"Örömkormányunk" szerint miért kell úgy örülniük a nyugdíjasok 10000 Ft "nyugdíj-prémiumnak" mint majom a farkának?
#14 nem, nem érted. Szóval mindenkor.
A komcsiknak ez az alap, mindig lopnak. Erre kellett a temérdek adóemelés, díj bevezetése is, a rekord EU támogatások lenyelése mellett.
"mindenki megkapta azt a nyereséget kézbe, amit a pénztára ki tudott neki termelni"
Ha ez így volt, akkor semmi haszna nem volt a kormánynak, akkor miért is kellett csinálni, nagy ellenkezés ellenére?
Tudsz erre válaszolni?
Az elmélet az volt, hogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerünkről áttérünk egy kevert változatra, amely látszólag az egyéni számlákon alapul, azon, hogy az emberek a saját nyugdíjjárulékaikat maguk kezelhetik a magán pénztárak által és így ők is beleszólhatnak annak alakulásába. A munkaadó fizetéséből levont kb.10%-os járulék nagyobb része kötelezően megy egy általa választott magány nyugdíjpénztárhoz, a kisebb része és amit a munkaadó fizet az államnak a dolgozója után, az meg marad az állami nyugdíjalapban. Úgy vélték, hogy ezzel növelik a nyugdíjak későbbi értékét és csökkentik az állami kifizetések részesedését.
Azonban már az elején figyelmeztették az ország illetékeseit, hogy működésképtelen lesz a rendszer. A valóságban ugyanis ezzel nem valósul meg az öngondoskodás. Mivel a munkaadó és munkavállaló által a nyugdíjra levont pénz 70%-a így is az államhoz folyik be, a későbbi nyugdíjnak is ezen részét az államnak kell kitermelnie majd. Közben 30-40 éves átmenet lesz az első ilyen befizető és aközött, hogy mindenki így fizet nyugdíjjárulékot, mert már mindenki a kötelező magánynugdíj pénztártól is kaja a nyugdíját. Az átmenet ideje alatt pedig az államnak ugyan nem jön be a pénz a nyugdíjalapba, de kifizetnie viszont ki kell a nyugdíjakat, mert azok járandóságok és nem segélyek. A nyugdíjas a korábbi befizetéseivel már teljesített, neki a nyugdíját meg kell kapnia. Nagyon sok egyéb bevételt tehát át kell rakni a nyugdíjalapba, hogy fedezzék az átmenetet. Minél több idő telt el, annál több munkavállaló fizette már egyre nagyobb részét a nyugdíjjárulékának magánpénztárba (a kezdeti 7%-os rész után 8,5%-t), így egyre több pénzt kellett a fejlesztések, beruházások vagy fizetésemelések helyett a nyugdíjalapba áttenni.
EZT zárta le a fidesz azzal, hogy megszüntette az államnak kötelezően fizetett nyugdíjjárulékok magánpénztárhoz fizetését. Mert cirka 3000 milliárdos hiányért felelős ez a magánpénztári ügylet IS. Hiszen az adót másra kellett volna fordítani, hogy nőhessen a gazdaság, legyenek munkahelyek stb. Mikor a pénz hiányzott a gazdaságból és még az akkori mszp-szdsz kormányzat rosszul is csinálta, akkor egyre kevesebb lett a befolyó pénz és egyre többet kellett benne a nyugdíjakhoz áttenni. Így még kevesebb maradt arra, amire az adó kellene, az ország és a gazdaság működtetésére. Ez vitt a csőd felé, ez okozta gyurcsány bukását és hogy Bajnainak fel kellett vennie az imf gigahitelt.
Egyszerű példával. Ha neked egy csapon folyik be a víz a kertedbe, de abból egyre többet engedsz át a szomszédodnak locsolásra, akkor a saját kertedbe kevesebb víz jut. Ha tovább nő a szomszédodhoz átengedett víz mennyisége, akkor eleinte még megoldhatod azzal, hogy kevesebbet fürdesz, nem töltöd fel a medencét, de egy idő után már nem tudsz eleget locsolni sem. A növényeidnek viszont víz kell, ezért kénytelen vagy a szomszédodtól vizet VÁSÁROLNI.
Azonban ha megállítod és nem adsz át többet vizet a szomszédodnak, akkor onnantól lesz elég vize a növényeidnek, egy idő után már többet tudsz fürdeni és amikor már helyre jött a dolog, akkor feltöltheted a medencédet is.
Amióta nem megy a magánpénztárakba a nyugdíjjárulék, azóta nem kell máshonnan oda elvenni a pénzt. Ezért lehet annyi fejlesztés, beruházás az országban, mert most a befolyó adókból ezek történnek meg. És bizony, egy idő után már elkezdett jutni pénz a "medencére" is, vagyis a fizetések emelésére.
Hát ez az értelme az egésznek. Hogy neked a pénzed arra menjen amire fizeted és a végén a nyugdíjadat is megkapd rendesen, ahogyan befizetted.
Hm...
Szép az írásod, de tudod, (miután 14 éve nyugdíjban vagyok) az én magánnyugdíj pénztári pénzemet is "állami gondoskodás" alá vonták és nem kívánom kifejteni, hogy a szerinted "mindenki megkapta ami jár neki" mennyit jelentett, az azt követő "ki vagyok teljesen szolgáltatva az állami gondoskodás" állapotának.
Örülök, hogy Te ennyire pozitívan ítéled meg a történéseket, de engedd meg, hogy az én örömöm ne legyen felhőtlen és ne zengjek dicshimnuszokat a történtekről sok más sorstársammal együtt...
"de tudod, (miután 14 éve nyugdíjban vagyok) az én magánnyugdíj pénztári pénzemet is "állami gondoskodás" alá vonták "
Megmagyaráznád nekem, hogy ha 14 éve vagy nyugdíjban, vagyis 2018-14= 2004-ben mentél nyugdíjba, akkor hogyan is érinthetett téged az az államosítása a magánnyugdíj pénztáraknak, amiket 2011-ben szüntettek meg?
Próbáltam megkeresni, hogy mi történt azokkal a nyugdíjasokkal, akik már egy magánpénztártól kaptak nyugdíjat is az államosításkor, de semmit nem találtam. 1998-2004 között csak 6 év volt. Miért gondoltad, hogy megéri erre a pár évre a kötelező manyup tagság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!