Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Más is máshogyan tud a határon...

Más is máshogyan tud a határon túli magyarokra gondolni ezután?

Figyelt kérdés

A tusnádfürdői események, a tömegben elhangzottak után nem tudok olyan jó indulattal gondolni rájuk, ahogy azelőtt pedig mindig tettem. Bár a szavazati jogot nem, de az állampolgárságot és a teljeskörű támogatásukat mindig nagyon is a magyarság szívügyének tartottam, tudom sokan elítélik de én trianon előtti állapotok visszakövetelését is mindig is jogosnak tartottam, soha el nem évülőnek. De őszintén valami nagy ellenszenv ébredt most bennem.

A politikusok és a politika tönkre fogja tenni a kapcsolatunkat velük?

2017. júl. 23. 19:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
28%
Kérdező, te most ismét csak egy jó alkalmat találtál arra, hogy belerúgj azokba, akiket mindig is utáltál. Hazudozhatsz itt szívügyről, satöbbiről, a mondanivalód lényege elárul. Te az ellenségünk voltál mindig, és ma is az vagy! Üdv a határon túlról.
2017. júl. 23. 21:43
 12/17 anonim ***** válasza:

56%-os!

Köszönöm a választ, tanulságos volt. A link is, nem gondoltam volna.

2017. júl. 23. 22:22
 13/17 anonim ***** válasza:
15%

Akadjatok már le erről a szavazásról. Ez mindenhol így van. Nyugati országokban is. Érdekes ilyenkor nem áhítoztok a nyugatra :)

Férjem olasz származású, így olasz állampolgár is. Minden választáskor kapja a levelet, hogy szavazhat. Soha nem élt Olaszországban. És érdekes senki sem tiltakozik ezért Olaszországban :)

2017. júl. 24. 10:52
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, ugye ezt a bután általánosító kérdésfeltevést te magad sem gondolod egészen komolyan?

Magyarországi honfitársaidban is ilyen általánosító módon csalódsz, amikor 250 ezer ember tapsikol a diktátornak a Kossuth-téren? Vagy amikor tízezrek menetelnek a békemenetnek gúnyolt szervezett felvonulásokon? Ilyenkor is máshogy kezdesz el nézni minden magyarországi magyarra, vagy ezzel az általánosító megbélyegzéssel csak minket, határon túliakat tisztelsz meg?

Néhány TÉNYT azért nem ártana figyelembe venned:

1. Tusnádfürdőre tízezrek járnak el évente a Tusványosra (könnyűzenei fesztivállal egybekötött szabadegyetem). Ezek közül is csak pár százan járnak a délelőtti-koradélutáni szabadegyetemre, politikai, társadalomtudományi előadásokra, kerekasztalokra, stb. Orbán Viktort is, aki az egyik legnépszerűbb meghívottnak számít, mindössze néhány ezer ember szokta meghallgatni. Tehát az erdélyi magyarság 1%-ának az 1%-a alapján ítélkezel. Én is, rokonaim is, barátaim is erdélyi magyarok vagyunk, és a szűkebb ismerettségi körömben még soha senki nem ment el Orbán Viktor hülyeségeit meghallgatni, még azok sem, akik rendszeresen eljárnak a Tusványosra fesztiválozni.

2. Teljesen világos, hogy az az 1-2 ezer ember, aki oda elmegy, eleve Orbán lelkes, vagy akár fanatikus híve (különben mi a frászkarikáért unatkoznának negyven fokban két órát, ócska politikai maszlagot hallgatva, egy olyan fesztiválon, ahol párhuzamosan milliószor érdekesebb, izgalmasabb programok közül is lehet válogatni, vagy kialudni a tegnapi buli utáni másnaposságot)? Mi meglepő van abban, hogy az Orbán-hívők úgy viselkednek mint az Orbán-hívők?

3. Ezzel együtt abból a pár ezres tömegből is maximum pár százan észlelhették, hogy mi történik azzal a szerencsétlen lánnyal, és egyáltalán nem biztos, hogy mind egyetértettek a látottakkal. A tömegpszichózis furcsán működik, minél nagyobb egy tömeg, annál inkább oszlik a felelősség: "Miért pont én lépjek közbe? Miért pont én veressem meg magam miatta? Vannak itt elegen, nálam erősebbek is, "s azok se csinálnak semmit!" - ez nem kamu, ez tudományosan igazolt tömegpszichológia (könnyebb meghalni infarktusban egy forgalmas téren, anélkül, hogy segítene valaki, mint egy kihalt utcán, mert aki szembe jön, felelősnek érzi magát, hogy segítsen, tömegben oszlik a felelősség).

4. Ne felejtsd el, hogy a szervezők erőemberei távolították el a lányt, hátracsavarva a kezét. Aki látta, lehet, nem akart az ő sorsára jutni, inkább hallgatott.

5. A lány maga is erdélyi, így az erdélyiekről való véleményedet akár az ő bátorsága is árnyalhatná egy kicsit: egy erdélyi lánynak volt mersze odamenni a Fidesz legfanatikusabb, szektás hívei közé, bátran kiállt a véleménye és az igaza mellett, nem ijedt meg az agymosott csürhétől!

6. Tusványoson évről évre akadnak olyan bátor erdélyiek, akik fel merik emelni a szavukat Orbán ellen. 2013-ban két fiatal fiú paradicsommal is megdobálta (megjegyzem a véleménynyilvánításnak ezt a formáját pl. már én sem támogatom, ízlésem ellen való). Ők is erdélyiek!

7. Az erdélyi magyar értelmiség azonnal ugrott a témára sajtóban, közösségi oldalakon, mindenütt, és a legtöbben pártállásra való tekintet nélkül (!) védelmükbe vették a lányt. A sajtó is elítélte az ott történteket.

Összességében elmondható, hogy az erdélyiek se nem jobbak, se nem rosszabbak a magyarországiaknál (ezt magamra is értem). Emberek vagyunk, bal- és jobboldaliak, konzervatívok, liberálisok, hívők és ateisták, székelyek, mezőségiek, kalotaszegiek, partiumiak, máramarosiak, bánságiak, csángók, svábok, zsidók, cigányok, városiak, falusiak, szőkék, barnák, feketék. Épp mint ti!

Végtelenül hálás volnék, ha képesek volnátok EMBEREKKÉNT tekinteni ránk is: kisebb számú, de ugyanolyan sokszínű és sokféle társadalomként, mint amilyen a magyarországi is, amelyben egy tucatnyi ember cselekedetei (és még egy pár száz ember passzivitása) ugyanúgy nem minősít senki mást, mint az érintetteket, ahogy Magyarországon sem.

Az ilyen politikai rendezvények mindig puskaporos hordók, Magyarországon is foyton összekapnak még március 15-én is a különböző pártállású emberek, akár az utcákon is (ez legalább Erdélyben nem jellemző), és ha elmész ellentüntetni valahova, számíthatsz rá, hogy beléd kötnek a kemény mag fanatikusai. Épp ezért tiszteljük a bátor demonstrálókat: hogy be merik vállani ezt a kockázatot az igazukért!

Alighanem a lány is számolt azzal, hogy inzultálni fogják, még ha ilyen mértékű kunkóságra nem is készült fel lelkileg (legközelebb óvatosabb lesz, ha Fidesz-szektások közé készül). Én pont azért tisztelem, hogy mégis elment, vállalta a kockázatot az igazáért. Bizonyára tudta, hogy ha egy zöldövezet melletti kiállásáért így meghurcolják, azzal úgyis magukat járatják le az elvakult pártkatonácskák. Az én szememben nem az a néhány tucat hülye jelképezi Erdélyt és a bátor erdélyiséget, akik áldozatul estek a Magyarországról módszeresen importált politikai agymosásnak, és fanatikus Orbán-imádók lettek, hanem azok, akik a véleményükért ilyenek ellenében is ki mernek állni. Ez egy tökös kis székely csaj története, amelyben a magyarországi politika-import fanatikus bégetői csak statiszták!

2017. júl. 24. 11:53
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Ez annyira jól megfogalmazott szöveg volt 69%-os, olyan szinten zöld kezes, szerintem mentsd le. Ha legközelebb van egy hasonló Erdéllyel kapcsolatos kérdés, akkor simán használható. :)
2017. júl. 24. 12:07
 16/17 A kérdező kommentje:

ma 11:53

Köszönöm a válaszodat, nagyon jólesett olvasni, mert bár sokan rosszindulatúan provokátornak bélyegeztek, a kérdésem és az érzéseim is valósak (voltak) a dologgal kapcsolatosan. És bocsánatkéréssel is tartozom, mert most biztos vagyok abban, hogy igazad van a külhoni emberek tekintetében.

Azt pedig szintén most láttam a hírportálokon, hogy aki a hölgyet lerángatta a hajánál az tulajdonképpen nem is határon túli, hanem itt él és dolgozik és a fidesszel ment ki mert a felesége dolgozik nekik vagy valami ilyesmi.

2017. júl. 24. 12:29
 17/17 anonim ***** válasza:
94%
Nem igazán. Volt köztük néhány "vadparaszt", ahogy idehaza is vannak ilyenek.
2017. júl. 24. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!