Miért védi a Fidesz notóriusan az ügynök aktákat? Ennyire benne voltak a mai fideszesek a kommunizmusban?
Nem is tudom, miért védik az amerikaiak is az ügynökeik aktáit?
Lehet ők is a fideszmaffia része?
*kéretik szarkazmussal olvasni*
Nem akarom védeni a kormányt, mert nem is szavaztam rájuk, de az ügynökakták nem egy ilyen egyszerű kérdés, mint ahogy beállítják. Hogy nyilvánosságra hozzák, aztán mindenki suhan az Állambiztonsági Levéltárba kutatni... :D
Nem tudom, hogy járt-e itt valaki az ÁBTL-ben, vagy az átlagember mennyire van tisztában a fondjegyzékével, iratanyagával.. Jelenleg pl. az M-dosszié kutatható, nyilván engedély kell hozzá. De az iratanyag raktári jegyzéke pl. a neten is fent van. Ez a Munka-dosszié, ameiben az ügynökök jelentései vannak, szépen fedőnévvel nyitás-zárással. Összesen 3274 doboz, 403,41 iratfolyóméter anyag. + még a BM III/1. csop. főnökség jogelődjei által keletkezett Mt-dossziék még ehhez 465 dobozt és 55,80 iratfolyómétert adnak hozzá.
Szóval egyfelől jó lenne tisztázni, hogy mit értenek "ügynökakták" alatt. Másfelől nem biztos, hogy a titkosítás a kérdés, hanem a kutathatóság. Komoly jogszabályok vonatkoznak a személyi adatok miatt ezekre az állambiztonsági iratokra. Kiderülhetnek olyan információk akár az ügynök, akár a megfigyelt egészségügyi vagy egyéb állapotáról, amit nem etikus nyilvánosságra hozni, és pl. a történész kutató ezeket nem is hozhatja nyilvánosságra.
AKKOR kellett volna megoldani, a rendszerváltáskor.
De mivel akkor az a kormány, az a parlament nem tette, utána pedig az emberek visszaszavazták ugyanazokat az alakokat kormányra, akik az állampárt jogutódjai és így szentesítették a jelenlétüket a további politikai életben, később ezt már nem lehetett ugyanúgy megoldani.
Azokon akarod számonkérni, hogy 1990-ben vagy utána nem tették meg amit mások, akiknek csak 1998-tól volt lehetőségük bármit is csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!