2018 a családok éve lesz a fidesz szerint. Ti mit szóltok ehhez?
Jobb lesz a 2 gyerekeseknek is, mert megint növelik a családi pótlék összegét.
Bizonyos feltételek mellett diákhitel elengedés.
Aki meg 2018.01.01-től vállal 3 vagy több gyereket, annak a 3. gyerektől 1-1 mft-ot elengednek a jelzálog hiteléből. Lényeg, hogy a 2018. előtt született gyerekek nem számítanak.
Tök jó, nekem tetszik!
Így próbálják ösztönözni az embereket, hogy ne 1 vagy 2 gyereket neveljenek fel, hanem lehetőség szerint többet.
Diákhitel visszafizetőkkel szemben aránytalanul nagy kibaxxás az, hogy eltörlik mások hitelét.
Engem ezzel 2x2.8 milliótól fosztanak meg. Én becsületesen visszafizetem, és közben nincs pénzem lakásra, akkor bizony a zsebemből kihúzzák ezt a pénzt.
#11: az érem másik oldala, hogy piaci hátrányba taszítják azokat, akik nem vállalnak 3 gyereket. 35 évesen nem vagyok abban a helyzetben, hogy gyereket vállalhassak, mert nincsenek meg az anyagi körülményeim. 10 éve akarok gyereket, de nem fogok úgy vállalni, hogy nem tudom mi lesz velem holnap. Mocskos nagy bizonytalanságban élek és negyed éven belül 30-40%-ot ugrálnak felfele az ingatlan árak. Miközben a fizetésem kevesebbet ér minden nap.
Tudod mikor lesz nekem 3 gyerekem! Soha, mert biológiailag nem jön össze. Főleg úgy, hogy 12 órákat dolgozom azért, hogy legyen elég pénzem kifizetni az albérletemet, mert nincs pénzem az alaptőkére egy hitelre, amit utána a jelenlegi fizetésemmel számolva 60 évig fizethetnék visszafele.
Mindig is 2 gyereket akartam. De ebből nem lesz semmi. És ezekkel a "támogatás" szóval jelzett intézkedésekkel azt érik el, hogy még nagyobb hátrányba fogok kerülni és még kevésbé fogom elérni azt az anyagi hátteret, amit szükségesnek tartok a gyerek neveléshez.
Akinek meg eddig is megvolt az anyagi háttere, hogy vállaljon gyereket, azokat jutalmazzák. Nem azokat ösztönzik, akiknek még nincs, hanem azokat segítik előre, akiknek van.
Miért van az szerinted, hogy a munkatársaim 30 felett ugyan ezekkel a gondokkal küszködnek, mint én? Pedig kutatás-fejlesztésben dolgozom, ami a tömegek szerint "jól fizet".
Nem látom azt, amit te: a már meglévő gyerekkel rendelkezők zsebébe sok pénzt rakni, hogy befektetési céllal tudjanak ingatlanokat vásárolni, amit a rászorulóknak sokszoros haszonnal adnak el, számomra nem azok támogatása, akik szeretnének 2 gyereket. Így a támogatásokkal azt érik el, hogy nem lesz még 2 gyerek sem!
Ha csak egy részletbe kapaszkodsz bele, akkor ki tudod facsarni úgy, hogy ne akarjad megérteni érteni. A jelenlegi fizetésünk több, mint fele elmenne egy bp-i albérletre, ahova vállalhatnánk gyereket. A kutatásfejlesztés a jelenlegi városunkban, ahol a fizetésünk harmada az albérlet (50nm), nincs olyan 180-200 nettós fizetés vár. 100 elmenne albira, a csecsemő nevelésért járó segíly mellett 80-100-ból megélni amellett, hogy a számláinkat fizessük nem lenne kivitelezhető. Biztos van, aki fizetés nélkül is meg tudja oldani, hogy egy rakás gyereket bevállal. Csakhogy nekem van egy elfajzott tulajdonságom, amit igénynek hívnak és szeretnék fűtött lakást biztosítani a gyereknek. BP-n fizetnek 300at is P+R-ben (és panaszkodik a főnök, hogy túl sokat kell fizetni értünk) - svéd cég. Ekkor lenne több pénz, ám 6-20ig munkával foglalkoznék és nem tudnék hamar haza érni segíteni az asszonynak, ha gond van. Rokonok hiányában legfeljebb bérelhetnék dajkát, hogy segítsen néha. Olyan barátunk nincs, aki képes lenne segíteni ilyen esetben.
Szóval igen. 12 ezer forintot adna az állam, hogy bevállaljam ezt a lehetőséget.
Na persze mehetnék ki a sátorba is lakni az erdőbe, és akkor nem kéne fizetni az albérleti árakat.
Ha tudsz tanácsot adni, hogy 300-ból hogyan jöjjek ki, ha alibit is kell fizetni, szólj. Ha tudsz olyan állást, ami SQA-snak többet fizet és nem kell, csak 1 órát utazni érte, esetleg lehet kerékpárral is megközelíteni Székesfehérvárról, szóljál.
Mi érdekel, melyik részlet?
AZ, hogy 2016 óta keresett pénzem és a 10 éves spórolt 6 millióm értéke az ingatlan árakhoz képest mennyit ér? Elárulom: sokkal kevesebbet.
Az a statisztika, hogy növekedik az átlagbér annyit jelent, hogy 4 éve nem kaptam fizetésemelést a cégnél, ahol dolgozom.
Amikor megkérdezem, hogy mennyit lehet keresni a szakmában, azok, akik nem itt dolgoznak 7 számjegyekkel dobálóznak. Azok, akik nálunk dolgoznak azt mondják, hogy kevesebbet, mint 300 nettó. Azok, akik az állásokat adják, nem mondanak semmit, mert ki akarnak minket zsákmányolni és nem akarják azt adni, amennyit ér nekik a munka.
Piros pacsi!
Azt tartod túlzásnak, hogy a 3 gyerekesek milliókkal való támogatása (aminek felét sem vagyok képes 10 év munkaviszony után erős spórolás mellett félre rakni) versenyhelyeben előrébb juttatja azokat, akiknek már van és ezáltal hátrányba juttatja azokat, akiknek nincs és nem merik bevállalni azt, amit nem tudnak teljesíteni? És ezért kell nekem 60%al drágább ingatlan árakat fizetnem?
Ez szerinted kitaláció?
Senki nem állítja, hogy igazam van. Lehet tévedek. Annak örülnék a legjobban, ha tévednék és egy apró tévedés korrigálásával lehetne javítani az élet színvonalamon. Hidd el!
Nem csak albérletben gondolkodom. Első sorban munkahelyben gondolkodom és annak megközelítésében. Ha gyereket akarunk, akkor jó lenne, ha nem kéne 2-3-4 óra távolságra utaznom a munkáért. Ha első munkahelyem közelében lenne egy ingatlan, aminek fizethetem a hitelét, akkor 240 km-t kéne utaznom most minden nap a munka miatt, ami tömegközivel 9 óra utazást jelent. Vezetni meg nem tudok. Próbáltam, nem vagyok alkalmas rá. Nagyon szégyenlem, de együtt kell élnem ezzel. BP-n van a szakmámban olyan állás, ami 250 feletti nettót ad, máshol nem találtam. Ellenben bp-n sokkal drágábbak az ingatlanok. (nem véletlenül drágább minden). Gondolkodok állandó ingatlan megvételén. Jelenleg egy bp-től délre lévő cigánytelep kellős közepén lévő ingatlanra lenne elég a kezdőtőke, amit spóroltam. A hitelhez kell egy alaptőke.
Hiba volt, hogy 2016 előtt nem néztem kisebb ingatlant, mint amit terveztünk a 2 gyereknek az otthoni irodával (4x fél szoba, nappali, konyha). Túl nagyra vágytam és most megszívtam. Ám akkor még jó ötletnek tűnt, hogy még fél évet dolgozok 2 műszakban és akkor meglesz az a pénz, ami a kinézett házhoz kellett. Ám jött 2016 és februárban már 2 millióval, áprilisban 8 millióval, júliusban 15 millióval lett drágább, amit kinéztünk és valahogy nem sikerült addig ennek a pénznek a hitelhez kellő alaptőkéjét sem összeszedni. Hiába dolgoztam szó szerint betegre magam és a végén a kórházban kötöttem ki.
Szóval igen. Egy hibám volt. Ellenben most az ingatlan árak tovább nőttek. Ráadásul bp külterületét ellepték a homoki indiánok az útépítésű, 50 év munkaviszonnyal visszafizethető áron lévő ingatlanokat.
Amit szerintem rosszul csinálok, hogy vacak a keresetem. Vagy külföldre, vagy itthon kéne jobban helyezkednem. 35 körül már nehezen tanulok új dolgokat, amik radikálisan megváltoztatják a szakmámat. Hiába lenne rá igény, 22 évesen, meg idióta voltam és nem láttam előre, hogy miből fogok megélni. Akkor még annak is örültem, hogy csak 2 hónapot kell utcán töltenem egy évben.
Szerintem keményen küzdöttem. Sokkal többre vittem, mint bárki a családunkból, mégsem jön össze. Nővérem széttárta a lábát és lett lakása (szó szerint). Öcsém lefeküdt apámnak (képletesen) és lett lakása, majd beleőrült abba, amit apám művelt vele, most intézetben van. Én pofont és hegeket kaptam apámtól, nem volt kedvem még az ánuszát is kinyalni (képletesen), így is milliós nagyságrendű pénz arra ment, hogy lelkileg helyre tegyem, amit ő tönkre tett bennem. Ez van. Sérült hülye gyerek vagyok, műszaki msc-vel.
Szóval jön egy párt, és azokat, akik kedvezőbb helyzetben vannak, mert képesek voltak eddig is eljutni odáig, hogy összeszedjenek néhány gyereket és legyen alap tőkéjük egy ingatlanra, azokat most megtámogatja elég keményen. Aki meg olyan szerencsétlen idióta, mint én, a meg alul marad.
Két mérnöki fizuból nem tudok egyről a kettőre jutni. Biztos van valami trükk, amit nem ismerünk, és ezért nem megy. Ám érdekes, hogy maga a két mérnöki fizu nem elég erre, hanem még trükközni kell. Haverom tőzsdézik. 20 milliót keresett 3 év alatt nettóba. Emellett valami biztonsági felügyeleti rendszerek karbantartását végzi. 25 évesen vett egy 40 milliós házat. Van 2 hobbi autója (kabrió) és egy munkába járós autója is. Ő jól csinálja. Én nem értek a tőzsdéhez. Próbáltam. Lehet erősebben kéne próbálkoznom. A különbség, hogy ő nem akart soha sem gyereket és magasról szarik arra, hogy a fidesz mit csinál. Őt ez nem löki depresszióba, hogy sikertelenségét megfejeli a kormány egy olyan rendelettel, amitől neki rosszabb lesz. Szeretnék olyan hozzáállással élni mint ő. De nem megy.
Ami még jobban megrémiszt, hogy a kollégáim is hasonlóan gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy nem pszichopata vagyok és csak beképzelem a szar helyzetemet, hanem, hogy bizony ez egy valós fenyegetés számomra és valamit ki kell találnom, mert ha ezt így csinálom tovább, az albérleti árak emelkedése mellett el fog fogyni a megtakarított (befektetett) pénzem is.
Erősen gondolkozom, hogy elfogadom a külföldi állást, ahol 45 000€ éves kezdőt ajánlottak anélkül, hogy tudnák, mit értek a szakmához, csak a papírjaimat látták.
Úgyhogy még 1-2 ilyen "család támogatás" névvel ellátott, de valójában "építési ipart fellendítő" és "középosztályt segítő" intézkedést hoznak, akkor bizony eltakarodom külföldre. Az angollal nincs gondom. És már németek is inkább angolul kommunikálnak R&D-ben.
#18: 300 az bp-i fizetés. Nem vidéki. Nézz meg egy albérleti árat. Vagy egy lakás árat, amit ezzel vissza tudsz fizetni és nem cigánytelepen van, meg nem kell hajnalban arra fel kelni, hogy a szomszéd éppen veri a központi fűtés csövét, mert belezakkant a panelben lakás örömeibe.
Tehát nálam panel kizárva, mert szükségem van napi 7 óra alvásra, amit a panelben töltött 5 éves tapasztalatom azt mutatja, hogy lehetetlen.
Szükségem van BP-i lakhatásra, vagy vidéken is legalább ennyit fizető munkára. Székesen 180-at ad az IBM ugyan azért, amin BP-n 300at.
Akkor gondolkozz 180-al úgy, hogy szfv-on is megemelkedtek az ingatlan árak, de ott legalább a környező falvakban olcsóbb a lakhatás.
Szívesen beszélek veled, ha tudsz ötleteket adni, hogy ebből hogyan lehet megélni. Tekintve, hogy mindenféle segítség nélkül jutottam el idáig, ahogy most vagyok, nem volt kitől tanulnom fortélyokat és magamtól nem találtam meg ezeket, most jól jönne valami gazdálkodási tanácsadás :)
A sok segíly kiszórása helyett inkább ilyenekkel kéne ellátni azokat a hülye gyerekeket, akik velem egy cipőben járnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!