Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az oka a magyar politikai...

Mi az oka a magyar politikai apátiának?

Figyelt kérdés
Más országokban, például Franciaországban az emberek több, mint 78%-a megy el szavazni, itthon meg a tendenciából az látszik, hogy jövőre a fele se fog részt venni az országgyűlési választásokon.
2017. ápr. 24. 05:14
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Na ez az, amit nem értek.

Én is gondoltam rá, hogy nem megyek el, de akkor a nagyokat támogatom, szal ebből Kétfarkú lesz.

2017. ápr. 24. 05:44
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem még a szocializmus, abban nem volt tétje, és a hosszúra nyúlt túl erős Fidesz-uralom miatt most is hasonlóan érzünk.

Amúgy ezek a részvételi arányok:

1990: 65%

1994: 69%

1998: 56%

2002: 71%

2006: 68%

2010: 64%

2014: 61%

2017. ápr. 24. 07:06
 3/9 anonim ***** válasza:

A politikából való kiábrándulás, a politikusokban való csalódás és általánosítás. A tudatos gondolkozás helyett az indulatokra való hagyatkozás.

Amúgy meg idetartozik, hogy ez már a rendszerváltozás után is nagyjából borítékolható volt. Az emberek zömének fogalmuk sem volt a demokráciáról, annak összefüggéseiről, nemhogy felelős döntéseket tudjanak hozni. Eleinte arra szavazta, aki többet ígért, aztán meg annak, aki fondorlatosabban hihetőbben ígért. Valójában egyetlen politikus volt, aki betartotta a választási ígéreteit, és ez nem más, mint Medgyessy Péter (emlékezzetek a 100 napos programjára, amit meg is valósított! Hogy ez mennyire tett jót a gazdaságnak akkor, az más kérdés.)

A lényeg, hogy az emberek azt hitték, hogy záros időn belül itt olyan felzárkózás lesz, hogy utolérjük az EU-t, ami egyébként kb. lehetetlen elvárás volt, de ezt senki nem merte így nyíltan kimondani, hiszen pl. sok száz százalékos GDP növekedés kellett volna évekig folyamatosan, ami képtelenség.

Olyanok csináltak nálunk kapitalizmust, akiknek fogalmuk sem volt róla. A magyarok 99.99%-ának most sincsen fogalma arról, hogy nem csak "kapitalizmus és kész-van", hanem a kapitalizmusnak egy rakás működő modellje. Mi meg belevágtunk egy olyanba, ami korábban nem létezett, így nem volt ismert a kockázata és mellékhatása.

Az emberek tehát végleg csalódtak, hiszen most szembesültek azzal, hogy soha nem zárkózunk fel teljesen. Félreértés ne essék: sokkal többet kihozhattunk volna magunkból, megfelelő kormányzások esetén egyáltalán nem lennénk ennyire leszakadva, de szörnyű helyzetben vagyunk, és csak rosszabb lesz, mivel az EU-s támogatást a felzárkózásra már nem sokáig kapjuk, és elpuskáztuk a lehetőséget.

Az is közrejátszik, hogy a magyar mentalitás mindig is a megosztottságra volt hajlamos, mindenki csak magára gondol, a másik érdekeit meg nem, így soha nem volt olyan általános sztrájk, vagy tüntetés mint pl. Lengyelországban, így nem is kényszerítettek ki nagyobb előrelépéseket, változásokat. Ami volt, azt is leszerelte a Fidesz azzal, hogy az egyiknek ígért valamit, és az leállt. (Konkrétan a tűzoltókra gondolok, akik megkapták a túlórájuk után járó pénzt. Nevetséges, mert azt amúgy is megkapták volna, hisz a bíróság biztos, hogy megítéli.)

Mivel az emberek nem hisznek a változásban, és azt gondolják, hogy mindegyik egyforma, és ennél jobb se rosszabb nem lehet, nem is mennek el se tüntetni, de még egy népszavazáskezdeményezést sem írnak alá szinte, se semmi. Sokan vannak, akik meg azt hiszik, hogy azzal, hogy nem szavaznak, a politikusokat büntetik, pedig valójában nem: a legerősebb, így a leghitványabbat támogatják a távolmaradásukkal. Szavaznának inkább egy törpepártra, amelyik általuk bejuthatna!

2017. ápr. 24. 07:27
 4/9 anonim ***** válasza:

Nálunk nem alakult ki politikai kultúra sem a politikusoknál, sem a polgároknál.

Nem lehet értelmesen vitázni, így inkább sokan kimaradnak teljesen a politikából, így dönteni sem tudnak, ha választásra kerül sor.

2017. ápr. 24. 11:42
 5/9 anonim ***** válasza:
Nincs érdemes párt. Én szoktam szavazni, ellenben az emberek csalódnak a politikusokban és a pártokban, mindegyik ugyanúgy lop, csal, átveri az embereket. Az emberek egyszerűen kiábrándultak a politikából, nem látják értelmét a szavazásnak.
2017. ápr. 24. 14:08
 6/9 anonim ***** válasza:
Az, hogy a sok ellenzéki párt között, nincs egy igazi "kihívó".
2017. ápr. 25. 15:05
 7/9 anonim ***** válasza:

"Az, hogy a sok ellenzéki párt között, nincs egy igazi "kihívó"."

Ez még önmagában nem lenne ok, minden tudatos választó tudhatja, hogy nem csak kormánypártot, hanem ellenzéket is választ(hat)unk, ezért érdemes a kisebb pártokra is szavazni.

2017. ápr. 26. 13:27
 8/9 anonim ***** válasza:
A magyar politikai apátiának, a magyar politikusok a legfőbb okai.
2017. ápr. 26. 13:39
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem igaz, hogy a politikusok lennének a legfőbb okai az apátiának. A politikusok csak azt teszik, amit a nép megenged nekik. Már annyi mindent megtettek, és még mindig nem folyik a vérük. Szerintem néhány politikus meggyilkolása után észhez térnének.

Hozzáteszem, ezzel nem bújtok fel senkit még csak burkoltan sem, csak élek a szabad véleménynyilvánítási jogommal, hogy szerintem ez kellene a változáshoz. Bármilyen gyilkosságot az önvédelmen kívül, így a halálos ítélet végrehajtását is elítélem.

2017. ápr. 27. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!