Miért sírják vissza egyesek a kommunizmust?
9/ vagyok. Minden relativ.
Kedves 6/-os,nem kell magát azért felizgatni,mert én sem sírom vissza a Kádár-rendszert,mert elnyomó diktatúra volt,és is átéltem,dolgoztam is benne,így sokkal másképpen látom, mint aki csak hallott róla,bár nem tudom Ön hány éves,és élt-e benne valaha.
Azonban voltak benne előremutató dolgok,amit a fentiekben már említettem,nem akarom ismételni magam.
Röviden a lényegről szólnék:
1./Továbbra is állítom a rendszer a széles tömegek részére az akkori lehetőségek mellett többet adott,mint a mai.
2./Ma egy másodállás fel sem merül,mert sok esetben a főmunkaadó beleegyezése is szükséges lehet,de tudok ma olyat,hogy valaki nem jelentette be a másodállását a munkaadójának,és elbocsátották.Tehát ez egyszerüen nem lehet ma./Kivéve ha valaki számláz,vállalkozói státuszban van,továbbá a napi 12 óra óra után örül a tag,ha hazaér,ugyebár.
3./Nem a legfontosabb,de a nyugati autók igénye igenis fel sem merült akkor senkiben,még nálunk a gimiben sem.Tudtuk,ismertük azokat,de nem emlékszem arra,hogy közülünk valakik erről álmodoztak volna.
Azért 1956 nyomán már könnyebb lett a 70-es évekre az élet,és mindenki aki boldogulni akart,az azért tudott.Emlékszem,1974-ben amikor megkaptuk az első Zsigulinkat a világ legboldogabb emberei voltunk.
Ma korántsem tudok már úgy örülni egy kocsimnak sem,pedig nem az enyém volt-a szüleimé-,de beleülhettem,akkor annyi is elég volt.
Erre mondtam hogy minden relatív.Nekem akkor fiatalon nem volt semmi bajom,mert tudtam a lehetőségeim határait-másokkal ellentétben-.
4./A bérek-árak viszonylatában általánosságban elmondható,hogy ami ma nagyon drága/élelmiszer,energia,benzin,lakbér,munkaerő/,akkor relative sokkal elérhetőbb volt az átlagnak,mint ma.Hangsúlyozom az átlagnak,prolik mindíg voltak,és lesznek nem azokról beszélek.Tehát ebben sem olyan nagy a javulás.
5./Tanulás:Igen igazad van,az E jelűeket nehezebben vették fel,de általában azért másodszorra,harmadszorra már bekerülhettek ők is.
Akinek a szülőnek volt esetleg kitüntetése,ott nem volt felvételi sem,felvették.Igen a rendszer így támogatta az elvhű szülők gyerekeit,de ettől a "györök" nem biztos hogy elvégezte az egyetemet!
6/Nyaralás: Igen,igazad van gyenge színvonalú szállások voltak,a Balaton túlzsúfolt volt-mint az idén-.Ennek ellenére a családok tömegei tudtak menni,és nem az volt a közvéleménykutatás eredménye,mint a valamelyik évben,hogy a magyar családok 1/3-tud nyaralni menni,és van olyan család aki több,mint 8 éve nem tud nyaralni menni./?/ Ez akkor most mi,ez lenne a nagy fejlődésünk?
Nyugatra utazás:Csak 3 évente lehetett,egyéni kis dollárkerete volt minden családnak,ami nagyon csekély volt,de azért lehetett menni,kivéve ha politikailag megbízhatatlan volt valaki,vagy volt nyugati rokona. Az akkor kizárt volt!
Ibusszal évente lehetett menni,szervezetten ez is tény!
Összegezve:Minden relatíve jó volt akkoriban,de ennek ára volt.
A gazdaság nem tudta magát az elért szinvonalon tartósan fenntartani,és állandó hitelre szorult.1968 után jött az új gazdasági mechanizmus nevű próbálkozás ami már hozott némi nyitást az áruellátásban,és az árak lassan,de elkezdtek emelkedni,bár a béreket is igyekeztek mindíg emelni.
Aki meggondoltan élt azért szépen tudott akkor is boldogulni.Nálunk vidéken akkoriban épült ki a teljes falu,ami a faluképet mindmáig jellemzi! Igen, volt összefogás,mindenki segített mindenkinek-kalákába-
épült a falu.Nem a pénz volt a minden,mert nem volt,de más volt ami ma nincs,az összefogás.Ezzel akkor mindenhova el lehetett jutni.
Ma sem könnyebb a helyzet,mint akkoriban csak teljesen más tulajdonságokat hozott ki az emberekből a mostani rendszer,és csak az tud jól megélni.és sikeresnek lenni,aki ennek megfelel.A többinek rosszabb,mint régen.Ez az igazság,azokra rá mondják:" nem elég tehetséges"-az ilyeneknek jobb lenne a régi rendszer.A társadalom zömét pedig ez a széles tömeg adja,akiknek ez a jelenlegi társadalom -nem tudom-, tudja-e majd azokat a dolgokat biztositani amit az előző rendszer tudott.Ez itt a nagyon fontos dolog!!
Mivel a pénz az isten,ezért minden ez alá van rendelve.Az emberi kapcsolatok,barátságok,sok esetben a teljes magánélet is.A pénz mozgatja a
barátságokat,a munkakapcsolatokat,a közös nyaralásokat,a továbbtanulásokat,egyszóval mindent.
Nem tudom hogy ez hova vezethet,de ez a helyzet teljesen megmérgezi,és szétszakítja a társadalmat,ami hosszabb távon súlyos társadalmi problémákhoz fog vezetni,ez borítékolható.
Nem kell imádni egy eszmét de el kell ismerni, hogy mindegyiknek vannak jó hozadékai. A levesember jó példa. Szerinte bármi ami a szocializmus eredménye rossz és egy amerikai vadkapitalista rendszert akar megálmodni. Fizetni a magán egészségügyet stb.
A kérdésre térve. Azt tudni kell hogy aki a rendszerváltás időszakában indított válakozást vagy jutott be egy multi cégbe alkalmazottnak azok nagyon meggazdagodtak. Akik akkor nem tudtak elhelyezkedni, nem volt elég magas végzettségük nagyon elszegényedtek, mert ők ebben a rendszerben "elértéktelenedtek". A szocializmusban még valamennyire meg voltak becsülve, de az újban már nem. Na ezért.
12/
Egyetértek,röviden ez a lényeg,és egyben a kérdésre a választ is megkaptuk.
Hát ezért sírják sokan vissza a szocializmust,mert a tömegeknek jobb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!