Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az az Ötéves Terv?

Mi az az Ötéves Terv?

Figyelt kérdés
Kíváncsi lennék.
2017. szept. 26. 14:38
 1/10 anonim ***** válasza:
88%
2017. szept. 26. 14:40
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

[link]

De ilyen is volt.

Eléggé büdös volt mindkettő.

2017. szept. 26. 14:56
 3/10 anonim ***** válasza:
Az elso linkje jo, annyit javitanek bele, hogy a kommunista szombat nem volt (formailag) kotelezo, az onkentes munkafelajanlas volt.
2017. szept. 26. 14:59
 4/10 anonim ***** válasza:

A feltett kérdésre a második válasz IS jó.

Ugyanis a kérdésből nem derül ki, hogy a kérdező a gazdasági élettel kapcsolatos fogalomra, vagy valami más ilyen néven ismert akármire kíváncsi.

2017. szept. 26. 15:50
 5/10 anonim ***** válasza:
86%

# 3!

Tényleg nem volt kötelező.

Ahogy Hofi mondta: önként, hamá muszáj... :D

2017. szept. 26. 16:00
 6/10 anonim ***** válasza:
2017. szept. 26. 16:15
 7/10 anonim ***** válasza:
61%

Az Ötéves Terv egy öt évre szóló középtávú tevékenységi keret. A szocializmusban ez volt a neve így nagy betűkkel. Azonban ilyen tervek (ha nem is öt éves, hanem hol ennyi, hol annyi) mindenütt vannak, ahol nem véletlenszerűen cselekszenek. Jelen pillanatban például az Unió egy hétéves tervet valósít meg. Tekintettel arra, hogy ez nem egy ország, ezért a terv gazdasági mutatókban, pénzügyi tevékenységekben nyilvánul meg. Ez az Unió alkotmányából következik. De különféle középtávú (egyes területekre hosszú távú) tervek vannak mindenütt a világon. Nálunk például van 10 éves útfejlesztési terv, évek óta zajlik uniós támogatással a kórházfejlesztési terv, ebből a vidéki ütem elkészült, most dolgozzák ki (már jó régóta) a fővárosit. Az oroszoknak például van középtávú gázkitermelési tervük, az USA-nak például a palagáz kitermelésére van hosszútávú tervük.

Tervek nélkül gazdaság nem működhet, csak a káosz.

2017. szept. 26. 17:19
 8/10 anonim ***** válasza:

Ha már az előttem szóló így belemerült, én egy kicsit másként tanultam:

- A II. v.h. után itthon az u.n. "Terv-utasításos" gazdasági fejlődést vezették be, ami azt jelentette, hogy felülről, központilag határozták meg, hogy melyik cég, miből, mennyit köteles megtermelni, és mindezt a gazdasági fejlődést, a termelés-fogyasztás növekedését 5 éves ciklusra, időszakra tervezték meg előre.

1947-1952, 1953-1957, 1958-1962, 1963-1967

És 1968. január 1-től jött az Új Gazdasági Mechanizmus.

Ettől kezdve megszűnt a felülről lefelé ható terv-utasításos rendszer, a termelő vállalatok maguk határozták meg, hogy az általuk gyártott termékek közül miből mennyit gyártanak, stb. stb.

A népgazdasági szinten jelentkező hiány-többlet kiegyenlítésére pedig a központi hatalom, a kormány szervezte a nemzetközi kereskedelemben az export-import forgalmat.

Valahol ekkor indult el az a gazdasági termelés, áruforgalom, amelyet ma már természetesnek veszünk.

2017. szept. 27. 08:00
 9/10 anonim ***** válasza:

Amit tanultál, nem mond ellent annak, amit írtam. Viszont nem alaposan tanultad meg. Az UGM nem szüntette meg a tervgazdaságot, csak átalakította. Sajnálatos azonban, hogy a hetvenes évek elején Brezsnyev megjelenésével ez visszaszorult, egyik atyát, Nyers Rezsőt rövid úton háttérbe is szorították.

Ugyanakkor – ami a lényeg – tervek mindig és mindenütt voltak, vannak. Csak a szocializmus elején ez a gazdaság belső törvényszerűséginek fittyet hányva, központilag, hozzá nem értők elhatározása szerint született. A vége felé már – a felülről vezénylést megtartva – sokkal jobban figyelembe vették a realitásokat. A gazdasági termelés és áruforgalom pedig soha nem szűnt meg, kihalt volna az ország.

Egy ország terve sokrétű. Vannak tervei az üzemeknek gyáraknak, a mezőgazdasági egységeknek, sőt, hivataloknak is. És természetesen az egyéni vállalkozóknak is (különben hosszú távon csődbe mennek). Ezeket összefogja a szakterületek irányítása (jelentős kölcsönhatás van – a szocializmusban éppen ez hiányzott), végül az egészet a megfelelő minisztérium. Egyes helyeken erre külön intézmény szolgál, másutt minisztériumok, vagy háttérintézményeik szervezik, tervezik a gazdaságot.

2017. szept. 27. 12:15
 10/10 anonim ***** válasza:

"És 1968. január 1-től jött az Új Gazdasági Mechanizmus.

Ettől kezdve megszűnt a felülről lefelé ható terv-utasításos rendszer, a termelő vállalatok maguk határozták meg, hogy az általuk gyártott termékek közül miből mennyit gyártanak, stb. stb."

Hogy te más szavakkal, de elismétled azt amit én írtam, még nem jelenti azt, hogy jobban tudod a másiknál. De ez itt most részletkérdés, az UGM-ben már az 5 Éves Terv-nek nem igazán volt jelentősége, mert az élet szinte naponta írta át az Éves Terv-et is, tök felesleges volt előre 5 évre tervezni.

2017. szept. 27. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!