Tényleg igaz, hogy már a román bérek is álomfizetésnek számítanak a magyar bérekhez képest?
Olvastam, hogy évente 40-50 orvos megy át Romániába dolgozni mert 30-40%-kal magasabbak az egészségügyben dolgozók bérei. Ápolókról nem tudok így pontos számot, de gondolom azok meg tömegesen mennek. Azon kívül tény, hogy már betanított gyári munkástól kezdve szakmunkásokon át, mindenkit jobban megfizetnek Romániában már mint Magyarországon.
Régebben még pont fordítva volt, a románok jártak át ide dolgozni, nem fordítva... mi lesz a következő? India?
Természetesen! De eközben bezzegországban autópályáért tüntetnek, mert a fejlődés olyan rohamtempójú. :D
Ezt nem tudom biztosra. De azt tudom, hogy Elekről (Békés megye, román határ) hordják a munkásokat át erdélybe, mert nettó 140-150-et megkapják. Olyan környéken mint Elek, ahol már az is tisztesnek számít ha valakinek érettségije van, ott ez egy hatalmas lehetőség, viszonyítva az eddigi 70-80 ezres magyar bérükhöz képest. (Márha dolgoztak előtte)
Hajnalban érkezik a kisbusz, estére meg visszahozzák őket és még kaját is kapnak.
Ha úgy nézzük, Magyarországon egy pályakezdő tanár 6 év egyetemmel a háta mögött 130 ezer forint nettót kap, kicsit szégyenítő hogy valahol Erdély szélén egy szalagmunkásnak meg 140 ezer a fizetése. Na ez a nem mindegy.
Romániában sem jobb a helyzet, pl. a kezdő tanárok fizetése semmivel sem jobb mint Magyarországon. Kivételt jelent az egészségügy, ott az elmúlt években valóban jelentősen megemelkedtek a bérek.
Az meg hogy egy magyarországi kis faluban alacsonyabb a fizetés mint egy romániai regionális központban az nem meglepő, de haromániai falvakhoz hasonlítanád nem tapasztaltalnál semmilyen különbséget.
#4 Békéscsabán sem kapsz jobb fizetést 140 ezertől ha csak szakmunkás esetleg szakma nélküli vagy.
Sőt, még jónak is számít a 140 ezer tisztán. Tudom, mivel az év felét ott töltöm, szóval "félig" lakos vagyok és nagy az ismertségem is.
Árufeltöltők, dohánybolt árusok, eladók.. 120 ezer körül kapnak.
Szóval ne azzal gyere, hogy Erdélyben biztos valamilyen képzeletbeli, ipartól robbanó metropoliszba járnak az elekiek dolgozni, és ezért nem érdemes a békés megyei bérekhez hasonlítani, mert Erdély az olyan fejlett Békéshez képest..
Túl kell tenni magát azon mindenkinek, hogy igen, ilyen förtelem a helyzet az országban, hogy holmi erdélyi kis szalagsoron többet kapnak mint egy magyar megyeszékhelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!