Magyarországon eredeti tőkefelhalmozás történik Fidesz által?
Elkezdtem írni egy választ, de úgy 25 sor után kitöröltem az egészet, mert teljesen feleslegesnek találtam.
Egyszerűen olyan szinten kifordítva, feudális szinten látod a gazdaság működését a legtöbb magyarral együtt, hogy nem éri meg bármit is mondani erre.
Igazából azt sem tudom, hogy hol kezdhetném el.
Kérdező
Ezt a gyarmati meg,, kiviszik a pénzt,, hülyeséget felejtsd el.
Egy ilyen kis 10 milliós országnál teljesen természetes, hogy nagyobb gazdaságoktól függnek. A világon van 3 nagy ipari központ: USA, Kelet Ázsia és Nyugat Európa. A környező országok mind ezektől az hozzájuk legközelebbi ipari központoktól függnek még az olyan nagyok is mint Mexikó.
A tőkefelhalmozás egy hosszú, évtizedekig vagy évszázadokig tartó folyamat amit egy ilyen kis országban nem elhet siettetni, mivel túl kicsi a belső piacunk ahhoz, hogy egyedül a belső piacra és állami támogatásra támaszkodva versenyképes iparágakat termeljen ki. Van egy határ ami alatt ez nem megy. Ez a határ pedig Lengyelország. Ha kissebb vagy, akkor nincs elég nagy belső piacod, tehát kereskedelem orientált ágazatokat tudsz csak felépíteni. Az viszont lassú, mivel szó szerint az egész világgal versenyeznek a cégeid.
Amit a Fidesz csinál azt úgy hívják hogy lopás és semmi köze a tőkefelhalmozáshoz.
Irányított állami és EU pályázatokon és tenderek keresztül a közpénzt pár oligarcha zsebébe szivattyúzzák.
Ez nem tőkefelhalmozás, ugyanis ezek az oligarchák piaci alapon teljesen versenyképtelenek és csak a politikai kegytől függnek.
Pl Mészáros Lőrinc cégei döntő része csak állami pénzből él. Pl közbeszerzések, agrártámogatások. A piacon teljesen versenyképtelen.
Az így ellopott vagyonból aztán újabban elkezdett olyan cégeket venni amik piaci alapon is működőképesek. De felmerül a kérdés: milyen gazdasági előny származik abból, hogy ezek a cégek Mészáros tulajdonában vannak?
Semmi. Ő semmit nem adott ezekhez a cégekhez.
Csak a nyereség megy az ő zsebébe attól se az országnak se a gazdaságnak.
A valódi tőkefelhalmozás amúgy most is zajlik, ugyanis rengeteg KKV kapcsolódott be a nemzetközi kereskedelembe és vált sikeres és növekvő céggé. De ez lassan megy, évtizedeket vesz igénybe.
Ráadásul az EU s forrásokat vadbarom módra költik el amivel pont, hogy hátráltatják a tőkefelhalmozást, mivel torzítják az iparágak növekedését ami csökkenti a hosszú távú hatékonyságot.
Mesterségesen nem lehet létrehozni a "tőkés" nagyvállalkozókat, mert aki nem a saját tehetségéből kapaszkodott fel, az mikor elvágják a köldökzsinórt a pénzforrásoktól csődbe megy.
Orbánnak ezzel csak hatalmi céljai vannak, akik jelentős vagyonra tett szert közpénzből, mind érdekelt a médiában is, ahol a hazug propaganda megy éjjel nappal.
Na, köszi 2-es, hogy leírtad helyettem.
Én ennek úgy bő a felét leírtam, aztán töröltem.
A fidesz megpróbálja történeti dumával ("eredeti tőkefelhalmozás" "nemzeti tőkés" és hasonló baromságok) a pofátlan lopást legalizálni!
Csak a nagyon primitív embert lehet ilyennel megvezetni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!