Magyarországon csak a butább emberek tekintik a
székelyeket, a Magyar Királyság legharciasabb
határőreit, románoknak?
31/37 A kérdező kommentje:
30
Igen, de attól eltekintve zavarja az akinek ez megvan. És pláne ha hangosabban, erőteljesebben ki is fejezi ezt.
Olyan nincs, hogy "tiszta magyar". A történelem folyamán a Kárpát-medence egyfajta olvasztótégelyként funkcionált. Nem fogsz tudni találni olyat, akinek ne lennének más etnikumú felmenői. Nekem például sváb és szerb őseim is vannak.
2019. ápr. 1. 08:55
33/37 A kérdező kommentje:
33
És tudva hogy ilyen őseid is vannak mennyire érzed magadat ott legbelül magyarnak? Mennyire érzed azt, hogy a magyar kultúra része vagy?
Vagy több identitásod van, kicsit magyarnak, kicsit svábnak kicsit szerbnek érzed magad? Hogy működik ez ilyen esetben?
100%-ban magyar vagyok :) Apai dédnagyapám még anyanelvi szinten beszélte a németet, de egy generációval később már a családnevüket is elmagyarosították. Anyai nagyapám pedig a II. vh. után menekült Magyarországra az usztasák elől, de mire én megszülettem már teljesen elfelejtett szerbül. Lehet éreznék valami másodlagos identitást, ha a családom ápolta volna a sváb vagy a szerb hagyományokat, de akkor is elsősorban magyarnak vallanám magam :)
2019. ápr. 1. 09:23
Sajnos manapság már nem igazán fogsz találni olyan embereket Magyarországon, akik teljesen tisztában vannak ezzel a kérdéskörrel.
A székelyek bizony egykor a magyar nemzet részét képezték, azon kevés etnikum közé tartoztak, akik a kezdetektől fogva azonosultak a magyarsággal, noha viszonylagos különállósságukat végig megőrizték.
Ez például nem mondható el az erdélyi szászokról és románokról, akik sosem kívánták a magyar nemzet részét képezni.
Azért írtam hogy "egykor", mert sajnos 1920-ban a határ túloldalára került a székelység egésze. Persze továbbra is magyar öntudattal rendelkezik a többségük, de őszintén szólva én semmi esélyt nem látok arra, hogy Erdély valaha is visszatérjen az anyaországhoz, szóval szép lassan "elrománosodnak" majd.
2019. máj. 23. 20:36
Nem törvényszerű, hogy bármilyen országban egy idő után minden más nemzetiség beolvadjon, így nem is értem ezt az érvelést. Minden országnak megvannak a maga kisebbségei, ha eddig nem románosodtak el akkor ezután sem fognak. Legalábbis egyelőre ennek nem sok jele van. Abba meg, hogy hosszú távon mit hoz majd a történelem inkább nem mennék bele, szerintem ezt senki nem tudja biztosra megmondani.
2019. máj. 24. 00:53
37/37 anonim válasza:
Nem feltétlen butaságnak, inkább tudatlanságnak nevezném. Sokan azért vélekednek így, mert nem látnak bele abba, hogy mi hogyan éljük a mindennapjainkat. Édesapám Magyarországról költözött ide, s bár ő nem nevezte románnak a székelyeket, de álmában sem gondolta volna, hogy léteznek itt olyan falvak, városok, ahol a nagy többség magyar, s vannak magyar oktatási intézmények, kulturális rendezvények stb. Egyébként nekem is elég kevert a családfám, apai nagyanyám még 100%-ban sváb gyökerű, apai nagyapámat mondhatom magyarnak, viszont családnév alapján valószínűleg vannak egyéb gyökerei is, édesanyám felől meg tiszta székely-magyar a családfa. Mivel itt születtem és élek, és az itteni hagyományokat ismerem és tartom meg, egy kicsit sem érzem svábnak magam, székelynek és magyarnak viszont egyaránt.:)
2021. nov. 21. 21:14
Kapcsolódó kérdések: