Aki szerint a vendégmunkások, elveszik a magyar emberek munkáját, lenyomják a béreket, az miért megy ki külföldre ugyanazt csinálni?
Newsflash, 200.000 magyar dolgozik külföldön.
Magyarországon most határozottan nincs munkaerőhiány, az építőiparban és betanított munkában (ahol a vendégmunkások 99%-a tevékenykedik) főleg nincs. És igen bosszantó, hogy magyar vállalatok és magyar munkások elől happolnak el beruházásokat az ukrán és román vendégmunkásokat alkalmazó cégek, mert ők kevesebb munkadíjjal, napi 12 órát is hajlandóak ledolgozni.
Szakképzett, STEM-végzett munkaerőhiányról beszélhetünk, az általam felhozott első pont miatt.
Nekem már a legtöbb gyerekkori barátom kint van. Az utcában, ahol felnőttem, minden fiatal külföldön van már kivétel nélkül. Csak idő kérdése, hogy mikor megyek én is.
Egyébként az ukránok nem akarják elvenni a te munkádat, csak 1 év EU-s munkaviszony kell nekik, hogy mehessenek tovább Nyugatra. Nem az itteni bérek vonzzák őket, hanem a nyugati bérek, csak ők nem mehetnek egyből jóléti országba.
Mi ennyivel vagyunk előnyben az ukránokkal szemben, hogy mint teljes jogú EU-s állampolgárként akárhol vállalhatunk munkát már egyből. Ezt sokan ki is használják. Nem értem mi a bajod ezzel.
Az EU az egy lehetőség, te rajtad áll, hogy élsz-e ezzel a lehetőséggel vagy nem.
Nem mindenki akar vagy tud külföldre menni dolgozni. Van aki itthon szeretne boldogulni. Vannak olyan magyar családok nem is kevesen ahol a szülők betanitott munkásként dolgoznak.
Az ő bérüket nyomják le a vendégmunkások, ezzel magyar gyerekek elől veszik el a pénzt. Családbarát kormányunknak ebben jelentős felelőssége van, mert a kormány dönti el hogy mennyi munkavállalási engedélyt ad ki eun kivülieknek.
"De akkor meg nem értem, hogy mi a baj velük."
Az a baj velük, hogy ők potyautasok, ők nem EU-s állampolgárok, mégis bepofátlankodnak az EU-ba.
És hidd el, 1 év múlva már Nyugat-Európában lesznek, akik most Mo.-n güriznek, és itt fogják elvenni a magyarok (EU-s állampolgárok) munkáját!
Szóval az ukránok nem csak a magyar munkaerőpiacra jelentenek veszélyt, hanem főleg hosszútávon a külföldire!
Nagyon nem veszik el senki munkáját mert azért lettek hozva mert már egyes szektorokban nincsenek elérhető és dolgozni kívánó emberek több régióban, óriási a szakemberhiány, gyári munkára (8 általános elvárással) jó ha heti 1 fő érdeklődik nálunk és jönne dolgozni, addig a fluktuáció ennél nagyobb. Persze hogy a német nagyfőnök inkább hozatt messzebbről munkaerőt, mert csak ez van, de ukránokból is 10-ből 1 marad hosszabb időre, mert egyik fele innen tovább megy tovább nyugatra, másik része pedig alkalmatlan a munkára. Nem azért dolgoznak mongol/szerb/ukrán munkaerőt mert gonoszak a felsővezetek/kormány stb hanem mert nincs más! Sokkal jobb inkább őket hozatni mint az hogy emberhiányra hivatkozva munkahelyeket szüntessenek meg. És nem csak itt van ez, lengyeleknél kb. 1 millió ukrán legalább él és dolgozik, amikor szakmai úton voltam egy dél-lengyel gyárba, az irodistákon kívül a dolgozók 80%-a ukrán volt, és ez teljesen általános arrafelé.
Egyébként nem nyomják le a béreket. A munkaerőhiány a legjobb módja a béremelésnek, a hatékonyabb és jobb termelésnek, ami megint bérnövelő hatású, ráadásul több helyen normalizálódnak a körülmények, normálisan bánnak az alkalmazottakkal. Innen nyugatra is ugyanez volt több évtizede nem volt utcaseprő, szakember hát hozták a törököt, jugót, arabot. Mivel nem oldotta meg a problémákat, ezért mindig kellett a béren/körülményeken fejleszteni a munkavállalónak mindig jól jön. Most ugyanez folyik a V4-es országokban, és sokan nem jönnek rá hogy míg 2010 körül kb. az összes gyár minimálbérért dolgoztatott (amelyik nem, oda túljelentkezés volt) ma pedig Észak-Dunántúlon pedig ma 200-250 ezer nettó bérek simán elérhetőek, arról nem is szólva több hely milyen extra kedvezményeket, dolgokat osztogat fizetés mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!