Az újabb "olaszliszka", "Sosem lesz békés az együttélés"?
én 10 évig éltem egy elcigányosodott településen, nem is olyan messze Budapesttől (25-30km)
szóval tudnék mesélni erről a békés együttélésről.
nem is gondolnánk, de nagyon sok ember van aki csak tv-ben látott cigányt.
ők azok a leghangosabban rasszistáznak, holott ennek semmi köze nincs a rasszizmushoz.
akkor szoktam nekik mondani, hogy nem a 8. emeleti biztonságos panelból kell osztani a semmit, hanem jöjjön el velem fényes nappal egy 10-15 perces körútra.
csak az ájfónt ne nagyon vegye elő ha fészbúkozni szeretne, mert lehet kabáttal együtt fogják leszedni róla.
aztán mikor megjártuk ezt a békés sétát, le lehet vonni a következtetéseket és utána eldöntheti miért olyan jó ez nekünk.
#12 tudom én azt nagyon jól.
pedig a 8. kerület kutyafüle egy elcigányosodott településhez képest.
vidéken nincsenek bekamerázva az utcák 20 méterenként, ott nem kell sötétnek lennie, fényes nappal ugyan úgy meglincselnek ha kimész a cigánysorra magyarként.
tényleg el nem tudják képzelni az emberek milyen lehet ilyen közegben élni, vagy rettegni attól mikor verik szét az embert 10-15-en.
nővéremet 2013-ban azért verték le a motorjáról egy vascsővel, mert egy cigánygyerek a fék nélküli biciklijével belecsapódott.
meredek lejtőn lefelé nulla fékkel nem bírt megállni, tesóm meg elindulni készült még a bukósisak sem volt rajta és úgy ment neki a gyerek.
otthon (gondoljuk) azt hazudta hogy kijött elé motorral, még aznap este egy vascsővel leütötték az utcában, 2 bordája eltörött.
a tettes persze nem lett meg de mindenki tudta kik voltak.
Tökéletesen egyetértek a #11 és #13 válaszban leírt jelenségekkel. Bármeddig sorolhatók.
Hozzátennék kettő, igaz, nem Magyarországról.
Spanyolországban van egy körzet, egy domboldal (jó nagy). Nappal idegenforgalmi látványosság szigorúan idegenvezetővel. A prospektusok egyedül nem ajánlják. Ismerősöm egyedül volt és kíváncsi. Végigment a tájon, alaposan. Kétszer akarták megverni, de aztán mégse. Nem tűnt el semmije.
Én a feleségemmel pár éve egy tisztán hasonló etnikumú román falun voltam kénytelen végigmenni. A feleségem azt mondta, kerülünk úgy 10 km-t, én kíváncsi voltam. Végigmentünk, erősen megnéztek, páran követtek egy darabig. Aztán túljutottunk.
Mi a különbség? A véletlen balesetek esetén feltehetően semmi. Azt sok esetben nem lehet kezelni. A többi esetén a különbség az, hogy magyar település vagy más országé. Valamint talán kisebb mértékben az, miképpen kezeljük. Nem fogom indokolni, nincs értelme. De az ilyen masszív meggyőződésekhez, mint "nem képesek integrálódni", hozzáteszem. Integrálódni csak oda lehet, ahová a befogadó akarja. A mai magyar kormány mindent megtesz, hogy a befogadó ne akarja. A korábbi magyar kormányok (visszamenőleg úgy négyszáz évre) szintén nem akarták, a maitól abban különböztek, hogy ők passzívan nem akarták (semmit sem tettek érte), a mai aktívan nem akarja (számtalan diszkriminációval bizonyította - ha a szavakat nézzük csak, akkor persze integrál veszettül).
Békés együttélés lehetséges. De még akkor se holnaptól, ha az ilyen "én csak tudom, ezek taplók, ezek alkalmatlanok" típusúakat még ma kiiktatjuk. Ehhez nagyon sok idő kell. Pár generáció. Látványos eredmény lehetséges pár év alatt is, de megoldás (békés együttélés) 100-120 év. Aktív cselekvés esetén. Az itt megszólalók zöm ezt elképzelni sem tudja, nemhogy megvalósítani. És értem, miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!