Szerintetek létező probléma a mai Magyarországon a nemek közötti fizetéskülönbség?
Szerintem nem létezik.
Multinál elképzelhetetlen, közszférában bértábla szabja meg, ahol természetesen nincs megkülönböztetés.
Maradnak a kis, magyar maszekok. Ott elvileg lehetséges, de mi értelme lenne? A munkaerőnek ki kell termelnie az árát. Tehát csak a munkaerő értéke számíthat, a neme nem.
Tapasztalataim szerint nem. A közszférában ugyebár a közalkalmazotti bértábla miatt lehetetlen, hogy kevesebbet keressenek. Magánvállalkozásoknál szakma függő. Én gépészmérnök vagyok, túlzó többségben férfi kollégákkal. Férfiak a főnökök, férfiak az alkalmazottak többsége. Kevés nő dolgozik ebben a szakmában ( szám szerint 1 ). Na most ha átlagot veszünk, összeadjuk a kollégáimmal a fizetésünk és elosztjuk 10-ünk között és összehasonlítjuk a női kollégák átlag fizetésével ( 1*x ezer forint / 1 ), a férfiak átlagban többet fognak keresni. Ugyanez van a tűzoltóknál is, az is tipikus férfi szakma ( ráadásul ott a bértábla ).
Persze előfordulhat ilyen, főleg a lehúzós kisvállalkozásoknál, de szerintem ez nem jellemző nálunk ország szinten.
Én is többször olvastam a sajtóban erről mostanában, de szerintem csak egy felfújt lufi az egész téma.
A saját munkahelyemről tudok nyilatkozni, multicégnél végzek irodai munkát.
Megkérdeztem két női kollégát is, akikkel jóban vagyok, kb. mindhárman ugyanakkor kerültünk a céghez, pár hónap eltéréssel.
Mindegyikük ugyanannyi bruttót keres, mint én, aki többet visz haza, csak a gyerekek miatt van (nekem még nincs).
Egy adott szakmában, adott tapasztalattal, adott munkakörben ki van zárva, hogy valaki csak azért kevesebbet keressen, mert sunája van.
Jut eszembe, miért is mehetnek el a nők 40 év után nyugdíjba? Ezen gondolkodj inkább, baßod.
Nem létezik ilyen.
A statisztika úgy jon ki, hogy a nők alulbecsulik magukat az interjún, kevesebb fizetést kérnek, és a tipikusan jól kereső szakmákat ( infos, mérnök ) kevesebb nő választja. Így ezek a szakmák a ferfiak javára felviszik az átlagot, mivel 90% férfi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!