Papíron miért teljesít ilyen jól, a valóságban meg miért teljesít ilyen rosszul Budapest?
Papíron elvileg úgy teljesít mint Belgium, ami echte Nyugat-Európa. Vidék pedig úgy mint a balkán, meg Kazahsztán meg Latin-Amerika. Még a fejlettnek mondott nyugatabbi megyék is ilyenek, hogy Bulgária, Venezuela..és a többi. Ez van papíron.
Valóságban meg nem látom a budapesti jólétet, nem értem, hogy mégis ki keres annyi pénzt ott, ami papíron van? Belgium az tényleg egy jóléti ország, elképesztően magas 1700 Eurós minimálbérrel. Ami azt jelenti, hogy egy takarító meg egy eladó keres ott annyit, ami forintban ilyen 500 000 nettó. Jelenleg mennyit is ajánlanak egy takarítónak, eladónak Bp.-n? Azt hiszem ilyen 120-130 000 nettót. Hát nem tudom, én inkább keresnék fél millát. És aki azt hiszi, hogy "jó, de annyiért nem vállalja el senki már ott" az téved, mert haveromat se vették fel pl. egy eladónak egy gyorsétterembe ilyen bérekért sem, mert "nem volt elég lelkes". Hát kösz, én se lennék lelkes ennyiért, amiből már egy lakhatást sem tudok fizetni. Nem bújnék ki a bőrömből a boldogságtól, hogy életem végéig a szüleimmel kell élnem, vagy idegenekkel, de sosem lehetne pl. saját lakásom és alig tudnék megélni.
Nem fér a fejembe ez a kettősség, ez az ellentmondás ami Budapesttel kapcsolatban van a jelenlegi köztudatban. Valaki el tudná magyarázni aki jobban ért ehhez, vagy úgy érzi fel tudná oldani ezt az ellentmondást? Mégis ki teljesít ilyen jól, melyik rétegnek megy ilyen jól Budapesten, akik ilyen gazdasági mutatókat produkálnak?
Informatikán belül meg Budapest tényleg élhető város, de attól hogy 1-1 programozó 1 milliót keres, attól az alsó 10% nem él jobban.
Mellesleg ez GDP alapján készült statisztika, ami nem a legjobb mérőszám az életszínvonalra. De ettől függetlenül Budapestnek viszonylag jó gazdasága van. Megbírna nagyobb minimálbért is. Kitermelne nagyobb fizetéseket is a tanároknak/orvosoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!