Mi a helyzet a rabszolgatörvényel? Eddig voltak akiket köteleztek vagy nem adták meg a pénzt?
Igaz, nem kötelezhetik, csak kiköthetik, hogy ha nem felel meg a munkavállalónak, akkor megszüntetik a munkaviszonyát és nem kap végkielégítést sem.
Még a 2000-es évek közepe tájáról, az utolsó magyar munkahelyem (ami egyébként az egyik német multi IT-s beszállítója még most is) elhagyásának idejéből van kifizetetlen túlórám és volt nem rendezett költségtérítésem is, amit valahogy a munkaadó nem igyekezett kifizetni és amikor később eszembe jutott és írtam nekik hogy térítsék meg, csak egy cinikus, lekezelő választ kaptam. Ez alapján gyanítom, hogy azóta sem javult a helyzet munkaadói fronton. Amivel élhetnek a cégek, azzal élnek is.
Igenb voltak. Nem egy helyenb ahol dolgoztam, rendszeresen voltak elrendelt túlórák. Az önkéntesség csak a munkáltatóra vonatkozik...
Olyan is volt, hogy az elszámolásnál érdekes anomáliák derültek ki -persze sok esetben a bérpapír értelmezése nem egyértelmű, így nem mindig derül ki, ha elcsalják. A hivatalosnak számító dokumentumok alapból a munkáltatónál vannak, ahhoz a megkárosított dolgozó nem fér hozzá -kénytelen a rendelkezésére bocsátott információval beérni.
A rabszolgatörvény elfogadása sok helyen csak annyi változást okoz, hogy az eddigi bevett gyakorlat előtte törvénytelen volt, mostantól teljesen legális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!