Az miért van, hogy Magyarország nyugati részén a cégek "vidéki" bért fizetnek?
Ausztria közelségére gondolok.
Én gépgyártás technológusként végeztem, diplomám nincs.Ausztriában dolgozom a szakmámban.
Még pályakezdőként kerültem ki,nyelvi problémáim sem voltam.
Itt Sopron környékén ezzel a végzettséggel alig lehet állást kapni, ahonnan meg ajánlatot kaptam, az egy rossz hírű cég volt.Nagyon komoly munkaerőhiánnyal küszködtek, ennek ellenére is azt mondták nettó 140.
Azért, kommunikációs szintű német nyelvtudással+szakmai nyelvtudással megalázóan kevésnek tartottam.Ennyit egy adminisztrátor keres az önkormányzatnál.Plusz még rugalmasságot vártak volna el, sok túlórát mert nincs ember.
Papíron műszaki "ügyintéző" lettem volna, de komolyabb szakmai feladatokat is kaptam volna.
Közben hívtak Ausztriából is, a második helyre fel is vettek, egész szép kezdőfizuval.
Sokan elvannak ájulva Nyugat-Magyarországtól, pedig a fizetések ugyanolyan sz_rok, mint a vidék többi részén.Messze elmarad a budapesti szinttől.A nyugat-magyarországi cégek is bizony "vidéki" bért fizetnek, nincs emelkedés.
Oké, győri Audi kivétel.Meg, aki Sopron környéki az kitud járni, mint én.De, itt meg az ingatlanok baromi drágák, aki magyar munkahelyen dolgozik, az még albérletet sem tud fizetni.
Nem értek a közgazdasághoz annyira, viszont úgy gondolom, hogy ha ennyire komoly hiány van a műszaki végzettségű emberekből, akár technikus, akár mérnök, de mondhatnék egyéb ágazatokat is ,Sopron környékén kb mindenféle képzett emberből hiány van, nem az lenne a logikus, hogy sokkal többet fizetnek a cégek?
Ehelyett, baromi gyengék az nyugat-magyarországi fizetések.
Nem vagy tisztában a vidéki fizetésekkel.
De igen, érthető a véleményed, nem tehetik meg, hogy Ausztria küszöbén ennyit adjanak. Épeszű ember nem megy hozzájuk dolgozni,hanem átmegy Ausztriába.
Meg lesz ennek még a következménye, vidéken is.
Nem fizetik meg az embert, már elvándorolt kb 1 millió magyar és még ugyanennyi is várható a következő években. Hála annak, hogy a versenyképes fizetés alatt nettó 100-120 ezret értenek és hogy ezért még meg is kell szakadni.
Minden szakmában érződik egyre jobban,hogy hiány van és ez csak rosszabb lesz, ha még többen vándorolnak el vagy mennek át minden nap máshova dolgozni.
Már most lasszóval kell fogni az embereket és 2-3 ember munkáját raknák rá egy emberre.. Éhbérért.
Sok sikert nekik, majd reméletőleg rájönnek ,hogy ez nem fog menni, drasztikusan emelni kell és emberi körülményeket biztosítani. Különben lehúzhatják a rolót, a kisebb cégektől kezdve a nagyobbakig.
- Ha drasztikusan emelni kell a bért, akkor drasztikusan kell emelni az árakat is.
- Ha drágán fognak dolgozni, akkor nem fog tőlük senki rendelni, hanem:
a) a jobban és olcsóbban dolgozó tőkeerősebb osztrák cégeket választhatják vagy
b) egyszerűen nem rendelnek tőlük, mert nem bírják kifizetni.
Persze ez csak egy változat, lehetnek a háttérben más okok is, pl. hogy szemét főnök és nem akar emelni. De szeretném nyomatékosítani, hogy nem ez az egyetlen opció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!