A korrupció mennyire torzítja a gazdaságot?
Ugye sokszor jönnek azzal,hogy pl azért nem lehet magasabb béreket adni,mert nincs mögötte megtermelt érték.
A világon ugye minden országban van korrupció,hol kisebb,hol nagyobb.
Na már most a korrupció során semmilyen értékteremtés nincs.
Ha egy boltos,műszak végé lezárja a kasszát,akkor a kiadásoknak és a bevételeknek meg kell egyeznie.
A korrupció miatt hiányzó pénzek hová tűnnek?
Vagy azt a gazdaságban hogy számolják el?
Veszteségként?
Ez érthető.
Viszont minden évben viszik,hogy mekkora hatalmas GDP emelkedés történik,holott az életszínvonal semmit sem javul.
Tudom,hogy léteznek pénzmosók is,ahol a lopott pénzeket tisztára mossák,de az csak papíron "intéződik el".
Viszont a gyakorlatban a hatékonyságon,termelésen meglátszik valahol..
Pontosan erre gondolok,hogy ha nekem lenne 1 milliárdom mondjuk a pincémben,meg a szomszédomnak is,meg még sok mindenki szomszédjának,akkor az a termelés folyamatából hiányzik,kilóg.
Tehát,aki korrupt az úgy fogyaszt,hogy nem termel semmit.
Így terheli a termelést is,mert ingyen pénzért fogyaszt.
Ezért is nem akarják mondjuk bevezetni az alapjövedelmet,mert az ingyen pénz lenne,illetve félnek annak hatásaitól.
Jó,nyilván nem lehet felbecsülni,hogy mennyi lehet a világban összesen a korrupció aránya,de elgondolkodtató szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!