A közalkalmazotti bértáblát mikor igyekeznek korrigálni? Egyáltalán miért megy bárki közalkalmazottnak?
Én megmondom őszintén, nem is értem,hogy egy egyáltalán minek megy valaki közalkalmazottnak, főleg diplomával.
Havi 130-140 ezerért aztán baromira megéri végigtanulni az egyetemet.Olyan, mint az ablakon kidobott idő és pénz, ami sohasem térül meg.
Van egy közeli nyelvtanár ismerősöm, ő tanított meg németül.Ő soha életében nem volt közalkalmazott, mindig privát nyelviskolákban dolgozott, a dupláját keresi,mint közalkalmazottként keresné.Aztán, rugalmas a beosztása, motivált embereket tanít.
Ő azt mondta, hogyha most elmenne közalkalmazottnak, akkor valami nettó 130 ezer lenne a kezdője, mivel még sohasem volt közalkalmazott.
A közszféra bérei nevetségesek.
Én még azt nem értem, hogy egy budapesti vagy győri közalkalmazott,hogyan tudja magát fenntartani.Abból a bagónyi fizetésből fizetni a számlákat,meg mellette táplálkozni,ruházkodni.
A nyaralást elfelejtheti, autót sem fog tudni fenntartani,szervizelni, uszodabérlet, lakástatarozás szintén kilőve.
Én a diplomámra egy befektetésként tekintek, ma már kijelenthetem,hogy megtérült a sok befektetett idő,pénz.
A munkámat nem utálom, de nem is szeretem, számomra közömbös.Viszont, fontos,hogy jó legyek vele.
Ha a közszférában dolgoznék nem lenne pénz hobbira, nem tudnék utazgatni sem.
Nehéz kérdés.
Egyrészről a közalkalmazottak bérét nyilván közpénzből lehet(ne) emelni, ami azt jelenti, hogy több adót kellene beszedni, és már így is a fizetésünk közel fele adóra megy el. (Persze az is lehetne, hogy nem kell több adót szedni, hanem a már meglevőt jobban költenék el, kevesebbet lopnának belőle, de azért legyünk már realisták).
Másrészt ugye ott van az a kérdés, hogy mennyire életképes (piacképes) tudást ad a közoktatás, és érdemes-e egyáltalán ebben a formában fenntartani. Aki megteheti, az valahogy mindig valamilyen magániskolába juttatja be a gyerekét (kifizati vagy alapítványon keresztül), merthogy ott sokkal jobb oktatást kap. Szóval ezek szerint a piaci alapon működő oktatás jobb minőségű, mert a legjobb tanárok oda mennek (több a pénz).
Aztán persze jön a következő kérdés, hogy de akkor mi lesz azokkal, akik nem tudják ezt kifizetni? Van-e annyi jótékony, adakozó ember, hogy finanszírozni tudjanak elegendő alapítványi helyet ilyen iskolákban?
Szóval nagyon sok szempont van, amik mind igazak lehetnek, mégis egymással is ellentétesek.
Hogy gyakorlatias választ is adjak:
"A közalkalmazotti bértáblát mikor igyekeznek korrigálni?"
Választások előtt.
"Választások előtt."
10 éve nem korrigálták. Most sem.
"azért mert vannak emberek akik nem alkalmasak rendes munkára"
Pl?
Aki nem bírja a versenyszféra elvárásait, az elmehet valami hivatalba kávézgatni meg iratokon ülni.
Hasonlítsd össze egy levéltári alkalmazott kötelességeit egy gyári melóséval.
Aha, 7-es, tehát akkor az megy orvosnak meg tanárnak, aki alkalmatlan arra, hogy telefonokat szereljen össze szalag mellett, telemarkentinggel zaklassa a népet, vagy adatokat rögzítsen egy magáncégnél vagy épp multinál.
Érdekes logika.
"Hasonlítsd össze egy levéltári alkalmazott kötelességeit"
Szóval te levéltárban dolgozol, hogy ismered a kötelességeiket?
Tisztában vagy azzal, hogy ha közalkalmazottaknak csak a fele felállna és a versenyszférában helyezkedne el, akkor ez neked a szalag mellett mennyi kellemetlenséget okozna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!