Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jól számolom, hogy ha az...

Jól számolom, hogy ha az ellenzék összefogott volna,11:10 lett volna a mandátumarány 13:8 helyett?

Figyelt kérdés
2019. máj. 27. 23:08
 1/5 anonim ***** válasza:
23%

Megint a matek!

Mszp - jobbik összeborulás => harmadolták a rajongótáborukat.

2019. máj. 27. 23:13
 2/5 anonim ***** válasza:
65%

Matematikailag igen.

A gyakorlatban ennél jobb eredmény is születhetett volna akár, tekintve, hogy minden közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az ellenzéki pártok (és ez mostanra már a Jobbikra és az LMP-re is igaz) szavazóbázisa összefogáspárti.

A haszon tehát akár jóval nagyobb is lehetett volna, ha beszámítod a képletbe azokat, akiket pluszban még mozgósíthattak volna.

1. Az ellenzéki szavazók jelentős részének elege van abból, hogy a szétaprózódott ellenzék egymással harcol a kormány helyett, ezért sokan passzivitásba fordultak. Egy részüket mozgósíthatta volna egy összefogás reménysége.

2. Összefogva, egy közös listával bizony a kampányerejük is sokkal nagyobb lett volna. Messze nem egyenlő a kormányéval, amelyik közpénzből (is) kampányol, kormányzati kommunikáció címén, de azért mégis összeadódtak volna az erőforrások.

Ha nem egymással versengenek, hanem egyetlen célért összeteszik a kampánykeretüket, az aktivistáikat, a tagságuk mobilizációs potenciálját, stb., az még mindig egy elég jelentős kampányerőt jelenthetett volna.

Ezeket az erőforrásokat így viszont elaprózták, felélték, és részben egymás ellen használták fel, egymás ellen kampányolva.

Gyakorlatilag csak sikerült harmadszorra is igazolni a már két országgyűlési választáson is igazolt tételt:

megosztott ellenzék = fideszes kétharmad

Ennyi.

2019. máj. 27. 23:28
 3/5 anonim ***** válasza:
18%

"minden közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az ellenzéki pártok (és ez mostanra már a Jobbikra és az LMP-re is igaz) szavazóbázisa összefogáspárti"

A közvélemény kutatás lehet, hogy így tudja, csak a választókat nem kérdezték meg erről.

Illetve megkérdezték, de az mszp - jobbik eredménye nem az összefogást tükrözi.

2019. máj. 27. 23:32
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"Illetve megkérdezték, de az mszp - jobbik eredménye nem az összefogást tükrözi."

Gondolom, azért nem, mert nem volt összefogás. Így az erősebbhez / harsányabbhoz húztak az ellenzéki szavazók (de nagyon sokan távol is maradtak).

Az én tapasztalatom persze nem reprezentatív mintán készült, de ugyanazt tükrözi mint a közvéleménykutatások: a környezetemben alapvetően ellenzékiek vannak többen, és egyetlen dologban látok egyetértést köztük, hogy elegük van az ellenzéki pártok marakodásából.

Sokakban ez okozza a passzivitást, a politikától való elfordulást is.

Egy össz-ellenzéki összefogás mozgósító erejű lenne. Azt nem állítom, hogy nem járna veszteségekkel is, de a nyeresége nagyobb volna.

Könnyen lehet, hogy nem tudná leváltani a Fideszt, de a kétharmadát simán megakadályozná, és meg is szorongathatná.

2019. máj. 28. 00:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Az MSZP-Jobbik összefogás valóban bizarrnak tűnik, de nekem több ismerősöm is van, aki MSZP-s ből lett jobbikos. Én magam baloldali vagyok, és nem lettem jobbikos, sőt, nem kedvelem őket, de a sok között az az egy elment volna, a többit meg mind elfogadhatónak tartom. Aki nem képes a legkisebb konszenzusra sem, az megérdemli a fideszt a nyakába.
2019. máj. 28. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!