A magyar gazdaságot valóban csak az tartja életben, hogy nálunk több millió ember hajlandó aprópénzért robotolni?
A nagybátyám mondta ma, amikor náluk voltunk és beszélgettünk a politikáról.
Azt mondta, hogy ha januártól kezdve az összes ilyen Olcsó János megemberelné magát és azt mondaná, hogy mostantól csak tisztességes fizetésért vagyok hajlandó dolgozni, akkor azon nyomban összedőlne az egész rendszer és beállna az államcsőd, mint Görögországban.
Úgy hogy a magyar politikusoknak nagy szerencséjük van a kezesbárány jobbágysereggel, ami a rendelkezésükre áll.
Igaz ez?
Nem teljesen és mégis. Ha most hirtelen osztrák bérek lennének bevezetve, a cégek jó része kivonulna. Magyarországon kevés kutató és fejlesztő központ van ( bár az Audi és a Mercedes is telepített már ide, de ez eddig meglehetősen kevés ), ellenben sok összeszerelő üzem. Összeszerelő üzem ott van, ahol olcsó a munkaerő és nagy a termelékenység.
Ha most a bérek akár 1,5-szeresére emelkednének, a cégek nagy része még maradna, hiszen drágább lenne a költözés mint az emberek kifizetése. Ha már 2,5-szeresére emelkednének a bérek ugyanilyen termelékenység mellett, néhány cég szedné a sátorfáját és tovább állna olcsóbb országba ( természetesen ha a termelékenység is kétszeresére nőne, nemcsak a bérek, még jó eséllyel maradnának ). Ellenben ha most hirtelen osztrák bérek lennének bevezetve, csak néhány cég maradna, mindenki más lelépne.
A politikusok kihasználják az embereket. Nyugodtan lehetne úgy lopni hogy közben az emberek élete is javul, mint ahogy nyugaton teszik ( korrupció mindenhol van ). Nálunk viszont olyan sajátos rendszer van, hogy lopnak és nem is fejlesztenek. De az emberek eltűrik, ezt szeretik...
Szerintem igen.
Én nem is értem, mi ez a mentalitás.
Persze vannak jobb fizetések is a közszférában, nem az egész apparátus felmondása indokolt, de a fele biztosan nettó 130 alatt keres akár több évtizedes munkaviszonnyal, akár több diplomával, akár több inaktívat eltartva.
"ha januártól kezdve az összes ilyen Olcsó János megemberelné magát"
ez az amitől sosem kell tartani ebben az országban, csicskából mindig lesz utánpótlás
Hát szerintem a betondzsungelek lakossága éhen halna 5 napon belül. Ha nincs élelmiszer, mert a tesós átmozgató menedzser nem dolgozik, akkor szo.pás van.
Egyes múltok gazdasági tevékenysége meghaladja gazainkét. Ok csak erősebbek lennenek, a hazai tulajdonú kisvállalkozások viszont beledi.glenenek. Ezáltal a külföld felé történő kitettségünk növekedne. Egyúttal vegyük figyelembe, hogy a hazai kkv szektor eu-s szinten a béka fenéké alatt van, ezért is vagyunk gyarmati jellegű, kiszolgáltatott helyzetben.
Továbbá, az országos hitelállomány forintban van, így egy erős gazdasági regresszió hatására az infláció felgyorsulna, bár a forint leértékelődne nemzetközi szinten. Vagyis egy ilyen húzás előtt a hazai vagyont érdemes lenne átkonvertálni jüanba vagy rubelbe- semmiképp nem euróba, hiszen azt rántanánk magunkkal. Majd néhány hét elteltével visszaváltani. Ez tkp.. A jól ismert sportolás esete.
Olcsó munkaerő, adókedvezmények. Ezekkel a címszavakkal települtek ide a multik.
Nagyobb adókedvezményeket kaptak, mint a saját vállalataink, vállalkozásaink.
Több évre adómentesség.
A politikusaink "kiharcolták" nekünk.
Közben az EU a kvótáival leépítette az élelmiszeriparunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!