Valaki elmagyarázza nekem, hogy miért baj az, ha például az osztrákok tudnak földet venni Magyarországon?
Egy osztráknak van tőkéje és van munkakultúrája, amivel rendesen oda tudná magát tenni a magyar mezőgazdaságban.
Rengeteg föld parlagon hever az országban vagy már egyenesen be is lepte a bozót, amit egy osztrák igenis hasznosítani tudna.
Akkor mi is a gond?
Mert nem művelné, hanem felvásárolnák, felvernék az árakat és bérbe adnák drágán.
Ha művelni akarná akkor tudná bérelni most is.
Köszönöm szépen, sokra megyek azzal, hogy az EU támogatja a termelést, ha a gazdák s**ré-hu**é adják tovább a megtermelt termékeket külföldre! A jelenlegi helyzetben kb. tényleg annyit ér a dolog, mintha eladnánk a termőföldet az osztrákoknak. Az lenne pozitív gazdasági fejlődés, ha a kitermelt dolgokat a hazai piacon értékesítenék!
Ebben viszont a kormány sem sokat tud segíteni (az említett felvásárláson kívül), mert be vagyunk szabályozva. Sajnálom, hogy nekem kell tudatnom veled, de nagyon nem alakíthatod kedvedre a dolgokat.
Erre volt nem is olyan rég egy jó példa: Erzsébet Utalvány. Kedves kormányunk megfogta, megszorongatta a külföldi Sodexot, elkezdte nyomatni a hazai Bözsit. Az EU egyből ugrott, hogy ez így nem okés, mert nem felel meg a szabályoknak.
Szóval, adók és minden más téren ugyan ez a helyzet. Nem nyomathatod a hazai terméket csak azért, mert hazai. Csak akkor azt nem értem, ha ennyire egyenlő feltételeket kell nyújtani, akkor miért nem kell ugyanazt a minőséget produkálni mellé?
U.I.:
Nem tudom merre jártál 2010-11 környékén, de a Fidesz akkortájt vezette be a csipszadónak csúfolt adócsomagot, ami kiterjed minden egészségtelen (értsd sós, cukros) termékre. Ennek köszönhetően minden cukros lötty (lásd: hell), sós rágcsa megdrágult, és azóta is drágább idehaza, mint külföldön.
Hogy ezért most a Viktor anyját szidjam mert bevezette, vagy azoknak az anyját, akik a kiszabott adóterheket továbbpasszolták a fogyasztóknak, az egy jó kérdés.
ma 11:34
Neked sem sok ismereted lehet a mezőgazdaságról. Meg a problémákkal vele kapcsolatban.
Rövid távon jól járnánk.
De hosszú távon nem.
Amiért ősapáink harcoltak eladnánk pár papírcetliért.
Ha a magyar gazdák kezében van a föld akkor az ott termelt jövedelem is az országban marad. Ez hosszú távon megtérül az országnak is.
Csak az a baj, hogy nálunk a gazdák sokkal kevesebb támogatást és állami elismerést/dotációt kapnak, mint tőlünk nyugatra. Pl. az osztrákoknál megéri bevetni a legkissebb futóhomok parcellátt is, nálunk ha már nem termel hasznot akkor a kisebb támogatás se vonzó az ilyen területek művelésére.
De ettől függetlenül nem mondanám, hogy sok a parlagon heverő terület. Ahol már van termőképessége a földnek ott már sok magyar bérlő is versenyez a földekért. (Még ha nem is veszik meg, mert nincs rávaló, de bérbe sok földet lehet szerezni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!