Van a Fidesz szavazók között olyan, aki nem hívő vagy nem keresztény? Ha igen, milyen arányban lehetnek?
Én meg lettem keresztelve, de nem vagyok vallásos.
Ellenben hívő vagyok valamilyen formában, de egyik egyházhoz sem kapcsolódóan.
Én Fideszes vagyok és hívő katolikus, a többi fideszes ismerősöm között vegyesen van hívő és olyan is, aki ateista de attól eltekintve, hogy nem hisz Istenben, szinte mindenben a kereszténységgel ért egyet értékrendet nézve pl. különféle élethelyzetekre bibliai idézetekkel válaszol, antikommunista és antiliberális, az Egyháznak ajánlja fel az adóját, legalább ünnepekkor elmegy misére stb.
MSZP-s, DK-s ismerőseim viszont teljesen elutasítják nemcsak hitben, hanem értékrendben és kulturában is a kereszténységet, pedig köztük is van olyan, aki meg van keresztelve. Általában vagy olyan ateisták, akik életükben nem nyitották ki a Bibliát, azt se tudják, ki volt Mózes vagy Jónás, egy misén se voltak, vagy ilyen ezó-manók akik jósoknak, médiumoknak hisznek.
A fidesz maga egy vallás.
A hivek számára megkérdőjelezhetetlen tanokat hirdet. Akik nem hisznek a tanokban azokat pedig kiátkozza.
"Tudnál mondani egy-két példát, hogy az MSZP-s és DK-s ismerőseid hogyan utasítják el értékrendben és kultúrában a kereszténységet?"
A társadalmat nem hierarchikusan szemlélik, amiben a családnak, a vezetőknek és a hagyományos eszméknek tekintélye van, hanem egy atomizált embertömegként, amiben mindenki egy individuum és semmilyen más magasztos eszme nem vezérli az egyént azon túl, hogy "bármit megtehetsz, amivel másnak nem ártasz".
Ezen pozitívnak és felvilágosultnak hangzó, de valójában álságos és kaotikus mondat mögé azonban belelátnak olyan dolgokat, mint a homoszexualitás és transzneműség támogatása, a családközpontú társadalom helyett az egyénközpontú társadalom, az előljárók tisztelete és követése helyett az állandó lázadozás, kétkedés, cinikusság, afféle "személyes anarchia."
Nem érdekli őket, hogy a homoszexualitás túltolása miatt csökken a születésszám és családok szakadnak szét, hogy elöregedik a társadalom, hogy a migránsbarátság miatt veszélyben van az egész civilizációnk, a Nyugat-Európából származó példákat a migráció negatív hatásaira teljesen ignorálják, és a Nyugatot valami "Hippi-Landként" látják, ahol minden rendben megy.
Még az ateista Fideszes ismerőseim is eljutnak oda, hogy mégha Isten természetfeletti lényként nem is létezik őszerintük, akkor is tekinthetjük "Istent" egy afféle kollektív pszichoszociális konstrukciónak, egy megszemélyesített képnek, ami a világ rendjét, a társadalom és a természet hagyományos hierarchiáját tartja fent, magába foglalva az emberek felelősségét egymás felé, a fennálló értékrendet, a múltbeli példákat arra, hogy hogyan tudott virágozni, és hogyan hanyatlani egy civilizáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!