Vidéken tényleg annyira rossz mint amennyire mondják?
A kérdező a Budapest-vidék felosztást tette meg.
Ez alapján az ország területének 99%-a vidék és a lakosság 82%-a vidéki.
Ha komolyan az a tévképzete, hogy "szinte semmi munkalehetőség, ami van az is vicc pénzért. Szórakozóhely, étterem szintén minimális, mindenki megy külföldre vagy Pestre.", akkor ki kell javítani és elmondani, hogy ez baromság. Nem hasonló butaságokat írni mellé.
Vidék az ő felosztásában Szeged, Debrecen, Veszprém, Baja és a többi város ugyanúgy, mint a legkisebb falvak vagy tanyák is. Éppen úgy nem igaz ebben a felosztásban, hogy "vidéken" alacsonyabbak a bérek, mint ahogy az sem igaz, hogy Budapesten csak alacsony fák vannak - csak mert magas fát nem látsz minden kerületben egyenletesen.
Az ország legnagyobb része "vidék" és vidékiek lakják.
Már a vidéki nagyvárosok sem biztosítanak azonosan jó feltételeket: Debrecen, Szeged, Győr más léptékkel mérhető mint pl. Pécs vagy Miskolc.
A kisebb városok közt is nagyon nagy a szóródás: Sopron, Érd, Fehérvár egészen más perspektívát kinál mint Szolnok, Békéscsaba vagy Ózd.
A vidék általános leépítése ott érhető tetten, hogy rengeteg étterem, útmenti autóscsárda, motel stb zárt be a megváltoztatott körülmények miatt!
Ami valós tény: vidéken kisebb a vásárlóerő, és ez nagyon is érezteti a negatív hatását!
Érdekes, én tősgyökeres budapestiként egészen érdekeseb látom a helyzetet. Én például mindig csodálom, hogy a falusi vagy kisvárosi vidékiek többsége saját házban lakik, nyugodt környezetben.
Barátnőm vidéki faluból jött, a házuk cca. 20-25 millió forintot érhet, és azt látom, hogy én budapestiként ha rommá dolgozom magam sem lesz Budapesten olyan lakókörnyezetem, mint nekik. Nyugalom, csend, szép kert, szép ház (nem fullextra, de szép, családfő által karbantartva), tiszta levegő (leszámítva, hogy egyes családok minden sz"rt elégetnek). Elérhető közelségben a természet. A vidéki fiatalokat is sokkal közvetlenebbnek, barátságosabbnak ismerem, az emberek is nyugodtabbak, talpraesettebbek (egy részük).
Nyilván teljesen más a vidék-városias élet és lehetőségek, csak nem feltétlen minden a nominális kereset.
Summa summarum, én azt látom, hogy aki vidéken dolgozni akar, van kurázsi hozzá az élethez, az igenis jó életet tud élni, mint ahogyan egy link, semmirekellő budapesti is simán marad panelproli. Nyilván vannak problémák, csak szerintem nem az egész vidék egy lélekvesztő, mint ahogyan azt sokan beállítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!