A jövőben mi várható nem lesz nyugdíj, de a tb-t a kórházi ellátást fizesd?
6 éve dolgozom Németországban. A cég, ahol nyomom, egy hatalmas, ámbár magánkézben levő vállalkozás. Több mint 100 éves, és most egy női leszármazott vezeti. Ugye mondanom sem kell, hogy korrekt, emberbarát módon. Annyira emberbarát, hogy minden évben több színesbőrű bevándorlót is felvesz. Eddig egyetlen egy volt, aki 3 hónapnál tovább húzta. Körülnézhetsz, több mint ezer alkalmazott, köztük rengeteg olasz, néhány szerb, román, vagy magyar. Színeset egyet sem látsz. Annál többet viszont az utcán. Napközben szinte egyebet sem látni.
Van egy szír barátom, még az első évben barátkoztunk össze, mikor kimentem. Már akkor kezdtek gettósodni, már akkor szégyellte a származását. Azóta sokkal rosszabb a helyzet.
Szóval nem indulatból írok, nem hőzöngök, csupán megosztom a tapasztalataimat.
"Tele van délszlávokkal és törökökkel Németország, akik dolgoznak és ugyan úgy bevándorlók. Én baromira elhiszem, hogy a pár hónapja Németországba került emberek többsége kb. munkaképtelen, mert még alapfokú német nyelvtudása nincs, de azt gondolom te sem úgy hiszed, hogy ezek az emberek tényleg az örökké valóságig segélyeken fognak lógni? Ha pedig igen, akkor alá is támaszthatnád valamivel ezt az állítást, mert ez így szimplán indulatból való hőzöngés, nem érv."
13. század után érkező cigányoknál is az a munkakerülés indoka hogy még nem sikerült 700 év alatt elsajátítani a nyelvet szerinted vagy mi? Itt az a probléma hogy rossz a kompizíció. Tömegesen jönnek, tévképzeletekkel és tervek nélkül. Azért az más ha pl. egy török megpályázik Törökországból egy Németországi munkát, ledumálja a munkáltatóval a problémákat, s megy mint az hogy a fél világot átgyalogolja, s mikor megérkezik igazából ötlete nincs mit kellene csináljon, ráadás az egyén tömegben másként viselkedik mintha egyedül lenne. Egyedül jön egy migráns, nem fogja a rendőrt hajigálni, mert szégyenli a p*fáját, s hálás ha befogadják, viszont 1000 ember az más kategória.
Ausztráliába is elég sok migráns érkezik, s ott miétr nincsenek problémák? Mert megkérdik hogy haver, tudsz-e angolul? Van-e valami hiányszakmád? Van-e kicsi gyűjtött fityinged a párna alatt hogy itt új életet kezdj? Igen, akkor jöhetsz!
Cigányok közül is voltak olyan rétegek akiknek mestersége volt. Pl. tető fedés vagy hasonlók, s akkor a gyerek látta hogy apám is ezt csinálta, nagyapám is, dédnagyapám is, üknagyapám is, hát akkor én miért ne csináljam? S az ilyen "hagyomány" nagyon jó munkát eredményez, mert ebbe nő bele, talán Magyarországon senki nincs aki egy ilyen gyereknél majdan gyorsabban és szebben, pontosabban tudná csinálni a szakmát, de miért van az hogy az ilyen "hagyományok" nem elterjedtek a cigányok körében, hanem kipusztultak? Mert ilyen "apróságokkal" nem foglalkozott soha a politika, se senki. Pedig a cigányt rá lehetett volna nevelni 700 éven keresztül arra hogy szakmát profi módon csinálja s abból éljen. Ez nem tudom hogy genetika-e vagy mi, de tényleg 1-1 roma olyan ügyes munkát csinál pl. kerttel hogy hihetetlen, viszont aki purdéskodásból vállalja el a munkát azzal csak a baj van mindenütt. Pedig sokaknak mint írtam hihetetlen tehetsége van ebben-abban.
Ha már a cigányság szóba került, hadd mondjam el, hogy több népcsoportból tevődik össze, akik még egymást úgy utálják, mint a szart. Néhány évtizede Baranya egyik elmaradottabb térségébe vetett a munkám. Három oldalról háromféle cigány család vett körül. Az egyik oláh volt. Na, ők kifejezetten dolgos, tiszta népség. A gyerekük is egyetemre járt.
Ennek kapcsán a törökökről is el kell mondanom, hogy a 16. századi igen sokrétű keveredésük folytán köztük is van sok dolgos fajta. A szír barátom elmondása alapján elvétve köztük is vannak ilyenek, csak nagyon kevesen.
Gyanítom egyébként, hogy a törökök ilyen mértékű ajnározása összefügg a TV-ben játszott Szulejmán sorozattal. Nos, én tizenéve nem nézek TV-t, de biztos vagyok benne, hogy a főhőst egy jólelkű, szerethető embernek állították be. Aki csak úgy mellesleg világuralomra tört Allah szent nevében, és ennek érdekében nem volt rest milliókat lemészároltatni. Aki a saját apját (s néhány féltestvérét) is megölte, hogy végre trónra kerülhessen.
Nos, a vallásoknak nem tulajdonsága, hogy változzanak, vagy fejlődjenek. Az iszlám ma is ugyanolyan kegyetlen, az emberi életet semmibevevő, a hitetlen gyaurokat (vagyis minket) eltaposni akaró vallás, mint volt pár évszázada. Lehet ezt szépítgetni, csak éppen felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!