Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A fidesz miért változott...

A fidesz miért változott ekkorát 2002 óta?

Figyelt kérdés
Az első orbán kormány sokkal jobb volt, mint ami most van, jó volt az az időszak. Mi történt azóta?

2017. szept. 15. 13:26
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"#13

Tudod, hogy Magyarországon listás és egyéni mandátumokat lehet szerezni?"

Tisztában vagyok vele, de a rendszerkritikába az is beletartozik. pl.: Finnországban nem pártonként ülnek szét a parlamentben, hanem régiónként/körzetenként.

Ha jön egy javaslat, akkor a körzethez tartozó különböző párthoz tartozó képviselők beszélik meg, hogy ez jó-e a választóiknak, vagy sem.

Ezzel szemben nálunk az egyéni választásokból bekerült képviselők pártérdekek szerint szavaznak, nem pedig a szavazóik érdeke szerint.

Ez egyrészt, másrészt a választási rendszer egyfordulóssá tétele is az egyéni mandátumokat hivatott befolyásolni.

Ha pl.: egy körzetben 32-33-34%-ra jönnek ki az eredmények, akkor az egészet az utóbbi párt viszi, hiába van több, akár jobbikos, akár balos érzelmű ember, akik egy második fordulóban átszavaztak volna a mostani győztes "ellen".

A választási körzetek átrajzolásáról pedig még csak egy szót sem ejtettünk.

2017. szept. 17. 19:07
 22/25 anonim ***** válasza:

"Ha pl.: egy körzetben 32-33-34%-ra jönnek ki az eredmények, akkor az egészet az utóbbi párt viszi, hiába van több, akár jobbikos, akár balos érzelmű ember, akik egy második fordulóban átszavaztak volna a mostani győztes "ellen". "

Remek lehetőség ez a baloldalnak, 34%-kal vihetik a körzetet, akár az összeset. Még az a verzió sem áll fenn, hogy a jobbikos, keserű szájízzel ugyan, de átszavaz a fideszre a 2. körben.

2017. szept. 17. 20:22
 23/25 anonim ***** válasza:

"Remek lehetőség ez a baloldalnak, 34%-kal vihetik a körzetet, akár az összeset. Még az a verzió sem áll fenn, hogy a jobbikos, keserű szájízzel ugyan, de átszavaz a fideszre a 2. körben."

Erre lett volna reakció a választókörzetek átrajzolása, csak azt hittem ezt már nem kell leírnom, épp eléggé egyértelmű...

Utolsó sorban pedig ez akkor is (az én szememben) antidemokratikus, ha a baloldal viszi a körzetet 1% többlettel. Nem annak kellene lennie a lényegnek, hogy melyik párt kerül ki győztesnek, hanem hogy melyik szemlélet, világnézeti megközelítés stb.

Ez utóbbit erősítené az, ha át lehetne szavazni egy második forduló keretében, ehelyett viszont az egyforduló csak indokot ad arra, hogy a pártok kivéreztessék egymást. Így lesz a médiából egy pöcegödör, a politikai kommunikációból vagdalkozás, és nagy távlatokban a széthúzás előtérbe helyezése az összetartás helyett.

2017. szept. 17. 20:55
 24/25 Pro Patria ***** válasza:

"Tisztában vagyok vele, de a rendszerkritikába az is beletartozik. pl.: Finnországban nem pártonként ülnek szét a parlamentben, hanem régiónként/körzetenként."

- Ha Magyarországon nem lennének listás helyről bejutók, csak az egyéni választási körzetek számítanának, akkor az országgyűlés úgy nézne ki, hogy kettő párt van jelen benne, 106 képviselői helyből 96 kormánypárti, és 10 baloldali lenne.

Éppen ezért jó, hogy kompenzálnak a listás helyek... Máskülönben a most - emiatt - magukból kikelő kispártok helyet sem szereznének az országgyűlésben.

"Ez utóbbit erősítené az, ha át lehetne szavazni egy második forduló keretében, ehelyett viszont az egyforduló csak indokot ad arra, hogy a pártok kivéreztessék egymást. Így lesz a médiából egy pöcegödör, a politikai kommunikációból vagdalkozás, és nagy távlatokban a széthúzás előtérbe helyezése az összetartás helyett."

- Ugye csak néhány éve követed a politikát?

Tudsz konkrét példát állítani a választási körzetek tisztességtelen áthúzására, ahol ez érdemben hozzájárult a választási eredmények alakulásához?

Mert sokszor elhangzik, egymástól átvéve az érvet, de nem mondott nekem még senki ténybeli tartalmat mellé, és tényleg érdekelne. Nyitott vagyok.

Egyébként éppen a választási körzetek lecsökkentése (176-ról 106-ra, mivel az Országház még a háromszor ekkora történelmi Magyar Királyságra szabta a képviselői helyek számát) értékeli most fel a listás helyeket (azaz az abszolút értékű támogatottságot egy párt esetén), vagyis azt, hogy reálértéken mekkora szavazóbázisa van egy pártnak társadalmilag, és kisebb szerepet kapnak az "egy nyertest" kihozó, a második, harmadik helyezettre adott szavazatokat elvesztegető egyéni körzetek.

Olyan körülmények között viszont nehéz lenne veszíteni, ahol a kormánypártok tiszta, számbeli támogatottsága (2.264.780 fő) önmagában akkora, mint a két utána következő legtámogatottabb politikai tényezőé együttvéve (MSZP-DK-PM-Együtt-MLP: 1.290.806 fő; illetve Jobbik: 1.020.476 fő).

Ez a valósan értendő, a szavazóbázisban megmutatkozó támogatottságot jelenti.

2017. szept. 18. 00:06
 25/25 anonim ***** válasza:

"Éppen ezért jó, hogy kompenzálnak a listás helyek"

Szerintem ezt tovább lehetne kompenzálni a kétfordulós választással.

"Ugye csak néhány éve követed a politikát? "

Nem, csak egy végtelenül naiv ember vagyok, aki túl sokat ad az elméletre.

"Tudsz konkrét példát állítani a választási körzetek tisztességtelen áthúzására, ahol ez érdemben hozzájárult a választási eredmények alakulásához? "

[link]

Nem kell hozzá elolvasnod a szöveget, egyértelmű, hogy a 444 nem lesz a legkorrektebb ha a kormányról van szó, de néhány rajz akkor is sokatmondó.

+ itt egy kalkulátor, amit út közben találtam. Nekem tetszett, már az új választókerületekkel dolgozik, ami meg is látszik rajta:

[link]

Beleírtam a 2014-es valós eredményeket és 2%-nál nem volt nagyobb a hibahatár.

A választási körzetek csökkentése egyébként tényleg indokolt volt, de a jelenlegi rendszert akkor sem vélem arányosnak és igazságosnak. Valós társadalmi támogatottságról pedig szerintem még kevésbé beszélhetünk, maximum statisztikairól.

2017. szept. 18. 14:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!