Milyen lenne Magyarország, ha a Le az adók 75 százalékával párt vezetné az országot?
Szóval a LE az adók 75 százalékával párt egy nem olyan régen alakult párt, ami libertárius elveket képvisel.
A programjuk itt megnézhető:
Ezen kívül az utóbbi időben azzal kerültek be néha a hírekbe hogy lezárásellenesek és vakcinaútlevél ellenesek és szerveztek tüntetéseket.
Szóval a kérdés hogy milyen lenne az ország ha ők vezetnék?
#7 A jelenlegi rendszer nem vált be. Abban szerintem egyetértünk, hogy amíg nem találunk jobb gazdaságpolitikai modellt addig maradjon ez, és utána váltsunk.
Fenntartásaim és kritikáim vannak a kapitalizmussal szemben, de úgy gondolom, hogy a piaci alapú gazdaság elérné, hogy mindenki hasznosabb munkát végezne. Ezt gazdasági jobboldalnak nevezzük.
Érdekes, hogy az Orbán-kormány mindig jobboldalinak nevezi magát ám gazdaságpolitikájából árad a színtiszta baloldaliság. Az embereket egy csomó adónemben megadóztatják, aztán a pénzzel meg azt csinálnak, amit akarnak. Pl. stadionépítés, jacht, luxusház, luxusautó, alföldi kilátó, szoborpark...
A jelenlegi rendszert módosításal én is lehet, hogy elfogadnám. Mégpedig úgy, hogy tudnánk, hogy mire megy az adó pl. oktatás, egészségügy, közutak, közintézmények. És ezt szigorúan be is tartanák.
Túl sok a tűzoltó a katasztrófához képest. Ha piaci alapon szerveznék meg a rendszert, akkor más munkát kéne találni a "feleslegnek". Ne pazaroljuk! - ez pénzügyi fenntarthatóság egyik alapelve. De akkor miért tartunk katonaságot és (maszk)rendőrséget? Mihazánkosként egyetértek a honvédelemmel, de ami most van az nem az. Csendőrséget kéne létrehozni, akik ismerik a környéket és a helyi verekedések, "szóváltások" ügyében tudnának intézkedni. A járórözés közben találkozhatnak olyan családdal, ahol nem megfelelően nevelik a gyereket. Itt kérheti a gyámügy további intézkedését. Kell önálló Határőrség, akik tényleg megállítanák a migrációt.
Ők sokkal hasznosabbak lennének, mint a mai semmittevő katonák.
Az általam elképzelt rendszerben tehát az állami szervek is olyanok lennének, mint egy nagy cég. Aki hasznot termel, azt megjutalmazzák, aki pedig felesleges, azt áthelyezik egy olyan szektorba, ahol szükség van rá. (Természetesen lenne az alkalmazottnak szabad akarata "kivándorolni" a versenyszférába.)
Ti mit gondoltok erről a most felvázolt gazdaságpolitikáról?
Uristen.
Te maga vagy a neoliberalizmus.
Orban nem baloldali. Orban is tipikus neoliberális.
Nem vagy te normalis higy kiszervezned meg a tűzoltóságot is. Ne legyenek allami szolgáltatások ? Igy is hiány van a tűzoltókbol.
Azt gondolom erről hogy egy hatalmas nagy baromság.
Azok az államok sikeresek ahol sok adot fizetnek az emberek.
#12 khm pl Dél-Amerika legsikeresebb állama a nyíltan Neoliberális Chile míg a balos országok pl Bolívia hátul kullognak.
Vagy melyik ország a világ legerősebb országa? Hát a neoliberális USA. Szóval az hogy azok az államok sikeresebbek ahol több az adó, így tetelesen nem igaz. Egyedül a Skandináv országokban alakult ki sikeres és sok adóval működő állam.
#12 Nem vagyok neoliberális. Leginkább abban az értelemben nem, hogy nem adnák segélyt azoknak akik nem dolgoznak. A "neoliberális" nem jó kifejezés.
Inkább nevezzük szélsőségesen piac orientáltnak ezt az elvet.
És igen, igaza van a kérdezőnek. Tipikusan a magán-(eü. oktatás. vasút. út...) dolgokat használó, piac-orientált országok sikeresebbek. Mert ha valaki nem dolgozik, akkor kirúgják. Ha dolgozik, akkor meg fizetnek.
Amerikában is magasak az adok
Nyugat Európában is
A neoliberalizmus karos Es igazságtalan is
#15 Azt írod, hogy Amerikában is magasak az adók. Ez részben igaz, de ezeket az "adókat" nem a kormánynak fizetik, hanem elég nagy részében biztosító és szolgáltató cégeknek. Ők (szerinetem) magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak.
Egyébként én is egyetértek azzal, hogy a neoliberalizmus káros és igazságtalan. (pl. túlzott segélyezés) Épp ezért írtam az előző válaszban, hogy ami normális, az a piac-orientált állam. Ahol az "ötévesterv" helyett a gazdasági viszonyok és piaci igények határozzák meg a gyártást, az alkalmazttak felvételét, és igazából mindent.
Én nem csak ideológiailag, hanem gazdaságilag is antikommunista vagyok.
#15 ez nem teljesen van így. Amerikában minden tagállam "igazíthat" a legtöbb adó méretén és talán California kivételével jóval alacsonyabbak az adók pl a jövedelemadó, társasági adó, az Áfa, a gépjárműadó, az ingatlanadó. Van, ahol a felsoroltak egy része nincs is.
Vagy neoliberális ország még Új-Zéland és ott még az erdészetek, a közművek és a tönegközlekedés is magánkézben van. És nem omlottak össze, és tönkre sem tették az országukat.
Csak a Szakmaiság és Demokrácia Pártja, csak a Gombos László!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!