Sokszor hallani politikusok szájábòl a "15 milliò magyart", valaki elmagyarázná ez, hogyan jön ki?
Figyelt kérdés
Legutòbbi nèpszàmlàlàsok:
Romània: 1,2 millio magyar
Szlovàkia: 500 ezer magyar
SZerbia: 270 ezer magyar
Ukrajna: 180 ezer magyar
Hor
2017. ápr. 29. 12:36
1/6 A kérdező kommentje:
Magyarorszàg kb 9 millio magyar ( mert a bejegyzett kisebbsègek is vannak pl a nèmetek 100-300 ezer, romàk legalàbb fèlmillio ès mèg ehhez jönnek a szlàv etnikumok) a horvatorszàgi,szloveniai,ill burgenlandi magyarok szàma Mar 20 ezer alatt, tehàt nàlam a 15 millio sehogy nem jön ki
2017. ápr. 29. 12:40
2/6 anonim válasza:
A szòrvàny magyarsàgot is beleveszik. USA-ban is van közel 1 milliò magyar származàsú ember. Kanada, Ausztrália is.
3/6 A kérdező kommentje:
Az is szép álom, hogy egyesek az Usa-ban milliós nagyságrendű magyarokról beszélnek, amikor New Yorkban voltam egy szemesztert felkerestem a magyar negyedet, az uti könyvek szerint, ott mindig lehet hallani magyar szót, de még véletlenül sem halottam magyar szót,de bezséltem oylanokkal akik az ottani magyar kulturális életben tevékenykednek, és a valós adat Usa-ban kb 300 ezer ember beszél magyarul,de ebből csak 80 ezer használja az otthonában a nyelvet, ha beleszámoljuk a "leszármazottakat", akik bár már nem beszélnek magyarul,de magyarul de járnak magyar kulturális rendezvényekre vagy egyéb érdkelődést muatnak magyra származásuk iránt, kb összesen maximum félmillió lehet az Usa-magyarsága, Kandaában is macimum 200-300 ezer,tehát a "Diaszpóra" kb 1 millió lehet a nagy világban.
2017. ápr. 29. 13:26
4/6 anonim válasza:
Pedig 1 milliò körüli a szàmuk. Azonban nagy rèszük asszimilàlòdott, magyarul sem beszel egy jelentős rèszük. Nem egy csalàdot ismerek, ahol apuka, anyuka is magyar, de a gyereknek nem tanìtjàk meg a magyart, ettől függetlenül magyar szàrmazàsùnak tekintendő. Magyar negyed New Yorkban nincsen. A vàros minden rèszèn elnek ugyan, de nagyon kevesen beszèlnek magyarul.
5/6 A kérdező kommentje:
New Yorkban volt magyar negyed a +Saint Stephen street" környékén, de már megszűnt, ahogy Torontóban is, egyébként, a kérdés nem az, hogy hány magya származásúember van, ahznem hány magyar, ha származást vesszük alapul akkor az USA 90%-ka nem amerikai. De egyébként még az 1milliós magyra szármzás is túlzás, mert ha a 20. században 1945ban volt az első nagyobb hullám akkor kb 10-20 zer ember éekzett az Usa-ban, az 56-os nayg hullámban pedig kb 80-100 ezren érkeztek az Usa-ban, de ők is már lassan kihalnak. A leszármazottak egy részét pedig nem érdekli a gyökereis em származása, egyébként a fenti félmilliós számba a 300 ezer magyarol tudón túl, aszokat is bekalkuláltam, akik bár nem ebszélnek amgyarul,d e érdkelődést mutatnak származásuk riánt,d enem minden másod vagy harmad generációs magyar ilyen
2017. ápr. 29. 13:43
6/6 anonim válasza:
Gondolom, a 15 millió akkor jön esetleg ki, ha minden magyar származású embert beleszámolunk a világban, függetlenül attól, hogy beszél- e egy szót is magyarul, vagy tudja-e, hogy hol van Magyarország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!