Szerintem a feltétel nélküli alapjövedelmet igazából ha abszolút szükséges volna se vezetnék be, szerintetek? Többi lent.
mivel a cigányság már generációk óta azon él de facto. és nehogy véletlen a magyarnak is jusson a nagy közösből. szerintetek mégis miért ilyen borzalmas dolognak van beállítva, hogy talán egyszer évtizedek múlva bevezessék?
és mielőtt megkövezne valaki:
dolgozó ember vagyok,és rühellem a kommunizmust,nem nem vagyok "libbant"..csak elgondolkodtam,hogy mennyit fog még változni a világ,és tömegek válnak majd munkanélkülivé.nem holnap,de pár évtized múlva..
Bírom,ha valami juttatást adnak ingyen,akkor egyből jön a kommunizmus szöveg.
Ha lenne alapjövedelem attól még nem lenne senki egyenlő.
Aki jól akar élni,az akkor is dolgozna,a szegényebb rétegeknek pedig nem lenne kizárólagos megélhetési forrás.
Jelenleg is vannak feltétel nélküli járandóságok,pl családi pótlék,rokkantsági segély,egyéb segélyek.
Attól még nem mondanám,hogy ezek olyan tételek,amikből meg lehet élni,viszont a teljes éhenhalástól megmenti az embereket.
Az előző már jó helyen kapiskál.
Jelenleg van "alapjövedelem" ez a mindenkit megillető közös szolgáltatások halmaza. Ebbe tartozik bele a közvilágítás, ingyenes tűzoltóság, állami útépítések, ingyenes közoktatás, segélyek, családi pótlék vagy éppen a hajléktalan ellátás ha az kell.
Nem mindenkinek adnak egységesen hogy aztán az ne legyen elegendő semmire - hiszen te magad is írtad - hanem olyan szolgáltatásokat kap meg ingyen az állampolgár, amiket régebben bizony fizetni kellett. Mert fizetni kellett a híd használatáért, az iskolába járásért is egykoron, ahogyan csak a pénzeseknek oltották mások a házát ha kigyulladt és senki nem segített ha élelem és szállás nélkül maradt valaki.
Idővel egyre több ilyen szolgáltatás, juttatás került át állami kézbe és ezeket azok fizetik akik dolgoznak, adóznak a munkájuk után. A jóléti állam ez, az alap szükségleteket megkaphatja az is aki magának nem képes azokat előteremteni.
Miért lenne jó az, ha nekem alapjövedelmet adnának, holott dolgozom - ugyanakkorát, mint annak aki nem dolgozik és soha nem is akart? Az csak annyit jelentene, hogy a jövedelem különbségek megmaradnának - éppen az én fizetésem lenne kettőnk jövedelmének különbsége - de neki sem elég nem lenne az élethez, sem biztosítva nem lenne, hogy ezt a pénzt valóban arra költené amire kapta: élelemre, szállásra.
Az elmúlt évtizedek segélyezési rendszere pontosan megmutatta mekkora bukás az ha elvárások nélkül pénzt adnak. Ha a segély az JÁR, nem kell érte sem tanulni, sem dolgozni, sem tisztán tartani az udvart, sem megpróbálni rendezni a saját életét. Pontosan ez vezetett oda hogy most milliós nagyságrendben vannak már olyanok, akik a szüleiket soha nem látták korábban dolgozni. Ezért kellett a közmunka program, ezért kellett iskolába járáshoz kötni a családi pótlékot, ezért nem lehet pénzt adni sok embernek segélyként, hanem el kell menni velük bevásárolni, ki kell fizetnie az önkormányzatnak a segélyből a számláit. Mert ha pénzt kap - mindegy mennyit - akkor azt nem arra költi amire kellene. Mert tudja, hogy a társadalom akkor sem fogja őt éhenhalni hagyni ha az összes pénzt amit kapott az herbálra vagy cigire, piára költi.
Az alapjövedelem annyi lenne, hogy azoknak IS fizetnél segélyt akiknek nem kellene, de pont azok nem kapnának eleget akiknek szüksége lenne rá és nem tudnád támogatni azokat a célokat, amik a társadalom számára viszont fontosak lennének.
Mert az alapjövedelem ugyanabból a kasszából menne. Ha azt adnák, akkor semmi más nem lenne. Nem lenne családtámogatás, munkanélküli segély, rokkantak támogatása stb. stb.
TakacsZs
erted mi az hogy szembesulni fog egy halom ember azzal,hogy pl.kamionos kirugjak az automatizacio miatt,de nincs annyi IQja hogy hiperszuper programozo legyen,kiszorul es munkanelkuli lesz.mi lesz vele,meg mas tomegekkel..????
Most komolyan kérdező jössz a kamionos dumával.
Halkan megsúgom neked, még a te életed során se biztos, hogy megfog történni a technológia jelenlegi állásánál.
Tudni akarod az okát?
1. érzékelők: Pl. most ebben az ónos-latyakos időben az érzékelők szart se érnek, az hogy minden járműnek időjárás biztos hálózatot építsünk sokkal többe kerül mint embert alkalmazni hosszútávon.
2. távvezérlés: nemrég volt nagy vízhangja, az automata vezérléshez szükséges 5g-s hálózat rövid idő tartamában élőlények pusztultak el (a torony környékén lévő madarak agya szó szerint felforrt)
huu most mondjak mast?
szerinted az elektronikai cuccok gyartasat nemfogjak teljesen felcserelni?
megis mi a francnak kellene nekik annyi ember,nyomtatott aramkorokhoz?
vagy autoipar,ami Nemetorszagban sok embert foglalkoztat.
gyorsetterem halozatok.
egy automatizalt Meki,1-2 felugyelovel siman megoldhato lassan.belegondolsz abba hogy milyen robotszeru az egesz folyamat amikor kikersz egy menut.
Japanok elen jarnak mar ebben,az automatozacioban.ezert mondtam,nem holnaputan lesz ez a valtozas,de eleg gyorsan fejlodik az iparosodott vilag.
A kamionos példára adtam választ, de igen mondhatsz mást.
Például a zárt rendszerű monoton munkák hatékony robotizálása jelen kijelentésedben tökéletes.
Másrészt elárulom én miért utasítom el és miért nem tetszik a jelenlegi "feltétel nélküli alapjövedelem" elképzelés:
1. Mert egy nagy hazugság az egész.
2. Megvalósítható, de akármelyik elképzelést vesszük többen fognak pórul járni mint jól.
Az a baj az iparosodás megfog akadni, és pont a rossz irányba terelt fejlődés miatt fog bekövetkezni. A közel jövőben drasztikus változások lesznek. A jelenlegi tendenciák a gazdaság önpusztítását mutatják.
kedves 63%os:
koszi a valaszaid.
ja persze azt nem irtam meg hozza,hogy bizonyos feltetel lenne,hogy pl.: sulyos testi sertes,kabitoszerrel valo visszaeles stb,emberoles ,stb ezek mind,permanensen,visszavonhatatlanul,az FNA folyositasast megszuntetnek ezen szemelyek szamara.
tehat,a "rejtett" feltetel a torvenytisztelo magatartas lenne.gondolom ez egy normalis elvaras,hiszen a rengeteg c kategorias aki ki-be jarkal a sittrol,nehogy mar kapja ezeket.itt sulyos utcai bunozokrol beszelunk.
Kedves kérdező ebben az esetben egyet értünk.
De ha elolvasod a jelenlegi tervezeteket pont ezeket a rétegeket emelték ki mint leginkább támogatandót.
az lehetseges,tekintve ugye hogy a magyar politikai elit,hogy szereti oket patyolgatni.
de orulok hogy akkor igy legalabb van aki tamogatja,ha szigoruan torvenytisztelo emberek kapnanak FNAt.
Úgy van.
Támogatnám, de a jelenlegi tervezetek mind az én és minden bizonnyal mind neked kérdező csak negatív hatásokat mutatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!