Ha 15. 000 új informatikus 1%-al növelné a gdp-t, oktatásban miért nem fektetnek többet a programozásba?
Így 2017-re átlagban a legkifizetődöbb szakterületté nőtte ki magát még Magyarországon is az informatika, hatalmas a piacon a hiány belőle, és világszinten egyre több programozóra van szükség, egyre nagyobb pénzek vannak az informatikában, lassan a wc-ülőke is programozható..
Iskolában Magyarországon mégis 0 a programozás oktatás, elvétve 1-2 iskolában tanítanak csak, és ott is csak minimálisat, ami az emelt szintű érettségi tartalmából és kitűnik, a programozás csak kb. 1/4-ed részét teszi ki az egésznek, és a csúcsa a függvények...
Míg a mcdonald's-ban szolgálnak a heti 5 órában irodalmat tanuló bölcsészek, addig a 15.000-hiány szakmát szinte nem is tanítják suliban... Ez normális?
Az ingatlanárason én is jót röhögtem :).
Kuli munkás informatikusnak nem kell a matek, erre gondoltam, 6 hónapos gyors talpalókon nem analízist tanítanak, de azok is jól megélnek..
Tudom hogy a komoly szakembereknek kell a matek.
Az informatika csak egy nagy lufi. Rövid távon jól lehet vele keresni, de hosszútávon nem érdemes bele fektetni. Ennek több oka is:
1. Ezt a munkát lehet a legkönnyebben kiszervezni a fejlődő világba. A most tanuló etiópok pedig éhbérért is megcsinálják 10 év múlva.
Közben kb az egész távol keleti oktatás is erre állt rá. Nekik pedig már nem csak a bérigényük alacsony, hanem a képzettségük is magas.
2. Jelenleg rengetegen olyan szoftvereket fejlesztenek, amiket hamarosan kivált pár nagycég megoldása.
3. A hardverek fejlődese lelassult, így a szoftverek fejlődése is meg fog állni. Nem lesz szükség új szoftverekre, így az állások nagy része is eltűnik.
4. Sokan azért vesznek fel informatikusokat, mert analfabétak a gépekhez. Ez 10 éven belül megváltozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!