerűtlenebb, mint a Fidesz-KDNP.
Eredmények:
Egységben Magyarországért: 43-56%
kis pártok együtt: 23-55%
Fidesz-KDNP: 0-19%
A Fidesz-KDNP a hagyományos szavazásban hozza a legjobb, az ellenszavazatosban a legrosszabb eredményeit.
A kis pártok az ellenszavazatos rendszerben működnek a legjobban, ami várható volt, hiszen jelenleg a két tömb megosztásra játszik a választási rendszer szabályaiból fakadóan.
Ez látszik a rangsorolós rendszerből is, amelyben a két tömb egymással szemben a legelutasítóbb.
Pártpreferenciától függetlenül, melyik választási rendszer tükrözné jobban a TELJES ország akaratát?
Az angolon ami demokratikus, a parlament 4/5-e bátor fideszes lenne....
csaxólok...
"Az angolon ami demokratikus, a parlament 4/5-e bátor fideszes lenne...."
Az angolon öregapám a fidesz 94-ben kiesett volna a parlamentből és mehettek volna dolgozni...
Én múlthéten kitettem egy kérdést, hogy mi a fontosabb, A Fidesz győzelme, Fidesz bukása, Összfogás győzelme, Összefogás bukása.
A szavazók töb bmint 90%-a valamelyik párt bukását fontosabbnak tartotta, mint valamelyik párt győzelmét.
Ez alapján egyszerűbb lenne kizárásos alapon szavazni. Kihúzzuk a legellenszenvesebbeket és marad aki marad:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!