Így 2020-ban jobb- és baloldal helyett nem lenne e pontosabb aszerint bekategorizálni az embereket/pártokat hogy ki mekkora állami kontrollt akar látni?
Elvégre ha belegondol az ember (és visszanéz a 20. századra) mind a jobb mind a baloldal el tud menni a totális diktatúrák felé több milliónyi halottal, csak az ürügy más. A végeredmény viszont olyan hasonló hogy manapság ugyanazt az elnyomónak ítélt kormányt egyesek fasizmussal, mások sztálinizmussal készek vádolni.
Most biztos vannak akik a liberalizmusra gondolnak mint megoldás de 2020 megmutatta hogy az is csak bizonyos demográfiai csoportoknak hajlandó biztosítani a jogait, az alapján hogy az egyiknek a felmenőit milyen vélt vagy valós sérelmek érték a másik felmenői miatt. Felmentenék a ma élő emberek egy részét a saját döntéseik iránti felelősség alól és afféle "gyerekes" tudatban tartanák őket a szavazatok reményében.
Én olyanokra gondolok mint megoldás akik azon dolgoznának hogy minél kevésbé legyen szükség állami beleszólásra minél kevesebb területen. Akik ahelyett hogy mindent megtiltanának (egyes országokban pl. alkohol, de mondhatnám a fegyvertartást stb.) azt promotálnák hogy az emberek felnőjenek a személyes felelősséghez aminek ezekhez a tevékenységekhez kellene kötődnie (a köréjük kapcsolódó szokások kiépítésével stb.). Nem azt mondom hogy mindenkinek legyen szabad mindent hanem azoknak akik felelősen gondolkodnak és csak akkor csinálják ha ezzel nem veszélyeztetnek másokat. Ne az legyen hogy valaki lelő valakit, vagy ittasan elgázolja az illetőt aztán mindenki azzal jön hogy maga az eszköz a rossz, azt kell betiltani, és megoldódik majd minden. (Aztán láthatjuk Londont ahol betiltják a fegyvertartást erre késekkel mennek egymásnak a bandák. A probléma gyökere nem változik)
Ha emiatt individualista vagyok akkor vállalom. Csak fárasztó azt látni hogy valahányszor beüt valami nagy baj máris jön a sok haszonleső politikus hogy átlátszó módon megmentőként tetszelegjen miközben csak szavazatokra vadászik. Egy felelősségteljes kormány azon lenne hogy minél kevésbé legyen az ő tevékenységére szükség.
#8 "A legtöbb ex-mszmp-s, ex-kiszes ma már fideszes."
Ez konkrétan nem igaz.
Csak te összetéveszted (szándékosan) a ma regnáló aktív politikusok között a számukat azzal, hogy a pártban mennyien vannak. Mivel a parlamentben a képviselők 2/3-a a fidesz-kdnp-ből kerül ki, tuti hogy sokkal többen vannak köztük olyanok, akik koruk miatt is a rendszerváltás előtt is aktívak voltak már. A 133 fidesz-kdnp-s létszámban teljesen természetesen többen vannak ilyenek, mint a 29 fős mszp+dk csapatban. Arányaikat tekintve azonban a pártokban nem ez a helyzet.
A rendszerváltás előtt csak az mszp létezett, az államigazgatásban, sok egyéb helyen is az tudott dolgozni aki jóban volt a párttal vagy párt tag volt. És ne gyere azzal hogy nem kellett párttagnak lenni, tudom, apám is kedvezményezettje, támogatója volt annak a rendszernek és nem volt párttag. Mert nem volt rá szüksége, anélkül is nagyon jó elvtárs volt és az ő munkakörében nem is akarták hogy párttag legyen, mert külföldre járt, külföldiekkel kötött üzleteket, akik szemében ez hátrány lett volna. Megbízható jó elvtárs volt és ez kellett hogy párton kívüliként ilyen állásban dolgozhasson.
Aztán éles határt jelent a rendszerváltás. Mert akkor lehetett és kellett is dönteni arról, hogy amikor már van választási lehetőség, akkor ki mit/kit választ. Aki akkor az mszp-t választotta, az mszmp jogutódját, az maradt komcsi, a saját akaratából. Aki mást választott, más pártan folytatta, az megmutatta hogy másképpen gondolja az életet. Onnantól kezdve visszamutogatni már szimpla ostobaság. Mintha azért hibáztatnál embereket, mert az oviban megették a répafőzeléket - miközben akkor mindenkinek annyi választása volt hogy vagy eszik és akkor répafőzeléket, vagy nem eszik. Amikor meg beül egy étterembe és ő maga rendel répafőzeléket, a másik meg nem, akkor egyértelmű lesz hogy amint szabadon dönthet akkor hogyan választ, hová áll.
A kisztitkározást meg mélyen el kellene végre felejteni Orbánnal kapcsolatban, mert nagyon égő. Bármennyire is szeretnének újmúltat kreálni, a kisz volt akkoriban az egyetlen ifjúsági szervezet és nem kérdezték hogy akarsz-e kiszes lenni - az lettél. Aztán vagy csináltad a diákéletet és akkor kiszes voltál, vagy nem csináltad és nem voltál kiszes. Tőlem sem kérdezték meg a rendszerváltás előtt 3 évvel, hogy be akarok-e lépni, hanem kiszes lettem azzal, hogy elkezdtem szeptemberben a középiskolát. Orbán csakis ott volt kiszes, 18 éves koráig, soha azután. Szemben gyurcsánnyal, aki majd 30 évesen a KISZ országs vezetőségében élte át a rendszerváltást és lett kisz tagból mszp tag azonnal, átmenet nélkül.
"Ez konkrétan nem igaz."
De.
"Csak te összetéveszted (szándékosan) a ma regnáló aktív politikusok között a számukat azzal, hogy a pártban mennyien vannak."
Nem, és nem is párttagságról beszéltem, hanem párt hűségről. A példa kedvéért, Pintér Sándor párton kívüli, viszont nem véletlenül kapta sorra az előléptetéseket a rendszerváltás előtt, hűséges kutyája volt az akkori pártnak és mindent megtett, amire kérték. Ezt ma is megteszi.
"A rendszerváltás előtt csak az mszp létezett, az államigazgatásban, sok egyéb helyen is az tudott dolgozni aki jóban volt a párttal vagy párt tag volt"
Pont ezért nem párttagságról, hanem párt hűségről beszélek. Mivel mindenkitől elvárták, ezért nem lehet arra hivatkozni, hogy papíron ki volt és ki nem, ezért azt nézem, hogy ki tett az mszmp-ért. Hapl. én papíron tag vagyok ,de leszarom az egészet, akkor gyakorlatilag semmi kötődésem a párthoz.
"Aki akkor az mszp-t választotta, az mszmp jogutódját, az maradt komcsi, a saját akaratából."
Ez meg csak simán hazugság.
Az mszmp nem csak az mszp lett. Ketté vált, és míg az elveket - vagyis a kommunista vonalat - a munkáspárt vitte, addig az mszp erről lemondott. A tagság többsége persze az mszp vonallal értett egyet, mivel sokaknak - ahogy te is mondtad - a tagság csak egy elvárás volt, nem pedig erkölcsi meggyőződés.
"kisz volt akkoriban az egyetlen ifjúsági szervezet és nem kérdezték hogy akarsz-e kiszes lenni - az lettél"
Amúgy de kérdezték.
De ahogy mondtam, én arról beszélek, hogy tag volt-e valaki, hanem hogy tett a szervezetért. Orbán tett érte, nem véletlenül volt kisz-titkár. Mellesleg arra pont van forrás, hogy Orbán az mszmp elkötelezett híve volt.
"Szemben gyurcsánnyal, aki majd 30 évesen a KISZ országs vezetőségében élte át a rendszerváltást és lett kisz tagból mszp tag azonnal, átmenet nélkül."
Amúgy ez hazugság.
Gyurcsány a 80-as években lépett be a kisz-be, viszont 90-es években még csak mszp tag sem volt. Akkor piaci alapon élt meg. A 2000-ben lépett be az mszp-be. Vagyis a logikád szerint Orbán annyira mszmp kötődésű, mint Gyurcsány, mivel mindkettő addig volt tag, amíg "kötlező" volt. Ennek ellenére mégis elítéled Gyurcsányt. Ezt hívják kettős mércének.
Mellesleg nem csak Orbánról beszéltem. A fideszben nagyon sokan vannak. Ha senki nem lenne, akkor az ügynök akták már rég nyilvánosak lennének. Csak ezt nem lehet, mert akkor a fidesz fele bukna.
Látom megint megpróbálsz terelni, hazudni. Ilyenkor kiderül hogy megint belefutok ugyanabba az emberbe.
Hiába erőlködsz, akkor sem hozhatod össze azt hogy valaki a középiskolában, 18 éves korában kisz tag azzal, hogy 28-29 évesen a másik az országos kisz központi bizottságának volt egyik vezetője.
Hiába erőlködsz, attól mert a komcsiknál is volt egy még nagyobb komcsi párt, az nem mentesíti a valóságtól az mszp-t. A bíróság által kimondottan jogutódja az mszmp-nek az az mszp volt, vagyonnal együtt. Tudom hogy szeretnéd átírni a múltat, de akkor is egy szimpla névváltozás történt, elhagyták a munkást a párt nevéből - na ők voltak akik külön mentek a munkáspártba. Orbánnak soha semmilyen kapcsolata nem volt az állampárttal, annyiban volt mszmp kötődésű, mint most egy gimnáziumi diák önkormányzat elnöke fideszes 18 évesen - semennyire.
Megpróbálod megmagyarázni hogy nem úgy volt ahogy velem megtörtént, ez nevetséges és igen igen szánalmas.
"Hiába erőlködsz, akkor sem hozhatod össze azt hogy valaki a középiskolában"
A te állításod volt, hogy ezt kellett tenni: "A rendszerváltás előtt csak az mszp létezett, az államigazgatásban, sok egyéb helyen is az tudott dolgozni aki jóban volt a párttal vagy párt tag volt"
Itt látszik, amikor még magadnak is ellent mondasz, amikor hazudsz. :)
Mellesleg Orbán sem csak sima tag volt, hanem titkár, vagyis ugyanúgy a szervezetért dolgozott. Ez megint egy önellentmondás.
"Hiába erőlködsz, attól mert a komcsiknál is volt egy még nagyobb komcsi párt, az nem mentesíti a valóságtól az mszp-t."
Mellesleg az is cuki, hogy ignorálod a kommentem 90%-át és megint 1 dologba próbálsz belekötni. Ráadásul olyanba, amit még te magad is megcáfoltál.
"Tudom hogy szeretnéd átírni a múltat, de akkor is egy szimpla névváltozás történt, elhagyták a munkást a párt nevéből"
Na látszik, hogy nem tudod, hogy mit jelent a jogutód. Te itt azt kéred számon, hogy az mszp az UTÓDPÁRTja az mszmp-nek, nem pedig jogutódja.
Ahogy mondtam, az utdpártja a munkáspárt, és pont ezért nem csak egy névváltásról van szó az mszp esetén.
"Orbánnak soha semmilyen kapcsolata nem volt az állampárttal"
Huhh, hát tényleg nem tudod, hogy mit csinált. Javaslom Debreczeni művét Orbánról. Ha ezt elolvastad, akkor beszélhetünk.
"Megpróbálod megmagyarázni hogy nem úgy volt ahogy velem megtörtént,"
Én tényeket hoztam, te nem. Ennyit történt.
Pl. ha gerinces lennél, akkor a kommented azzal kezdődött volna, hoyg "bocs, hazudtam, Gyurcsány nem ment át a kiszből azonnal az mszp-be, ahogy állítottam", illetve felsorotlad volna a többi hazugságot.
Pl. most próbálod kiélezni az egészet csak Orbánra, miközben a másik több tucat jelenleg fideszes, korábban mszmp-sről kb. semmit nem mondasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!