Miért nem akar senki se cenzust bevezeteni az országgyűlési választásoknál?
Mindenki arról panaszkodik, hogy milyen alacsony színvonalú a politikai kommunikáció, minden párt a nem túl értelmes és a könnyen megvehető szavazókat célozza meg a kampányával. De mégsem támogatna senki választójogi korlátozás, akár műveltségi, akár vagyoni alapon.
Én még akkor is támogatnék egy ilyet, ha úgy húznák meg a határokat, hogy elveszíteném a választójogomat, mert biztos lennék benne, hogy mindenki jobban járna egy korlátozással.
Belátom, hülyeség volt részemről itt feltenni ezt a kérdést.
#4 "Ezt azért kifejthetnéd, hogy miért lenne jobb." Leírtam: mert akkor nem a hülyéknek és a megvehetőeknek szólna a kampány, meg úgy általában a politika.
#7: "Ők pedig amíg még lehet szavaznának arra, aki NEM akarná elvenni ezen jogukat. Ez politikai öngyilkosság lenne." Nyilván nem a jelenlegi politikai rendszer szereplőitől lehet várni a megoldást, ők mimd a jelenlegi szisztéma fenntartásában érdekeltek. De vannak olyan különleges pillanatok a történelemben, amikor gyökeres változásokat lehet elindítani, amik akár még pozitívak is lehetnek. Amit nem értek, hogy még az elvi lehetőségét se merik elfogadni annak, hogy nem mindenkinek kellene beleszólni mindenbe.
#8: "Hogy képzelted? Te mondod meg nekem hogy mit csinálhatok és mit nem? Hát ki a f'szom vagy te ahhoz?" Hidd el nem érdekel, hogy babot eszel reggelire vagy kolbászt, a való világot nézed vagy a spektrum tévét, melyik buszra szálsz, tőlem akár hallgathatod tovább a kisgrofót egész nap. Itt a politikába való beleszólásról van szó. Az meg nyilván elkerte a figyelmedet, hogy azt írtam, hogy én még akkor is támogatnék egy ilyet, ha úgy húznák meg a határokat, hogy elveszíteném a választójogomat.
Igyekszem pár észérvet megfogalmazni. Bocsi ha kicsit kusza, csak már elég késő van.
Én alapvetően két dolog miatt nem támogatom a dolgot: egyrészt mert nem lennénk vele előrébb, másrészt pedig mert ellentétes azzal, amit a demokrácia, mint világkép feltételez az emberekről.
Semmilyen cenzussal nem tudod kiszűrni az ostobákat, mert sajnos nincs egyértelmű összefüggés pl. a vagyoni és műveltségi mutatókkal. Utóbbival talán egy kicsit korrelál, de nem automatikus, hogy aki művelt az intelligens is. Attól pedig, hogy szofisztikáltabban megy a k.vaanyázás meg az ellenségképgyártás, nem lesz jobb a helyzet. A vagyoni cenzushoz meg nézd csak mondjuk Simicskát: biztos, hogy átmenne rajta, de nem gondolom, hogy magasabb szintű kommunikációt képviselne, mint egy random kiválasztott részeg csöves.
A másik ok, hogy elvileg a demokráciának úgy kéne működnie, hogy mindenkinek beleszólása van az őt érintő kérdésekbe, egyszerűen azért, mert érintett benne. A buta embernek is ugyanúgy joga van ahhoz, ne csinálhassanak meg vele olyat, amit nem szeretne, ehhez pedig az kell, hogy legyen beleszólása az őt érintő kérdésekbe.
Elvileg úgy kéne működnie a rendszernek, hogy ha valami komolyabb, összetettebb kérdés merül fel, ami sok embert érint, akkor egy-egy közösség/terület választ magának olyan képviselőt, akiről úgy gondolják, hogy képes kompetensen képviselni az érdekeiket, és jó döntést hozni. Ideálisan úgy, hogy közben folyamatosan tájékoztatja őket a fontosabb fejleményekről, és kikéri a véleményüket, hogy biztos olyan döntést hozzon, amivel őket képviseli.
Az, hogy ez jelenleg nem így van, egyrészt elég nyilvánvaló, másrészt viszont szerintem nem jelenti azt, hogy az elképzelés rossz. Az, hogy a politikusaink a meglévő demokratikus intézményeinket is kifordítják, és tök másra használják, mint amire valók lennének, tényleg probléma, de szerintem akkor azt kéne biztosítani, hogy ezt ne tehessék meg, nem pedig kizárni az emberek egy részét a döntéshozásból.
Persze az jó kérdés, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni.
"de szerintem akkor azt kéne biztosítani, hogy ezt ne tehessék meg, nem pedig kizárni az emberek egy részét a döntéshozásból.
Persze az jó kérdés, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni."
Sehogy. A demokrácia a középszernek, a hazudozó politikusoknak kedvez. A társadalom legtágabb rétegeit kell megszólítani és képviselni. De a társadalom jelentős része baloldali, magyarellenes, gazember, bűnöző, akár nem is magyar vagy integrálódni sem képes. Na, az ország ezen fele is beleszól a választásokba. Aki valóban hazafi, annak nagyon kis esélye van csak. Nézzük csak meg a néhai Jobbikot, amikor még nem vált nyilvánvalóvá, hogy nem hazafiak. A maximum 21% volt, amit elértek... A Fidesz meg rezsicsökkentéssel kapott 50%-ot. A hazafiak nem hazudnak össze-vissza az egybites vagy magyarellenes választóknak, a Fidesz viszont bármikor csökkenti a rezsit, vagy bejátszik egy határon elkapott migránst az általa kisajátított tévécsatornákon, vagy ráragaszt egy allah akbar-os matricát Vona kocsijára, és lejátssza a híradóban.
ott bukott a mutatványod, hogy akire TE azt mondod, hogy hazafiak - azok sokak szerint egyáltalán nem azok, csak csupán mást és másképpen mondanak.
Az, hogy MINDENKI beleszólhat, mindenkinek van szavazata, éppen azt biztosítja, hogy ne legyen egy olyan kisebbség akinek joga van meghatároznia ki a hazafi és ki nem, ki az aki az ország érdekét szolgálja és ki megy ellene. Ezt éppen azok az emberek fogják eldönteni - MIND, EGYÜTT - akik szavazhatnak róluk.
Akkor is ha tévednek, ha rosszul döntenek.
"ott bukott a mutatványod, hogy akire TE azt mondod, hogy hazafiak - azok sokak szerint egyáltalán nem azok, csak csupán mást és másképpen mondanak"
Igen. Sok becsületes ember szerint egy gyilkos rossz ember, sokak szerint, sok bűnöző szerint pedig pont ő a jó ember. Nagyon lesarkítva. Rengetegen istenítik Gyurcsányt, Orbán,t vagy akár Sztálint is. Sajnos az erkölcs, hogy mi a jó, szubjektív, és ha meg akarjuk határozni, hogy egy értelmes, hazaszerető, jó társadalmi csoport szavazhasson csak (ami pár százalék max.), ahhoz már az ezt a csoportot meghatározóknak is azoknak kell lenniük. Aki őket kinevezi erre, azoknak is... Márpedig valószínűtlen, hogy ha egy bizottságot felállítunk, abban sok makulátlan ember lesz.
Persze mi (szélsőjobboldaliak) tudjuk, hogy csak mi vagyunk szélsőségesen hazaszeretők. Már egy jobboldali demokrata is rezzenéstelenül nézné, ahogy pl. elveszik az országunk, nemzetünk. Ez folyik ma is egész Európában, és akinek ez nem tetszik, az náci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!