Magyarországon milyen munkaerőhiányról beszélnek, mikor egy szakmáját értő szakmunkásnak nyugateurópában a bére kiváló. Társadalmilag egy kőműves, festő, autószerelő aki jó a szakmájában, azonos megbecsülésnek, és megélhetésnek örvend mint egy orvos?
Megis ki tudna kifizetni 800at havonta pl egy autoszerelonek? Ahhoz a muhelynek arakat kell emelnie es ugyfelekkel kifizettetni.
Mondhatna orban hogy matol 800 ezer a szakmunkasok bere de a vallakozo csodbe menne ha ennyit kellene fizetnie.
En kulfoldon most 365.000et keresek havonta forintba atszamolva. Hasonlo munkaert 100-120at fizetnek Magyarorszagon.
Jo penznek hangzik a 365 de mire kifizetem a draga alberletet, rezsit, autoba tankolok, biztositast kifizetem, kajat veszek es mar nem sok marad honap vegere pedig nem elunk nagy labon.
Es megis hogy termeli ki barki is a 800.000 forintos fizetest?
Tegyuk fel hogy brutto fizetesrol beszelunk. Ez 5000 forint orankent.
A festo elvallal 2 szobat, kimegy 2 ember kifesteni.
Tegyuk fel hogy kifestik 8 ora alatt a 2 haloszobat es igy a beruk 5000rel szamolva orankent 80.000 forint osszesen. Ez nem az amit a vallalkozo kerne a tulajtol mert ez csak az amit a 2 alkalmazottnak fizetne.
Ezen felul kell neki haszon is, ami nem napi 10.000 mert akkor inkabb o is festene 5000es oraberben. A haszonnak szamolna 80 ezret mert a vallalkozo nem keres kevesebbet mint az alkalmazott.
Ez igy 160.000 lenne a 2 szobaert + anyagdij.
Ezt hogy fizeti ki az aki 150ert dolgozik egesz honapban?
Egy szobafestes ara normal esetben kb 30.000+ anyag korul van, a szoba meretetol, allapotatol fuggoen.
En mikor magyarorszagon laktam akkor kb 20.000 korul csinaltam es azt is nehanyan sokallottak.
Dolgoztam vele egesz nap mert foliat teritettem le, a hibakat kijavitottam, 2 sor a mennyezeten, 2 sor festes a falon es utana osszepakolasztam, elmostam mindent, foliat felszedtem, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!