Akinek a bruttója egyessel vagy kettessel kezdődik, az egyedülállóként, hogyan tud megélni?
Megmondom őszintén, le a kalappal ezek előtt az emberek előtt, akik megtudnak élni ilyen gyér fizetésekből.
Amikor lediplomáztam,akkor a kezdőm bruttó 310 volt.De, ez el is ment elég gyorsan.
Ugyebár, az egyetemi koleszban nem lakhattam tovább, keresnem kellett valami mást, végül egy szoba mellett döntöttem.Lakás bérlése, abból a fizetésből is megterhelő lett volna.
Voltak hónapok, amikor alig jöttem ki belőle.Az embernek vannak alapvető igényei, nem csak vegetálni szeretne, én például fontosnak tartom a változatos érkezést, gyümölcsöket, salátákat.
Szerencsére sok volt a cafeteria, abból tudtam finanszírozni a fitnessterem bérletet, délben a meleg étkezést.
De, szórakozásra, kultúrára is szüksége van az embernek, ez pedig mind pénzbe kerül.
Egyedül abban reménykedtem,hogy a sok munka majd meghozza a gyümölcsét és kapok jobb pozíciót,magasabb bérrel.Ez utóbbi sikerült is.
Viszont, azok, akik bruttó 1xxxx vagy 2xxxx keresnek, miből oldják meg ezeket?Hogyan finanszírozzák a szükségleteiket?
Ha akkoriban autót is kellett volna tartanom, akkor az még jobban bonyolította volna a dolgokat.
A bruttót azt hagyjuk, mert eleve felesleges olyan pénzről beszélni, ami nem a tiéd, hanem az állam nyúlja le. Neked a bruttó 300 az nettóban kb. 200ezret jelent.
Nekem fiatlaként most a kerestem 250 ezer bruttó, ami kb. 165 ezer nettó.
A megélés leginkább attól függ, hogy mid van eleve, illetve mik az igényeid. Nekem van saját ingatlanom amibe külön tudtam költözni, ami a családé, így nem kell lakbért fizetnem a saját szüleimnek, csak a rezsit,netet kell kigazdálkodnom, mivel tesómmal együtt lakom így ez is feleződik(télen max 30ezer,nyáron 10). Nincs autóm és nekem nem is kell, itt Budapesten belül remekül megvagyok nélküle is, jogsit megcsináltam, ha szükség lenne rá, akkor vezetni tudok, szüleim néha kölöcsönadják a kocsit, ha nagyon kell, de túlságosan nem hoz lázba a dolog.
Edzést az elég olcsón megoldom, mivel futni szoktam ,meg van otthon egy evezőpadom, amin annyit és akkor gyúrok, amennyit akarok.
Nem sokat költök kütyükre, van egy 8 éves telefonom és egy 6 éves laptopom,amik kiválóan működnek. Nem előfizetéses a telóm, kb. 1500ft-ot ha feltöltök rá az elég egy-két hónapra is, inkább fb-on beszélgetek a barátaimmal, telefonálni nem szeretek.
A kajának a minőségén nem spórolok, mindig jó minőégű ételeket veszek, sok gyümölcsöt, zöldséget, + tudok főzni, ezért minőséig alapanyagokból is tudok első osztályú melegételt csinálni,emellett persze minden héten legalább egyszer elmegyek étterembe vagy rendelek onnan, illetve vasárnap hazamegyek a családhoz ebédelni. Összességében sztem 50-60ezernél nem költök többet kajára egy hónapban.
Bérletet nem kell vennem,mert a munkahelyem 15 perc sétára van otthonról, meg a legtöbb hely ahova járok gyalog is karnyújtásnyira vannak, jó zöld részén lakom a városnak, meg szeretek gyalogolni. Ha mégis kicsit távolabbra kell mennem, akkor veszek jegyet, 4-5-nél több nem szokott egy hónapban kelleni.
Színház,mozi,szórakozás stb. kb. 1 hónapban egyszer megyek ilyesmire, átlagban olyan 2-3 ezer ft havonta.
Tehát ha mindent egybevetek, akkor max olyan 80-90ezer forint kiadásom van egy hónapra, és közben minőségi életet élek.
Kb. olyan 70ezret minden hónapban félre tudok tenni. Szóval ha nem lenne saját, akkor egy 70ezres albérletet+rezsi még ki tudnék fizetni.
Van egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott mondás: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér.
Simán lehet változatosan és egészségesen étkezni ennyiből, de nyilván nem a belvárosban bérelsz belőle lakást.
Fitnesz helyett elmész futni vagy otthon is van egy rakás saját testúllyal végezhető gyakorlat.
Az internet korában a szórakozás és a kultúra gyakorlatilag ingyenes.
Nagyvárosokban nem igazán van szükség autóra.
"Egyszer valaki kindulhatna abból is hogy nem Budapesten él albérletben."
Tatabánya itt élek ugye az nem pöst? 60-100 ezer az albérlet REZSI NÉLKÜL!
Mondjak mást? PÉCS 40-50 ezer de nem találsz munkát
Mondjak mást? vagy elég?
Ezek személyes tapasztalatok.
Persze láttam már én is minkét városban 10-30 ezerért albérletet, tudod hol? mésztelep, meszes. Aki már járt ebbe a két városrészben ezen két városba annak nem kell bemutatnom.
Menet közbe lelopják a lábadról a cipőt és ha szerencséd van csak a sürgősségin kötsz ki mert nem adtad a lábbelid.
Nem értem mi a bajod, az enyém egyessel kezdődik, és családot tartok fenn belőle.
Bár ez nem állandó, mert voltak olyan hónapjaim, amikor az átlagos egymillió-hatszáz, egymillió nyolcszázezer helyett csak nyolc-kilencszázezret termelt a vállalkozásom, de azok átmeneti időszakok voltak, valahogy mindig túléltünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!