Mit gondolsz a külhoni magyarok szavazati jogáról?
Egy értelmes pro-kontra vitát szeretnék itt teremteni.
A külhoni magyarok nagyrésze Fidesz szimpatizáns, ugyanis a Fidesz teremtette meg a magyar nyelvű oktatást és a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak.
Mit gondoltok? A külhoni magyaroknak lehet beleszólása a magyar politikába?
Elsősorban a határontúli magyarságra gondolok.
". Attól hogy beszélnek magyarul, még nem magyarok."
Ahogy a hozzád meg a fentebbi "kollégáidhoz" hasonló sem az. :P
Ajánlom meghallgatásra a youtubon a Hontalanok dalát. Három különböző elcsatolt területen élő magyar írta.
Lehet gondolkodni.
Teljes nonszensz a külhoniak szavazati joga. A parlamenti választás eredménye a határon belül élők mindennapjait befolyásolja és nem az övéket.
Ez sem más mint egy technika arra hogy a Fidesz minél több szavazatot bezsebeljen. Ez nem kérdés, remélem még a kormánypártiaknak sem.... (ugye nem?)
Rendkívül álszent dolog ez a törvényhozók részéről, hiszen ezzel óriási hazafiaknak akarnak tűnni Orbánék, holott..
Én a következő (másik) kormány helyében visszavonnám a szavazati jogot, ugyanakkor méltányosnak tartanám, ha törvényileg rögzítenének egyfajta diplomáciai, kulturális, oktatásügyi és pénzügyi törekvést a jövőre nézve, támogatandó a külhoniak szuverenitásának érdekében és az összetartozást erősítendő. EZT bocsájtanám népszavazásra, hogy az itthoniak eldönthessék, fontosak-e nekik a kintiek. Én biztosan megszavaznám és szerintem a túlnyomó többség is. ENNEK volna valódi hazafias értéke, nem pedig az hogy szavazati jogot kapnak arra ami nem is az ő életüket befolyásolja.
23.23
Meggondolandó dolog, hogy a kívülrekedt magyarok mennyire járultak és járulnak ma is hozzá a belülre ítélt magyarok életéhez. Akár gazdaságilag is, vagy kulturálisan.
Az is kérdéses, hogy mekkora befolyáson is rágódunk ennyire, és hogy a bentieknek tényleg ennyire fáj-e, vagy csak fölhúzzák őket.
A kintiek nem fidesz szimpatizánsok, hanem hálásan fogadnak minden jó szót, ami magyarul szól. Nem önként íratják kétnyelvű iskolába-óvodába a gyerekeiket, mint a bentiek. Hogy angolul tanulják a magyar gyerekek a földrajzot-történelmet-matematikát.
Nem a fidesz "teremtette meg a magyar nyelvű oktatást" a külhoni magyaroknak. Ilyen állításon alapulva, hogy is lehet leírni azt, hogy "értelmes" vitát szeretnél teremteni.
Utolsó, ugye tudod, hogy amit művelsz, azt mellébeszélésnek hívják?
Felesleges az érzelmi húrokat pengetni! Az állampolgársággal szavazati jog is jár. Olyannak, aki nem él Magyarországon, ugyan mire fel? Ne akarja ő onnan eldönteni, hogy én itthon mekkora szarban éljek! Ő szavaz valamire, de én szívom meg, rá nincs hatással. Ezt nevezik kibicelésnek. Ha szerinted ez rendben van, akkor ahogy fentebb írtam, holnaptól beleugatok a mindennapjaidba. Hiszen jogom van hozzá.
Mellesleg milyen kívül rekedtekről vizionálsz? Akik kint rekedtek, 95%-uk már nem is él, akik meg kint születtek, azoknak ott a hazájuk, nem itt.
25: A határon túl élők közül, akik szavaznak, azok túlnyomórészt a Fideszre szavaznak. Ez is köztudott. És bizony elég nagy tartalék van még ott a Fidesznek ezügyben, nem szabad elbagatellizáni. Nem élek álomvilágban, ezért tudom hogy miért kezdett bele ebbe a sztoriba Orbán. Neki az számít hogy minél több szavazata legyen, semmi más. Én még a határon túliak állampolgárságával is (majdnem) egyetértek, hiszen honfitársaink, morális értelemben. Azonban a limitet akkor is meg kell húzni a szavazati jog alatt.
Amit írsz arról hogy mit köszönhetünk a kintieknek kulturálisan... Ez megintcsak nem releváns a szavazati jog ügyében. Ahogyan írtam, mindenképpen támogatnám azt hogy más egyéb tárgykörökben erősítsük az összetartást. Mondom ezt úgy, hogy az én jelenlegi politikai besorolásom - a kormánypártiak szerint - ún. "libsi".
Ennyi hazaárulót. Hát szerintetek tehetnek ők arról, hogy pl.: romániához kerültek és még autonómiájuk sincs?
Gondolkodjatok már hát ők is magyarok, mint mi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!