Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egyetértetek, hogy a szakképzé...

Egyetértetek, hogy a szakképzés erőltetett támogatása helyett az IT, programozás területet kellene támogatnia az államnak?

Figyelt kérdés

[link]

Egyrészt, programozói fizetésből meglehet élni.

Másrészt, ezeknek a munkakörökre jellemző a rugalmas/kötetlen munkaidő beosztás, ami bizony kifejezetten családbarát.

A home-officeről nem is beszélve.

Egy ilyen család jobban működik, több gyereket tud vállalni, mint a kötött munkarendben dolgozó gyári munkáscsaládok, több idő jut a gyerekekre is.

Természetesen a szakképzés támogatása is fontos, viszont az nagyon hibás elképzelés,hogy a fiatalok többségét abba az irányba kellene terelni.

Festő, kőműves mindig lesz, mivel kvázi akkora árat mond, amekkorát nem szégyell.

Nem kell attól aggódni,hogy kifogyunk belőlük.

2018. aug. 23. 21:07
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
42%
#10: Azt nem gondolod hogy a fidesz hibája, hogy a jó szakmunkások (is) elmennek külföldre, mert ott sokkal jobban élhetnek, te narancsködös zombi?
2018. aug. 24. 01:23
 12/22 Alex Fly ***** válasza:
100%
Jelenleg az a helyzetb hogy sokkal vonzóbb az IT-szektor, mint a hagyományos szakmunka. Mindkettőre szükség vanb ez igaz. Éppen ezért kell népszerűsíteni és támogatni ez utóbbitb hogy ne mindenki a számítástechnikai vonalon akarjon érvényesülni...
2018. aug. 24. 03:07
 13/22 Koplárovics Béci ***** válasza:
Attól, hogy ész nélkül támogatod az IT képzésekeket, még nem lesz több NORMÁLIS, ÉRTELMES, HOZZÁÉRTŐ informatikus. Kontárképzésnek semmi értelme nincsen.
2018. aug. 24. 07:00
 14/22 anonim ***** válasza:
Index is hazudik. 5 perc alatt barmelyik retardalt atkepzi magat. Pffff
2018. aug. 24. 08:15
 15/22 anonim ***** válasza:

Nem azért, de a programozás az nem egy szakma, hanem egy skill. Az informatika (angolul computer science) meg egy tudomány, amit lehet magas szinten tanulni egyetemen, de egyáltalán nem kell mindenkinek informatikusnak lennie ahhoz, hogy programozzon. Én természettudományi területen végeztem és mégis képes vagyok gond nélkül megírni egy programot egy rakat nyelven, mert ahhoz nem kell semmilyen szuperképesség. És használom is a munkahelyemen, de ettől még nem vagyok informatikus.

Szóval mint skill igenis bele kéne verni az emberek fejébe a programozást, mert fontos és egy csomó munkahelyen használható. De ezt a közoktatásban meg lehet csinálni, nem muszáj mindenkinek diplomás informatikusnak lennie. Mondjuk nem ártana, ha a gimis informatika órákon nem az Excel meg a Word megnyitása lenne a nonplusultra, hanem tényleg belemennének a programnyelvekbe, adatbáziskezelésbe, stb.

És lehetne a matekórákkal kombinálni. Pl ha már említette valaki a Pithagoras-tételt, mi lenne ha megtanítanák a gyereknek a tétel elméletét, majd gyakorlatnak feladnák hogy írjon egy programot, ami kiszámolja a háromszög oldalait a megfelelő adatok megadása után. Rég voltam már középiskolás, de szerintem ez ma is úgy megy, hogy matekórán a tanár elmondja a tételt majd felad egy rakat feladatot vele kapcsolatban, hogy begyakoroltassa. Hát ez dögunalom egy gyereknek és semmi haszna. Mennyivel ésszerűbb lenne megmutatni, hogy elég egyszer megírni egy kódot és aztán gombnyomásra kijön az eredmény? Később a munkaadók is azt fogják díjazni, ha képes az ember automatizálni a feladatokat, hiszen azzal időt nyer és az idő pénz, nem beszélve arról, hogy mennyivel csökken a hibalehetőség ha egy jól megírt algorithmussal dolgoznak.

2018. aug. 24. 10:47
 16/22 anonim ***** válasza:
Utolso amirol te beszelsz az a nagyon alapszintu programozas amit kb egy ovodas is meg tud csinalni. Ne hazudj mar ekkorat hogy te 10 fele nyelven megirsz barmilyen programot.
2018. aug. 24. 10:52
 17/22 anonim ***** válasza:

Valóban alapszintű, ahogy a Pithagoras-tétel meg alapszintű matematika, mégis valószínűleg az érettségizettek nagy százaléka képtelen lenne egy ilyen program megírására (sőt akármilyen program megírására), mert a közoktatás nem halad a korral.

Az meg hogy én mit tudok, lényegtelen, és anonim oldalon mondhatok bármit persze. De én akkor is úgy látom, hogy Magyarországon a dolog túl van spilázva, a "programozókra" úgy tekintenek, mint félistenekre, közben meg egy skillről van szó, amit az emberek ugyanúgy megtanulhatnak, mint mondjuk az officet vagy egyéb szoftvereket. Az alapok elsajátítása után az egész csak a gyakorlaton múlik. Persze megértem, hogy az ún. programozók rájátszanak arra, hogy ők mennyire exkluzív tudás birtokában vannak. Nyilván lehet magas szinten űzni a dolgot, mesterképzésen informatikát tanulni, de a munkahelyek elsöprő többségén erre semmilyen szükség nincs. Arra van szükség, hogy az embernek legyen valamilyen szaktudása, és mellette ismerje az xy programozási nyelvet ami szükség az alkalmazáshoz. Nézz meg álláshirdetéseket.

2018. aug. 24. 11:21
 18/22 anonim ***** válasza:
Nem vitatkozok veled mert latszik hogy fogalmad sincs rola hogy mirol beszelsz. Ez kb olyan hogy mi ertelme epitesz mernoknek tanulni, hazat epiteni mindenki tud. Csak 4 fal meg egy teto.
2018. aug. 24. 11:28
 19/22 Vrynn ***** válasza:

Most nyílván túloz a cikk mert be kellett reklámozni ezt a céget.

- A 400k az bruttó, szóval abból megkapsz kb. 270-et.

- Ez nem úgy megy hogy másnap felkel az anyuka, és akkor így "Na én most programozó leszek". Az ilyen nagyon ritka, ha van is, az hamar kiesik. Valamit konyítanod kell az informatikához hogy egy ilyet sikeresen végigvigyél.

- 5 hónap alatt munkába állsz juniorként? Ez most vagy olyan hogy 5 hónap alatt lenyomnak a torkodon mindent, és megszakadsz, vagy sok mindent kihagynak. Mindkét esetben az lesz, hogy ha el is helyeznek, eléggé kétséges hogy hosszútávon is ott maradsz.

- "Egyre több kismama képzi át magát" hát ezen a mondaton kiégek. Most a saját szüleimből indulok ki: Egy e-mailt nem tudnak elküldeni, nemhogy leprogramozni egy tetrist. Ezt most nem fikázásképp mondom, egyszerűen nincsenek hozzászokva a technológiához, úgy mint mi. Erre jön az Index, hogy itt tömegesen állnak be az szülők (nyakukon 3 gyerekkel) az egyik legkeményebb szakmába. Kabaré.

Most nem sorolom fel az összes csúsztatást, mert 1 oldalas lenne a posztom. Még annyi, hogy a programozó nem heti 10 órát dolgozik. Az is minden nap ugyanannyit gürizik, mint bárki más, ha nem többet.

2018. aug. 24. 13:23
 20/22 anonim ***** válasza:

Azt az apróságot kifelejtetted a képletből, hopgy nem a szüleid korosztálya az, aki most éppen kismama korban van, hanem a tied.

Szerinted a te korosztályod fiatal nőtagjai ugyanúgy nem tudják használni, alkalmazni az informatikát, mint a szüleid? TE nem tudod?

Ha nem tartod lehetségesnek hogy most a húszas éveikben járók átképezzék magukat amíg a gyermekükkel vannak otthon (ebbe 2-3 éves képzés simán belefér, nem egy 5 hónapos tanfolyam), akkor azt mondod vele, hogy te és a korosztályod tagjai alkalmatlanok rá.

na fuss neki még egyszer és gondold át amit az előbb írtál!

2018. aug. 24. 14:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!