Csak szerintem baj, hogy a magyar felső tízezer tagjai mind a rendszerváltáskor gazdagodtak meg?
Igazából csak prolik, akik jókor voltak jó helyen. Ez ugyan úgy igaz a felső 100 ezerre, csak nekik nem jött be annyira a buli.
Amig a szellemi elit, tanárok, orvosok, mérnökök nem kap se pénzügyi se társadalmi megbecsülést....
Abban az időben kétféle módon lehetett meggazdagodni.
Az egyikhez politikai kapcsolatok kellettek. Erre csak a bennfenteseknek volt lehetősége.
A másik módszer a vállalkozás, kockázat vállalás volt. Más szóval pofátlanul kellett halászni a zavarosban. Zavaros meg volt rendesen, mert nem volt kiforrott jogrendszer.
Nem kell itt kemény bűnözésre gondolni, csak a kínálkozó lehetőségek kihasználására. Amikor a politikusok kinyitottak egy jogi kiskaput azon mindenki átsétálhatott. Voltak akik megtették mások nem.
A szellemi elit meg ült a babérjain és bután nézte, ahogy mások gazdagodnak mellettük.
Most pedig erkölcsi nagyságukban ülnek az 50 m2-es panelban és sajnálják magukat.
Valójában az akkor meggazdagodottak jelentős része ezt ezt el is vesztette. Amúgy meg totál természetes, hogy a kapitalizmus berobbanásakor gazdagodnak meg az emberek. Miért lenne jobb, ha bárki ükunokái lennének ma gazdagok minden érdem nélkül?
Azt nem tudom, hogy jönnek ide pl a tanárok, sehol nem azok gazdagodnak meg.
Szerintem inkább az a baj, hogy mindig csak a Mo-on levő meggazdagodottakkal foglalkozunk abból és az azelőtti időszakból. És ezzel eltereljük a figyelmet, elhasználjuk az energiát a kishalakra.
Pedig még a Gyurcsány ügyletei is csak bakfittyek a külföldre terelt gazdagság méreteihez. Pláne, ha az azokból elmaradt hasznot is nézzük.
És dehogy voltak "prolik", hogy is lettek volna. Az már régen volt, hogy a lovas kocsist nevezték ki a vállalat igazgatójának. Közben a lovaskocsis gyereke már kikecmergett a prolilétből, tanácselnök vagy hasonló lett belőle. Így készült a privatizációra, a jó kapcsolataival.
Én ilyenkor mindig azt szoktam kérdezni, ha neked lett volna esélyed, te mit csináltál volna?
Ugyanazt, amit a többi. Ha pedig nem, akkor azért vagy ott, ahol most.
Ez ennyire egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!