Bödöcs Tibor tényleg ellenzéki humorista, mert visszahallgattam a 2010-előtti videóit és széjjel alázta az Mszp-t?
Szerintem egy humoristának mindig valamennyire ellenzékinek kell lennie, hiszen a hatalom visszásságait kell bemutatni viccet csinálnia. Még Hofi is vállaltan tartotta.
Tehát Nacsa Olivér kiállása a hatalom mellett ezért elég furcsa.
Attól, hogy valaki poénkodik az aktuális hatalom hülyeségein, még nem lesz rögtön ellenzéki. Hofi sem volt az a szocializmus idején. A színpadon kifigurázta az állampárt marhaságait, azon kívül pedig hitt benne.
Bödőcs is ezt teszi most. Amíg az MSZP szolgáltatott bőséges alapanyagot a műsoraihoz, addig őket ekézte, mióta pedig a Fidesz teszi meg ezt, ők kapják az ívet. Vagyis inkább minden párt. De ez jól is van így, a humorista dolga az, hogy az élet visszásságait adja elő viccesen.
Bödöcs volt messze a kedvencem, a legkiemelkedőbb, nem véletlenül egyedül kapott Karinthy-gyűrűt is. És pontosan azért ment el a Showder Klubból is, mert elege volt abból, hogy visszafogják az intellektuális humort, merthogy az az átlagos RTL-nézőnek túl magas, és ehhez a gyér szellemi képességhez kell visszafognia a tartalmat. Mielőtt elment, erre sokszor reflektált is, például amikor megemlítette Arisztotetélszt, és azt mondta: "Ezt majd ne vágjátok ki... ő egy.... görög celeb.", vagy hogy segítenünk kell a felszárkózást, várjuk meg a többieket is, "mert vannak olyan poénok, amiket amiket a Cool TV-n leadnak huszonhatezerszer, és az RTL Klub vezetősége akkor érti meg!" Szóval kiérződik, hogy a töke televolt azzal, hogy folyton kivágják az értelmesebbnek szánt gondolatait, a magasabb humort tartalmazó részeket, és számonkérik, hogy ne beszéljen már cseh írókról, meg ókori görög filozófusokról, az embereknek a celebek kellenek.
Szóval ott is hagyta.
És én imádtam a humorát, pont ezért, mert annyi mindenről és olyan érdekesen beszélt, hogy sosem volt gyenge fellépése. De akkor még rengetet témát érintett, az élet mindenféle területéről.
Mostanra már csak a kormányszapulás megy nála, teljesen egysíkúvá vált az téma, és unalmassá. Mást nem tartalmazz, csak orbánozást, diktatúrázást.
"Nacsa Olivér kiállása a hatalom mellett ezért elég furcsa."
- Miben? Nacsa Olivér azt csinálja, amit egy normális humorista, egyszer ide bök, egyszer oda bök. Az nem lesz "kiállás a hatalom mellett", ha kifigurázza például az LMP erre alkalmas hülyeségeit. Korábban Bödöcs is ebben a stílusban alkotott. Ti fordítva ültök a lovon. Ha valaki nem dicséri, netán még gúnyos kritikával is illeti az ellenzék valamely tagját, az nem lesz kormánypárti. Mint Bödöcs mondta azt még fénykorában:
"Mondok egy fideszes poént, és a fideszesek nevetnek, mondok egy mszpés poént, és az mszpések nevetnek - az a kettő, aki még mindig van -, de mondok egy jobbikos poént, és a közönség egyik része felmordul, hogy "Höh?!!"."
Nagyon káros annak a hamis, társadalomromboló, demagóg és indulatkeltő képnek az erősítéséhez ilyen felületen is hozzájárulni, hogy diktatúra és autoriter rendszer van. Bödöcs ennél jóval értelmesebb, minthogy szavazókat szerezni nem tudó, így a közhangulatot tisztességtelen félelemkeltésbe átvivő pártok narrativáját vegye át.
----------------------------
"Farkasházy megmondta annó: a humor ellenzéki műfaj. Ha másban nem is, ebben igaza volt."
- Érdekes, hogy a humor e nemes hagyományát 2002 és 2010 között nem gyakorolta.
Hát olvasni kéne Farkasházyt és az újságját elég sok visszásságot írt baloldalra.
Es még Bödöcs is megmondja a tutit 2010-előtt.
Na de Bagi-Nacsa??
Farkasházy - és úgy általában a Heti Hetes - 1999-ben azzal a céllal indult el, hogy gúnnyal illesse a kormányzás visszáságait. De 2002 és 2010 között, amikor már más kormány volt, akkor is abban a keretben maradtak, hogy a Fidesz nyilatkozatait figurázzák ki, vagy éppen hogy ők obstruálnak és gáncsolják a sikeres kormányzást a konok ellenzékiességükkel.
Akkor nem a kormánykritikán voltak valahogy - pedig volt alapanyag hozzá bőven.
Farkasházy legnagyobb kritikája az volt, amikor azt mondta "Egy hibája tényleg volt Gyurcsány Ferencnek. Hogy bezárta az OPNI-t." - reagálva valamilyen fideszes nyilatkozatra.
Tudom. Én néztem azokat a részeket. Ezért nyer nehezen hitelt bármi politikai szereplő egy olyan ember számára, aki két ciklusnál régebbre is vissza tud emlékezni az életkorából fakadóan.
Mi van Bagi-Nacsával? Egyszer Orbánnak öltöznek, egyszer Bajnainak, egyszer Ádernek, stb. Ez a normális formája a politikai humornak. Nem az átültetett propaganda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!