Mi a különbséf a neoliberális és balliberális, illiberális és liberális közt?
A neoliberalizmus egy gazdasági fogalom. Nincs (feltétlenül) köze a világnézethez, azaz akár egy konzervatív poltikus is folytathat neoliberális gazdaságpolitikát.
Balliberálisnak azokat az erőket nevezzük, akik hosszú időn keresztül együttműködnek (akár kormányon, akár ellenzékben), és egymáson kívül nem is igazán képesek másokkal szót érteni, azaz gyakorlatilag egymáshoz nőnek. Ez amúgy egy speciálisan magyar jelenség volt (MSZP-SZDSZ), ami mára egyértelműen szitokszóvá vált. Európában ritka, hogy egy baloldali és egy liberális párt ilyen szorosan összebútorozzon.
Az illiberális kifejezés nagyjából az antiliberalizmust takarja. Megtartja a már kialakult liberális demokrácia értékrendszerét, de a további lazulásnak szigorúan gátat szab.
A liberális pedig a szabadelvűséget jelenti. Kisebb állam, az egyén szabadsága mindenekelőtt, kisebbségek és szubkultúrák érdekeinek felkarolása, stb.
(Fejből írtam, nem gugliztam ki, így lehet, hogy nem voltam 100%-ig pontos, de az én olvasatomban nagyjából ezeket jelentik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!