Magyarország egészségügyi ellátása az Európában levő országokéhoz képest milyen?
Én csak a saját tapasztalatomat tudom írni. Az endokrinológia gyerekcipóben jár, a pajzsmirigy alulműködő, jobban jár, ha külföldi oldalakat olvas és magát kezeli, mert totál fogalmatlan sok orvos.
Nem tudom a német, lengyel kezelés milyen, amerikai tanulmányokat olvasok. Ott komolyan veszik a betegek panaszait és komplexen kezelik. Pl. T3 pótlás ami nálunk érthetetlen okból elérhetetlen, kb 2 endokrinológus írja csak fel az egész országban, és csak külföldről lehet behozatni, egy pesti patikaval, aztan ott van még a mellékvese, IR kivizsgálás.
A betegek közösségi oldalakon csoportokba szerveződve segítik egymást.
Itt egy független vélemény a Magyar kórházak állapotáról.
A SAS: Red Notice című filmet épp Budapesten forgató Ruby Rose - akit főleg Batwomanként ismer a közönség - nemrég kórházba került, és teljesen kiakasztotta a magyar egészségügy állapota: utánaolvasott a témának, és közölte, bármilyen módon, de segíteni szeretne. És nem csak a levegőbe beszélt: most tényleg vett egy nagy rakás orvosi kelléket és egy csomó játékot a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek.
"GettyImages-893723604
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary
Tényleg volt egy kis karácsonyi bevásárlásom... Mivel első kézből tapasztaltam meg, milyen az egészségügyi ellátórendszer Magyarországon, beszélgettem a helyi kórházakkal, hogy hogyan tudnék a legjobban segíteni, ha már itt vagyok... Kaptam egy listát arról, hogy mire van a leginkább szükségük. Olyasmikre, mint ágynemű, székek, papírtörlő-adagoló, papírlepedő és hasonlók... Úgyhogy ma reggel elkezdtem a vásárlást 150 ágyneműhuzattal az egyik helyi kórháznak. És mivel egy gyereknek és a családjának sosem túl jó buli egy kórházban tölteni a karácsonyt, vettünk néhány játékot is. Bátorítanék mindenkit, aki megteheti, hogy tegyen ugyanígy. A higiénia miatt a műanyag és a fajátékokat jobban szeretik, mint a bolyhos plüssöket."
Igyekszem nagyon tárgyilagos lenni, mindenféle pártszimpátiától mentesen. Amiket alaposan ismerek, az Anglia, Németország, Olaszország és Franciaország, valamivel felszínesebben Ausztria.
Mindenütt az eü. komoly biztosításhoz kötött, ha nem terjed ki a biztosításod egy csípőprotézisre, akkor szenvedj, egy agyműtétről már nem is beszélek, akkor ott halhatsz meg ahol vagy, vagy viszi a házadat a kőrház, ha van egyáltalán házad.
A minimális alapellátás gyalázatos, egy 5x5-ös helységben tolongsz 80, hajléktalan külsejű emberrel, vagy sorra kerülsz, vagy nem, az orvoshoz ha bejutsz az ajtóban kérdez két dolgot, aztán mehetsz a dolgodra, vizsgálat semmi.
Olaszországban pl. sokan azért rendszeres, bejegyzett véradók, mert akkor egy évben egyszer ingyen csinálnak egy labort, meg tüdőröntgent.
Ehhez képest a magyar egészségügy klasszisokkal jobb, de nem kötelező nekem elhinni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!